+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, March 26, 2008

Tindakan istana Terengganu selari dengan Perlembagaan - peguam


Siasah daily

Tuesday, March 25, 2008

KUALA LUMPUR, 25 Mac: Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu telah menjalankan tugas mereka dengan betul mengikut Perlembagaan ketika melantik Adun Kijal Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar.

Demikian kata Ahmad Sabky Yusof, peguam yang juga rakan kongsi dalam firma guaman Radzi dan Abdullah dekat sini.

“Yang bersalah dalam kes ini adalah sikap kepimpinan BN yang hanya menamakan seorang sahaja calon MB ketikamana calon berkenaan tidak diterima oleh istana Terengganu,” kata Sabky.

Menurut Perlembagaan, kata Sabky, raja atau sultan hendaklah melantik mana-mana pihak yang pada pandangan baginda mendapat sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri.

Ini bermakna, istana boleh memilih mana-mana calon. Yang silapnya adalah Presiden Umno hanya berkeras untuk melantik Datuk Seri Idris sahaja sebagai MB.

“Sepatutnya BN mengemukakan calon lain bukan berkeras untuk melantik Idris sahaja,” katanya yang merasa hairan dengan sikap itu sehingga sanggup memperjudikan nasib sebuah kerajaan negeri miliknya.

Beliau memberikan contoh yang berlaku di Perak apabila pemangku Raja Perak meminta tiga nama untuk dipilih dari mereka seorang menteri besar.

“Tugas BN dalam krisis sebegini adalah meraikan kuasa Sultan, bukannya berkeras untuk menafikan kuasa Sultan. Bila BN gagal kemukakan calon yang dipersetujui oleh Sultan berlakulah constitutional deadlock,” katanya.

Apabila perkara ini berlaku, Sultan, katanya boleh melantik calon yang difikirkan baginda akan mendapat sokongan majoriti dalam DUN.

“Sebab itu, bagi saya perlantikan Ahmad Said oleh istana adalah sehaluan dengan kehendak perlembagaan,” kata beliau.

Menurut Sabky, sultan tidak semestinya menunjukkan bukti sokongan majoriti semasa perlantikan dibuat tetapi ia boleh dibuktikan kemudian.

“Cukup dengan baginda percaya, MB Terengganu yang dipilih itu akan mendapat sokongan majoriti,” katanya.

Menurutnya, Ahmad boleh membentuk kerajaan dan membentuk Exco sekurang-kurangnya empat orang setelah dilantik sebagai MB.

“Apabila sidang dewan berlaku, ahli-ahli DUN boleh membuat ujian keyakinan ahli-ahlinya ke atas MB ini.

“Jika dia mendapat sokongan majoriti, dia boleh teruskan kerajaan itu. Jika dia gagal, maka dengan sendirinya, dia jatuh dengan sendirinya sebagai MB. Ketika itu, bolehlah pihak yang mendapat majoriti dalam DUN kemukakan calon MB mereka. Jika Sultan setuju, ia boleh dilantik. Jika tidak bersetuju sekali lagi pusingan itu akan berlaku,” katanya.

Ketika ditanya, bilakah Ahmad Said selaku MB boleh menasihat Sultan untuk membubarkan DUN dan mengadakan pilihan raya semula, Sabky berkata sebelum beliau kalah dalam undi tidak percaya oleh DUN.

Selepas kalah, dia tidak berhak lagi kerana ketika itu dia bukan lagi MB yang sah, katanya.

Read More...

Idris mohon keampunan Sultan

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Mar 25, 08 1:48pm


Bekas menteri besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, memohon keampunan secara terbuka daripada Sultan Terengganu atas segala kesilapan yang telah menimbulkan kemurkaan baginda.

Idris, juga pengerusi badan perhubungan Umno negeri berkata, beliau pernah mengadap Sultan, kini Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, pada 23 Februari lalu dan telah memohon keampunan baginda.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Subang petang ini, Idris berkata, beliau menghadap Tuanku Mizan untuk menyerahkan senarai calon BN negeri yang akan bertanding.

Katanya, beliau berbuat demikian sebagai menghormati baginda walaupun pada kebiasaannya senarai itu tidak diserahkan kepada sultan.

sultan mizan and idris juoh and terengganuIdris menambah, beliau sepatutnya menghadap baginda sekali lagi sehari selepas pilihanraya umum 8 Mac, tetapi ia tidak menjadi kenyataan.

BN kembali mempertahankan Terengganu dengan memenangi 24 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri. Ia juga menguasai tujuh daripada lapan kerusi parlimen.

Katanya, beliau gagal menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk menyerahkan senarai ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri walaupun telah menunggu hingga tengah malam pada 9 Mac lalu.

"Saya ada temu janji dengan Yang di-Pertuan Agong di Kuala Lumpur jam 5 petang (9 Mac) tetapi tidak lama sebelum itu saya diberitahu bahawa pertemuan ditangguhkan.

"Tetapi saya tunggu sampai tengah malam, namun tidak dapat menghadap Agong," katanya.

