+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, September 14, 2008

Kenyataan Akhbar Pakatan Rakyat tentang ISA


Penahanan ISA Tindakan Zalim

13 September 2008

Kepimpinan Pakatan Rakyat yang bertemu hari ini membantah sekeras-kerasnya tindakan terdesak kerajaan yang menangkap beberapa individu iaitu YB Teresa Kok, Raja Petra Kamarudin dan Tan Hoon Cheng di bawah akta zalim Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Kami mendesak pihak kerajaan agar membebaskan segera semua tahanan tanpa syarat. Sekiranya terdapat sebarang bukti mengenai sebarang kesalahan jenayah, ia harus dibicarakan di mahkamah terbuka.

Tindakan tangkapan ini terutama apabila pemberita yang menjalankan tugas ditangkap dan bukannya individu yang mengeluarkan kenyataan, adalah bukti manipulasi UMNO yang menggunakan isu kaum untuk menakutkan rakyat. Bahkan komponen Barisan Nasional sendiri tidak menyokong tindakan kejam ini. Kami mendesak kerajaan mengotakan janji mereka bahawa tidak akan ada lagi tahanan ISA selepas ini.

Kami berharap tindakan kerajaan ini bukan merupakan percubaan awal untuk menangkap lebih ramai ahli politik pembangkang dengan tujuan menggagalkan usaha Pakatan Rakyat membentuk kerajaan dalam masa terdekat.

Suasana tidak stabil yang nampaknya sengaja ditimbulkan oleh pihak kerajaan mengundang rasa tidak tenteram di kalangan rakyat terbanyak dan boleh mengancam keselamatan negara. Sehubungan itu Pakatan Rakyat bersetuju untuk mengambil beberapa tindakan:

1) Mencadangkan pertemuan tertutup antara wakil Pakatan Rakyat dan YAB Perdana Menteri dalam masa terdekat bagi membincangkan soal keselamatan negara dan masa depan politik Malaysia.

2) Mengadakan himpunan secara aman bersama Kerajaan Negeri Selangor di stadium Kelana Jaya pada malam 15 September 2008 bagi merayakan Hari Malaysia.

YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum
PKR

YB Lim Kit Siang,
Ketua Ahli Parlimen
DAP

YB Dato’ Seri Abdul Hadi Awang
Presiden
PAS

ISA Detention is Despotic Attempt

The Pakatan Rakyat leadership who met today vehemently opposses the desperate move by the government in detaining a few individuals, namely YB Teresa Kok, Raja Petra Kamarudin and Tan Hoon Cheng, under the draconian Internal Security Act (ISA). We demand for the immediate release of all detainees without any conditions. If there are any evidence to implicate them, they should be tried in open court.

The detention especially on the reporter on duty instead of the individual who issued the statement, is a proof of UMNO’s incessant manipulation of the racial sentiment to raise fear among the people. Even the Barisan Nasional components themselves are not supporting such a devious act. We demand that the government stick with their promise that there will be no more ISA detentions after this.

We hope that the government action is not a beginning of mass arrest of opposition leaders in their attempt to thwart the of Pakatan Rakyat to form a government.

The image unstable situation is staged by the government to plant fear and anxiety in the people and can be a cause for national unrest. Therefore the Pakatan Rakyat has agreed to take several actions:

1) To propose for an urgent closed door meeting between our representative and the Prime Minister to discuss about national security and the future of Malaysian politics.

2) To organise together with Selangor State government a peaceful gathering at Kelana Jaya Stadium on the eve of September 16th to celebrate the Malaysian Day.

YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum
PKR

YB Lim Kit Siang,
Ketua Ahli Parlimen
DAP

YB Dato’ Seri Abdul Hadi Awang
Presiden
PAS

Read More...

Jumlah ahli BN cukup bentuk kerajaan, ISA bukan penghalang - Anwar

Harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob
Sun | Sep 14, 08 | 10:40:51 am MYT

KUALA LUMPUR, 14 Sept (Hrkh) - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim mendakwa pihaknya yakin sejumlah ahli Parlimen BN yang akan menyertai Pakatan Rakyat cukup untuk menubuhkan kerajaan baru.

Malah tindakan kerajaan melakukan penahanan tiga aktivis di bawah Akta Keselamatan Dalam negeri (ISA) bagi Anwar tidak menghalang Pakatan Rakyat untuk meneruskan usaha menubuhkan kerajaan.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di ibupejabat KeADILan bersama pimpinan Pakatan Rakyat semalam.

Anwar dalam pada itu menyatakan bahawa beliau akan menemui Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan mengenai masa depan negara tanpa bercakap khusus mengenai peralihan kuasa.

Anwar berkata, beliau sedang membuat temujanji untuk mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri secepat mungkin bagi membincangkan tentang penahanan ISA dan masa depan politik Malaysia.

Katanya, kepimpinan Pakatan mendesak kerajaan supaya membebaskan dua lagi tahanan ISA, Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin selepas wartawan Sin Chew Daily telah dibebaskan semalam.

Anwar tidak menolak kemungkinan penahanan lebih ramai pemimpin Pakatan Rakyat namum, rancangan peralihan kuasa pada 16 September tidak ada kaitan dengan penahanan ISA.

"Keutamaannya ialah kestabilan politik. Ianya bukan isu penangguhan, kita mempunyai jumlahnya untuk bergerak dan kita akan bergerak mengikut mandat. Kita tidak mahu membenarkan kerajaan mewujudkan ketidakstabilan politik dengan menggunakan isu kaum," tegasnya.

Katanya, selain kestabilan politik, satu lagi isu utama yang perlu ditangani Pakatan ialah sejumlah besar ahli Parlimen BN berada di luar negeri, selepas mereka dihantar mengikuti lawatan sambil belajar mengenai pertanian di Taiwan.

Anwar juga kesal dengan tindakan Umno yang didakwanya memainkan isu perkauman dan jelas mereka berada dalam keadaan terdesak.

Sehubungan itu, Anwar menyatakan komitmennya bersama pimpinan Pakatan untuk tidak membenarkan kerajaan mewujudkan sesuatu yang boleh menimbulkan rasa kegelisahan di kalangan rakyat.

Katanya, beliau bersama pimpinan yang lain akan sentiasa mengadakan perbincangan mengatur langkah seterusnya sekiranya Raja Petra dan Teresa tidak dibebaskan.

Dalam sidang media yang sama, Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaafar menyifatkan penahanan Raja Petra dan Teresa di bawah ISA sebagai satu tindakan yang kejam dan zalim.

Beliau kesal dengan tindakan kerajaan pimpinan Abdullah Ahmad Badawi menahan mereka dalam bulan Ramadan yang sepatutnya beliau menjaga kemuliaan bulan tersebut.

"Tetapi Ramadan tahun ini perdana menteri menahan orang yang tidak bersalah," kata Kamarudin. _

Read More...

"Kerajaan tak guna ISA sesuka hati" Abdullah

KLpos

PUTRAJAYA: Kerajaan tidak akan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap penulis blog Raja Petra Kamarudin tanpa alasan konkrit.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan tidak akan menggunakan ISA dengan sewenang-wenangnya tanpa ada alasan konkrit yang kerajaan yakini boleh membawa ancaman kepada ketenteraman awam.

Bercakap kepada para pemberita selepas bermesyuarat dengan pemimpin kanan Khazanah Nasional di Kementerian Kewangan di sini, Abdullah percaya Menteri Dalam Negeri Datuk, Seri Syed Hamid Albar telah pun mengambil kira soal ketenteraman awam yang boleh terjejas ekoran tindakan Raja Petra itu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas penahanan Raja Petra di rumahnya di Kuala Lumpur tengah hari tadi.

Raja Petra, 58, mengundang kemarahan umat Islam berikutan ulasan artikelnya bertajuk "I promise to be a good, nonhypocritical Muslim" yang menggunakan ayat-ayat yang menghina orang Islam selain membenarkan ulasan yang menghina Islam dan Nabi Muhammad (SAW) untuk artikel 'Not all Arabs are descendants of the Prophets' yang disiarkan dalam laman web Malaysia Today.

Laporan polis dibuat beberapa pertubuhan Islam antaranya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) mengenai perkara itu. / Bernama


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi

Read More...

Kerana Exco Nak Guna Mercedes, Pemilik Bengkel DiSeret Ke Mahkamah

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Sunday, 14 September 2008

http://buletinonline.net/images/berita11/kereta_terengganu.jpg
Kerajaan UMNO/BN Terengganu dibawah pimpinan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said Julai lepas telah memutuskan membeli 14 kereta Mercedes E200 Kompressor dengan kos RM3.43 juta.

(Gambar - Exco Terengganu terus menggunakan Mercedes walaupun Kabinet Pak Lah memutuskan Terengganu mesti guna Proton)

Kereta tersebut dibeli semata-mata untuk digunakan oleh exco dan pegawai kanan kerajaan negeri bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang dibeli semasa zaman bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Ternyata keputusan tersebut disambut negatif oleh seluruh rakyat, bukan sahaja di Terengganu, malah seluruh Malaysia tidak bersetuju dan terkejut dengan keputusan tersebut.

Justeru kerana terus mahu menggunakan Mercedes baru, beberapa justifikasi telah dibuat oleh kerajaan negeri antaranya mendedahkan kos penyenggaraan yang tinggi yang telah ditanggung oleh kerajaan negeri kerana menggunakan Perdana V6 Excutive pada sesi lalu.
http://buletinonline.net/images/berita11/gambar_796.jpg

Dakwaan Menteri Besar dan juga Setiausaha kerajaan negeri berkenaan kualiti Proton Perdana dan kos penyenggaraan tersebut telah dibidas.

Penafian datang antaranya dari Kelab Pemilik Proton Perdana V6, V-Sixers.(Gambar kanan - Ahmad Said mendedahkan kos penyenggaraan Proton yang tinggi)

Pengerusinya Alex Yu menegaskan kelab tersebut telah melakukan kaji selidik dan mendapati sekitar 70% ahli kami tidak ada masalah dengan kotak ‘gear’ walaupun mereka telah miliki kereta antara 5 hingga 7 tahun.


Walaupun bantahan dibuat oleh pelbagai pihak dan cabinet memutuskan kerajaan Terengganu tetap tidak boleh menggunakan Mercedes, Ahmad Said telah menolak saranan Perdana Menteri supaya Mercedes tersebut hanya digunakan untuk tetamu VVIP.(Gambar kiri - seorang lagi Exco bergaya gunakan kereta Mercedes)


Akhirnya, dua pemilik bengkel akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu hari ini (14/9) berhubung kes penyenggaraan Proton
Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri Terengganu yang mencecah jumlah RM1.07 juta.

http://buletinonline.net/images/berita11/n_01razif.jpg
Bernama melaporkan Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR) negeri Sharuddin Sapian berkata kedua-dua mereka dijangka dibawa ke mahkamah untuk didakwa kira-kira pukul 9 pagi melibatkan lima pertuduhan(Gambar kiri - seorang lagi Exco bergaya gunakan kereta Mercedes).

"Seorang daripada pemilik bengkel itu akan menghadapi empat pertuduhan berhubung kes berkenaan," katanya.

Namun apakah tuduhan yang akan dihadapi oleh pemilik bengkel tersebut tidak dinyatakan.

Pendedahan mengenai kos penyenggaraan kereta Proton bukan sahaja membongkar ‘keborosan’ kerajaan negeri menggunakan wang rakyat, malah ia turut mengheret Idris Jusoh serta projek-projek mewah yang dilaksanakan semasa beliau menjadi Menteri Besar.

Antaranya, Ahmad Said berkata kepada pemberita supaya pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) tidak meilih-milih dalam membuat penyiasatan dan meminta badan tersebut menyiasat penganjuran Piala Monsun dan juga pembinaan Taman Tamadun Islam.

Oleh kerana Exco dan pegawai kanan negeri Terengganu tetap mahu menggunakan Mercedes, pendapat seluruh rakyat ditolak, dan dua pemilik bengkel menjadi mangsa.

Read More...

K'jaan S'gor desak Teresa dibebaskan

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Sep 13, 08 7:02pm

Kepimpinan utama negeri Selangor meminta kerajaan persekutuan supaya membebaskan segera exco negeri itu, Teresa Kok dan Raja Petra Kamaruddin yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam.

Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang turut ditahan di bawah ISA semalam, telah dibebaskan hari ini.

khalid ibrahim selangor state budget pc 120808 03Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menuntut Teresa, yang juga ahli dewan undangan negeri (Adun) Kinrara itu, dibebaskan dalam tempoh selewat-lewatnya dua hari.

Abdul Khalid berkata, tidak ada sebab pemimpin DAP itu perlu ditangkap.

Beliau yang kesal dengan penangkapan Teresa, meyifatkan penggunaan ISA sebagai tidak menyelesaikan masalah dalam negara.
Menurut Abdul Khalid lagi, penggunaannya juga "tidak sesuai, tidak munasabah, 'low class' dan menjatuhkan nama baik Malaysia di peringkat antarabangsa".

"ISA tidak lagi perlu di saat rakyat matang dan bakal menyambut ulang tahun kemerdekaan negara ke-51," katanya dalam sidang media bersama Adun dan wakil rakyat Pakatan Rakyat di kediamannya di Shah Alam petang tadi.

Ekoran itu, tegas Khalid, kerajan negeri akan memberikan bantuan guaman dan kosnya akan ditanggung oleh kerajaan negeri.

Katanya, beliau akan berbincang dengan penasihat undang-undang Selangor dan memfailkan petisyen habeas corpus.

Kecam tangkapan Teresa

Diminta mengulas kesannya sekiranya usaha itu gagal, Abdul Khalid berkata, Teresa masih lagi "ada kerusi" sebagai Adun dan ahli parlimen.

Jawatannnya sebagai exco kerajaan negeri juga tidak berubah, tambahnya.

Sementara itu, kebanyakan wakil rakyat Pakatan memberikan reaksi tidak selesa dan mengecam penangkapan Teresa itu.

teresa kok modern pig farm 150408 talkingSpeaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Teng Cheng Khim yang terkejut dengan penahanan itu berkata, beliau terkilan dengan penahanan itu sejurus selepas Teresa (foto) memberikan taklimat kepada delegasi pelabur dari Guang Dong, China malam tadi.

"Bagaimana orang yang menarik pelaburan asing dari luar negara boleh dianggap sebagai mengancam keselamatan negara?" katanya.

Exco pendidikan, Haliman Ali pula berkata jika penangkapan Teresa dibuat atas alasan beliau melarang penggunaan pembesar suara untuk azan di masjid di negeri itu, perkara itu tidak boleh diterima.

Dalam mesyuarat exco Rabu lalu, katanya, Teresa telah menafikan bahawa beliau terlibat dalam larangan itu.

Menurut Adun PAS itu, dalam Islam, kalau benar beliau bersalah sekalipun, penangkapan tanpa bicara tetap tidak boleh dilakukan.

Kesan trauma

Menurutnya lagi, ISA "tidak lagi mempunyai tempat dalam Malaysia, dalam dunia dan dalam era ini".

Ahli parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani pula berkata, dakwaan Teresa melarang laungan azan di negeri itu datang dari pembangkang di Selangor.

Mempersoalkan penangkapan itu, beliau berkata: "Kenapa pembangkang tidak ditangkap?"

Beliau meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar prihatin dengan perkara itu dan membebaskan Teresa segera.

Adun Ulu Klang, Shaaari Sungip yang telah dua kali ditahan di bawah ISA berkata penangkapan kali ini sama dengan Operasi Lalang yang menggunakan alasan agama dan perkauman dan diperkukuhkan
melalui media.

Beliau berkata, penggunaan ISA boleh memberikan kesan trauma.

Beliau menyifatkan tindakan itu tidak demokratik sedangkan Teresa dipilih oleh rakyat secara demokratik melalui proses pilihanraya.

Exco kesihatan, Xavier Jayakumar mahu dihentikan penggunaan undang-undang "drakonian" seperti ISA dan akta Hasutan, dan sebaliknya menggunakan saluran undang-undang dan dibawa ke mahkamah.

Datuk Dr Hassan Ali pula menyifatkan penangkapan itu sebagai usaha BN menggagalkan pembentukan kerajan baru kerajaan oleh Pakatan.

"Perubahan kerajaan akan tetap berlaku sama ada sebelum atau selepas 16 September," katanya.

Hannah Yeoh turut menunjukkan ketidakselesaan terhadap penangkapan itu.

Read More...

Anwar dakwa ISA bantunya percepat proses ambil alih kuasa

KLpos

Oleh Anwar Ibrahim

SAYA mengecam penahanan aktivis sosial dan penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin, di bawah undang-undang kuku besi ISA.

Dengan menggunakan ISA untuk menghalang proses perubahan di Malaysia, kerajaan Barisan Nasional yang diketuai Umno mengesahkan ianya telah tidak berpijak di atas sokongan rakyat dan sudah tidak mampu memimpin Malaysia dengan adil dan demokratik.

Saya menegaskan Raja Petra mesti dibebaskan segera dan sebarang tuduhan yang dibuat oleh Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri mestilah diselesaikan dengan segera mungkin menuruti proses undang-undang.

Raja Petra seharusnya dibenarkan untuk berjumpa peguam dan anggota keluarganya mestilah dibenarkan untuk berjumpa beliau sewaktu dalam tahanan.

Penahanan Raja Petra dan surat tunjuk sebab yang dikeluarkan hari ini kepada Sin Chew Daily, The Sun dan Suara Keadilan di samping halangan terdahulu terhadap laman web politik yang terkenal, menunjukkan dengan jelas kesediaan kerajaan untuk melumpuhkan kebebasan bersuara di saat rakyat berani untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap dasar kerajaan.

Selepas Pilihan Raya 8 Mac dan Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh, rakyat Malaysia telah menzahirkan keberanian dan iltizam mereka untuk membina satu masyarakat yang demokratik.

Penahanan ini tidak akan meredakan merudumnya kredibiliti pentadbiran sekarang, malah hanya akan mempercepatkan kejatuhan pentadbiran ini.

KeADILan mengulangi bantahan keras terhadap sebarang tindakan menahan individu secara sewenang-wenangnya.

Kami secara konsisten menggesa pembebasan semua tahanan ISA kerana tindakan itu bertentangan dengan prinsip masyarakat demokratik.

ISA ternyata digunakan untuk melumpuhkan sebarang kritikan dan digunakan terhadap individu yang mempertahankan hak kebebasan suara mereka yang bertentangan dengan pemerintah.

Menggunakan ISA hanya beberapa hari sebelum 16 September jelas satu usaha untuk mencipta ketakutan dan ketidakstabilan palsu buat menjustifikasikan taktik kerajaan ke atas mereka yang bersama pembangkang.


Datuk Seri Anwar Ibrahim

Read More...

Wartawan Sin Chew dibebas, cipta rekod paling singkat ditahan ISA

Mstar Online

14-09-2008 11:13:28 AM
Oleh G. MANIMARAN, SA'ODAH ELIAS dan ZANARIAH ABD MUTALIB

TAN Hoon Cheng, (kanan) memeluk ibunya, Khor Ah Heok setibanya dia di rumahnya di Taman Permai, Bukit Mertajam petang semalam selepas ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri. Tan dibebaskan kira-kira 2.30 petang. Dia ditahan untuk membantu siasatan berhubung laporannya mengenai ucapan bekas Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang mencetuskan isu perkauman. --fotoBERNAMA

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng, yang dibebaskan selepas ditahan hampir 18 jam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam, mencipta sejarah sebagai tahanan paling singkat negara ini.