Sehari selepas ini, majlis angkat sumpah pelantikan semula Idris sebagai menteri besar di Istana Maziah, Kuala Terengganu tiba-tiba ditangguhkan tanpa sebab dan tarikh baru tidak dinyatakan.

Penangguhan majlis ini memulakan krisis pelantikan jawatan itu selama 14 hari sehingga pejabat Sultan Terengganu mengumumkan pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said, sebagai pengganti wakil rakyat Jertih itu.

Idris berkata, sebelum tarikh itu hubungannya dengan Baginda berjalan baik tetapi beliau tidak tahu sebab-sebab tidak dilantik semula bagi penggal kedua.

idris jusoh pc 250308 01Ditanya sama ada kemurkaan baginda berpunca, antaranya, insiden rusuhan di Batu Buruk pada September tahun lalu, beliau berkata "saya tidak tahu."

Ditanya mengenai kedudukannya ini sebagai menteri besar, Idris berkata:

"Saya sedia apa jua keputusan asalkan ia memberi kebaikan kepada rakyat. Baik untuk rakyat, baiklah untuk saya."

Keputusan itu, tambahnya, termasuklah digugurkan daripada jawatan tersebut yang kini menjadi perebutan antara beliau dengan Ahmad.

"Jika isu ini (perebutan jawatan) berlarutan, rakyat kurang senang. Ini tidak menguntungkan sesiapa.

"Orang yang tidak suka saya, akan terus membuat fitnah terhadap saya dan penyokong saya akan membalas balik," katanya lagi.

Idris bagaimanapun terus mempertikaikan pelantikan Ahmad, yang dilantik Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) Ahad lalu, sebagai menteri besar yang baru.

Ahmad, yang juga ketua bahagian Umno Kemaman, memulakan tugasnya sebagai menteri besar pagi tadi.

Menurut kertas 'Kronologi Pelantikan Menteri Besar Terengganu' yang diedarkan kepada media, pelantikan Ahmad "tidak menurut undang-undang dan bercanggah" dengan undang-undang tubuh negeri dan "tidak menurut menurut perlembagaan", "tidak sah" dan "terbatal sama sekali."

Oleh itu Ahmad "dengan sendirinya terhalang menurut peruntukan perlembagaan daripada menjalankan fungsi dan tugas-tugas sebagai menteri besar," kertas itu dipetik.

Ditanya mengenai laporan bahawa 13 daripada 22 Adun yang sebelum ini menyokongnya, telah beralih menyokong Ahmad, Idris berkata setahunya, kesemua Adun itu masih ada bersamanya semalam.

Ditanya berapa orang Adun yang hadir bersamanya dalam sidang akhbar tadi, Idris berkata:

"Sebahagian besar ada bersama saya dalam sidang media ini, kecuali seorang dua yang kembali ke Terengganu atas urusan keluarga."

Difahamkan mereka menghadiri majlis menyambut harijadi wakil rakyat Kuala Besut Dr A Rahman Mokhtar, sebelum sidang akhbar itu.

Read More...

Mad Said masuk kerja – Deris tak tahu apa dosanya?

Buletin OnlineDitulis oleh SM Noor
Wednesday, 26 March 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/derismadsai.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Kuala Terengganu, 25 Mac – ADUN Kijal Dato’ Ahmad Said(Mad Said) melangkah masuk ke Wisma Darul Iman(WDI) pada jam 8 pagi hari ini memulakan hari pertamanya sebagai Menteri Besar.

Lebih seratus orang berhimpun diluar WDI dengan kawalan ketat polis, bercampur-campur antara penyokong, pembantah dan orang awam.
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/wdi1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Mad Said memasuki bangunan pentadbiran negeri pada 7.50 pagi diiringi oleh pengawal keselamatan dan kelompok penyokong.

Mad Said telah disambut oleh Setiausaha Kerajaan Mokhtar Nong dan beberapa pegawai tinggi yang lain, mengiringi beliau ke pejabat Menteri Besar, tingkat 16.

Bagaimanapun Mad Said menolak untuk masuk ke pejabat kerana dinding pejabat tersebut dipenuhi dengan potret Deris.

Walaupun dihujani dengan pelbagai kontroversi, Mad Said nampak yakin setelah mengalahkan Idris Jusoh(Deris) dua kali sebelum dan selepas pilihanraya ke 12.

Kali pertama dia berjaya melepasi halangan ‘cantasan mega’ Deris dan tersenarai dalam barisan calon pilihanraya umum lalu setelah membuat ugutan secara terbuka terhadap Deris.

Hari ini, Deris kalah kali kedua dalam tempoh sebulan apabila Mad Said berjaya masuk ke WDI sebagai Menteri Besar mengetepikan Deris selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu yang telah mendapat watikah pelantikan daripada Perdana Menteri.

"Walaupun keadaan dipenuhi dengan kontroversi, ia tidak mematahkan semangat saya untuk berkhidmat demi masa depan rakyat Terengganu." katanya yang dipetik oleh sebuah agensi akhbar nasional.