Dia dibebaskan di IPK Pulau Pinang kira-kira pukul 2 petang semalam selepas ditahan di rumahnya di Taman Permai, Bukit Mertajam, Pulau Pinang, malam kelmarin.

Pembebasan beliau turut disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar pada sidang media di Bukit Aman, Kuala Lumpur semalam

Tan yang dibawa keluar dari IPK Pulau Pinang pada pukul 8.30 pagi tidak dibawa ke Bukit Aman sebagaimana dilaporkan sebelum ini.

Sebaliknya dia disiasat di IPK Perak dan dibebaskan di IPK Pulau Pinang.

Ketika ditemui di rumahnya di Bukit Mertajam, Tan berkata, dia berpuas hati dengan layanan pihak polis sepanjang tahanan.

Dia juga mempertahankan laporannya mengenai kenyataan bekas Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail.

Tan, 33, berkata, dia melaporkan ucapan Ahmad yang didakwa menimbulkan isu perkauman secara profesional dan menulis apa yang beliau dengar pada malam itu.

"Saya hanya tulis apa yang saya dengar," katanya kepada pemberita di rumahnya selepas dibebaskan kira-kira pukul 2.30 petang.

"Saya ucapkan terima kasih kepada semua orang termasuk polis kerana mereka layan saya dengan sangat baik dan profesional. Tak dapat tidur lena, tapi polis layan saya dengan baik, tiada masalah," katanya.

Tan berkata, kejadian itu tidak melemahkan semangatnya untuk meneruskan tugasnya.

Menurut Tan, dia telah disoal siasat berhubung laporannya yang berkaitan dengan ucapan Ahmad ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh, yang melabelkan kaum Cina negara ini sebagai "penumpang".

Dalam pada itu, Syed Hamid menjelaskan, tahanan ke atas pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok akan disambung - selama 60 hari yang dibolehkan oleh ISA.

Syed Hamid memberitahu, syor untuk menahan mereka datang daripada polis bukannya arahan beliau.

Beliau mengulangi bahawa Tan ditahan ekoran maklumat bahawa keselamatannya terancam dan pihak polis mahu mendapatkan maklumat mendalam.

Kata beliau, penahanan kali ini dibuat kerana pihak polis mempunyai asas kuat yang perbuatan mereka boleh membahayakan ketenteraman awam.

"Polis bertindak dengan kuasa mereka dan bukan di bawah arahannya," kata beliau.

BERITA TERDAHULU:

Kapsyen: TIGA yang ditahan (dari atas ke bawah) Tan Hoon Cheng, Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin.

-----------------------------------------------------------

Operasi ISA: Tiada kaitan dengan pelan Pakatan, wartawan dijangka bebas petang ini

(Dikemas kini, 3.00 petang) PETALING JAYA: Sambil menolak penahanan tiga orang semalam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bertujuan menggagalkan pelan 16 September Pakatan Rakyat, Kementerian Dalam Negeri hari ini menegaskan, sama ada lebih ramai akan ditahan dalam waktu terdekat bergantung pada keadaan semasa negara.

"Polis akan bertindak berdasarkan situasi semasa sama ada situasi berada dalam kedaaan baik ataupun tidak. Jika situasi OK, maka tiada sebab untuk menahan (lebih ramai lagi)," kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar kepada mStar Online.

Kata beliau, pihak polis akan memaklumkannya perkembangan semasa sebelum mengambil tindakan susulan. Beliau dijadual mengadakan sidang media petang ini.

Desas-desus menyebut polis kemungkinan akan menahan lebih ramai termasuk pemimpin-pemimpin politik susulan penahanan tiga orang semalam.

Malah, beliau juga yakin pemberita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng kemungkinan akan dibebaskan dalam waktu terdekat.

"Dalam kes wartawan Sin Chew, dia mungkin dibebaskan petang ini, hari ini... dalam waktu terdekat," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.

Pukul 8.30 pagi tadi, polis telah membawa wartawan berkenaan ke Bukit Aman, Kuala Lumpur. Bagaimanapun sebelum itu dia telah dibenarkan menemui anggota keluarganya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di Georgetown.

Parti-parti politik dan badan bukan kerajaan hari ini turut menggesa supaya tahanan berkenaan dibebaskan.

Syed Hamid menjelaskan, polis menahan wartawan berkenaan atas beberapa sebab, termasuk berdasarkan maklumat mengenai ancaman keselamatan diri Tan.

"Jadi polis menahan dia (semalam) untuk mendapatkan beberapa maklumat yang mungkin dia tahu. Selepas itu dia boleh dibebaskan," katanya.

Di bawah ISA, polis akan mengesyorkan kepada Menteri Dalam Negeri sama ada seseorang tahanan itu perlu ditahan selama dua tahun atau untuk tempoh yang lebih lama selepas hasil siasatan mereka selesai.

Ketika mengulas lanjut sama ada penahanan tiga orang semalam berhubung kait dengan usaha menghalang Pakatan Rakyat membentuk kerajaan baru persekutuan Selasa ini, Syed Hamid: "Tidak, ia mengarut."

"Tiada kaitan dengan perkara itu, tiada korelasi dengan itu (pelan Pakatan Rakyat)," kata beliau.

Syed Hamid menjelaskan, penahanan terbaru ini merupakan tindkaan preventif bagi mengawal keadaan semasa khususnya bagi mengelak ketegangan sentimen perkauman di negara ini.

Kata beliau, kerajaan perlu mengambil tindakan pencegahan sebelum masalah yang rumit seperti insiden perkauman terjadi.

Semalam polis menahan tiga orang termasuk Tan.

Dua yang lain ialah pengendali lamab web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, 58, dan Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok.

BERITA TERDAHULU:

(Dikemas kini, 1000 pagi) KUALA LUMPUR: Operasi penahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyaksikan tiga orang ditahan dalam tempoh 12 jam sejak tengah hari semalam.

Tiga orang itu termasuk pengedali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, 58, yang ditahan tengah hari tadi.

Operasi itu disusuli penahanan pemberita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang menulis berita bahawa Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail melabelkan masyarakat Cina sebagai pendatang dan penumpang di negara ini, bulan lalu.

Lewat malam tadi, Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok pula ditahan.

Setiausaha Publisiti DAP itu ditahan kira-kira pukul 11.18 malam ketika dalam perjalanan pulang ke kondominiumnya di sini.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam blognya berkata, Teresa, 44, ditahan oleh seramai 10 anggota polis ketika memasuki kondominiumnya selepas menghadiri sambutan mooncake di kawasan pilihan rayanya.

Tan, 33, ditahan di rumahnya di Taman Permai, Bukit Mertajam pukul 8.30 malam tadi.

Jurucakap Sin Chew ketika dihubungi mengesahkan Tan ditahan di bawah ISA tetapi enggan mengulas lanjut.

Turut mengesahkan penahanan mereka ialah Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Raja Petra, pengendali dan penulis blog yang kontroversi tanah air, ditahan buat kali kedua di bawah ISA dalam tempoh tujuh tahun.

Penahanan Raja Petra juga disahkan oleh isterinya, Marina Lee Abdullah. Kenyataan polis yang dikeluarkan malam ini juga mengesahkan perkara tersebut.

Raja Petra ditahan di rumahnya di Sungai Buloh, di bawah Seksyen 73(1) ISA, yang membolehkan seseorang itu dikenakan tahanan maksimum 60 hari.

"Kira-kira pukul 1.10 tengah hari tadi, seramai 10 anggota polis datang ke rumah kami dan membawa dia (Raja Petra) keluar pada pukul 1.50 tengah hari.

"Mereka juga membawa bersama beberapa dokumen dari rumah kami," kata beliau ketika dihubungi lewat malam tadi.

Bagaimanapun mereka tidak memaklumkan ke mana Raja Petra dibawa, kata Marina.

"Sampai sekarang saya tiada maklumat tentang di mana Raja Petra ditahan... saya tidak berpeluang menemui beliau,": katanya sambil menambah, beliau akan menghubungi peguamnya esok.

Tambahnya, polis turut merampas beberapa pita dan sebuah komputer dari bilik suaminya.

Kata Marina, pihaknya akan memfailkan permohonan habeas corpus untuk membebaskan Raja Petra, Isnin ini.

Sebelum ini, Raja Petra pernah ditahan menikut ISA pada April 2001 kerana penglibatannya dalam gerakan reformasi dan ditahan selama 53 hari di Pusat Tahanan Kemunting, Taiping.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Hamid Albar yang dihubungi mStar Online berkata, tindakan tersebut diambil setelah pelbagai kenyataan dibuat oleh Raja Petra dalam laman blog Malaysia Today termasuk yang terbaru yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad (SAW).

"Kita telah banyak kali memanggil dan menasihatkan beliau berikutan kenyataannya, namun beliau masih terus menulis hingga boleh menimbulkan ancaman," katanya.

Semalam, kerajaan menarik balik sekatan terhadap mana-mana laman web termasuk Malaysia Today berkuat kuasa serta-merta, kata Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Shaziman Abu Mansor.

Shaziman berkata, langkah itu diputuskan oleh Kabinet semalam bertujuan untuk terus menggalakkan rakyat negara ini menggunakan kemudahan internet atau lawan web sebagai saluran penyebaran maklumat.

Raja Petra mengundang kemarahan umat Islam berikutan ulasan artikelnya bertajuk "I promise to be a good, nonhypocritical Muslim" yang menggunakan ayatayat yang menghina orang Islam selain membenarkan ulasan yang menghina Islam dan Nabi Muhammad (SAW) untuk artikel 'Not all Arabs are descendants of the Prophets' yang disiarkan dalam laman web Malaysia Today.

Laporan polis telah dibuat oleh beberapa pertubuhan Islam antaranya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia mengenai perkara tersebut.

Raja Petra juga kini berhadapan dengan beberapa kes mahkamah.

Di Pulau Pinang, Ketua Menterinya, Lim Guan Eng meminta supaya kerajaan dan polis membebaskan wartawan Sin Chew Daily dan Teresa.

Beliau berkata, tindakan menahan mereka dilihat seolah-olah kerajaan dalam keadaan terdesak terutamanya menjelang tarikh 16 September ini, tarikh Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan akan mengambil alih pentadbiran kerajaan BN.

"Sementara pemberita berkenaan hanya menjalankan tugasnya dan tidak sepatutnya beliau dipersalahkan," katanya kepada pemberita di hadapan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri di sini.

Sehubungan itu, Lim yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, parti itu akan membincangkan mengenai perkara tersebut pada mesyuarat parti hari ini di Kuala Lumpur.

Kira-kira 100 pemimpin dan penyokong parti politik termasuk MCA, Gerakan dan DAP berkumpul di luar perkarangan IPK sambil menyalakan lilin sebagai tanda membantah penahanan wartawan itu.

Mereka berkumpul sejak pukul 9.30 malam sebaik sahaja mengetahui mengenai penahanan Tan oleh polis Bukit Aman di rumahnya di Bukit Mertajam pada kira-kira pukul 8.30 malam tadi.

Beberapa pemimpin PAS juga dilihat berada di kawasan itu.

Keadaan di situ terkawal dan anggota polis Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat turut berada di bahagian dalam IPK untuk mengawal keadaan.

Read More...

Operasi ISA ketika pembangkang berusaha ambil alih kuasa

Malaysiakini

Sep 13, 08 2:52am

Polis telah menahan seorang ahli politik pembangkang, seorang blogger terkemuka dan seorang wartawan dalam satu