Kelmarin, ketika
menjawab satu pertanyaan bagaimana beliau mahu bertugas sedangkan tidak mendapat sokongan kesemua ADUN berkenaan Mad Said berkata, beliau akan tetap melantik Exco di kalangan mereka dalam tempoh terdekat.

Dakwanya, ada di kalangan ADUN berkenaan sebenarnya telahpun menyatakan sokongan kepadanya secara senyap.

Mad Said juga pernah mendakwa dia telah mendapat sokongan dari 13 ADUN yang berpaling tadah dari kem Deris.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris malaporkan Mad Said berkata bukan semua ADUN menentangnya, ditambah sokongan dari rakyat.

”Tanya orang ramai samada mereka bersetuju dengan perlantikan saya, pasti majoriti mereka dibelakang saya” kata Mad Said dalam himpunan penyokongnya di Kemaman kelamarin

Dalam perkembangan lain, rupa-rupanya Deris selama ini khayal dengan segala slogan ciptaannya sendiri,
sewaktu menjadi Menteri Besar, sehingga tidak tahu apa dosanya kepada istana Terengganu.


Sehingga hari ini, walaupun telah tidak diperkenan oleh istana Terengganu dan menjadi berita hangat dalam media cetak dan elektronik, Deris masih mendakwa hubungannya dengan pihak istana adalah baik.The image “http://buletinonline.net/images/berita2/madsaidsuk.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Dengan sikap ego yang berterusan beliau berkata beliau sedia menghadap Seri Paduka jika diberi peluang untuk memohon maaf terhadap sebarang kesalahan yang telah dilakukannya kepada pihak istana.

Sedangkan sekiranya beliau benar-benar bersifat rakyat, beliau seharusnya terus ‘menjunjung kasih memohon maaf’ kepada Tuanku.

Kata-katanya sebagai dilapor akhbar perdana ``Sebagai hamba Allah, saya tak terlepas daripada melakukan kesilapan,'' tidak membawa sebarang makna, kini.

Sehubungan itu, Unit Komunikasi(UKOM) Kerajaan Terengganu, Unit yang dahulunya cukup kuat menjadi alat propaganda Deris telah pun mengeluarkan berita yang menggelar Mad Said sebagai Yang Amat Berhormat(Y.A.B) namun tidak dicatat sebagai ‘Menteri Besar Terengganu’

Read More...

Perkataan 'binatang' penyokong Idris ditujukan kepada Sultan - Salahuddin

Siasah daily


Tuesday, March 25, 2008

KUALA LUMPUR, 25 Mac: Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan istilah 'natang' (binatang) yang digunakan oleh penyokong Datuk Idris Jusuh pada satu slogan yang tertera pada kain rentang mereka ketika himpunan dikediaman Idris dekat Kuala Terengganu baru-baru ini ditujukan kepada Sultan negeri itu.

Kata Salahuddin beliau sangat yakin istilah itu merujuk kepada Sultan kerana slogan yang berbunyi 'Kami nak Idris, natang! (kami mahukan Idris, binatang) itu bertujuan membantah perlantikan membantah keputusan pelantikan Adun Kijal, Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu.

“Sultan yang mahukan Ahmad Said menjadi Menteri Besar," kata ketua Pemuda PAS itu dalam sidang akhbar di Pejabat PAS jalan Raja Laut hari ini.

Ditanya kemungkinan istilah binatang itu dituju kepada orang lain, Salahuddin berkata ia tetap akan ditafsirkan oleh orang ramai sebagai dituju kepada Sultan kerana pemilihan Ahmad Said dan penolakan Idris sebagai Menteri Besar merupakan keputusan (perkenan) Sultan.
(Gambar:Salahuddin menunjukkan gambar kain rentang yang tertera slogan 'Kami nok Deris, natang')

Sehubungan itu kata beliau, Pemuda PAS telah mengarahkan pihaknya di Terengganu membuat laporan Polis diseluruh negeri kerana beranggapan isu tersebut sebagai bahaya dan menghasut.

Isu Menteri Besar Terengganu mula menjadi kontraversi apabila Ahmad Said bakal dilantik sebagai Menteri Besar yang baru menggantikan Idris selepas pilihan raya umum yang lalu.

Sedangkan Idris dikatakan telahpun menerima watikah daripada Perdana Menteri untuk dilantik semula sebagai MB Terengganu.

Sehubungan itu, keputusan yang dibuat oleh Majlis Penasihat Pemangku Raja dalam melaksanakan fungsi bagi pihak Pemangku Raja untuk memilih Ahmad itu telah menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan penyokong Idris sehinggalah bertindak mengadakan perhimpunan menunjukkan bantahan mereka di kediaman rumah Menteri Besar yang masih diduduki oleh Idris.

Sementara dalam perkembangan berkaitan, bantahan secara terbuka terhadap perkenan Sultan Terengganu itu turut dinyatakan oleh beberapa pimpinan Umno di peringkat Pusat.
Bahkan Ahmad turut diingatkan berkemungkinan akan dikenakan tindakan disiplin oleh parti dan akan berlaku undi tidak percaya sekiranya beliau tetap mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |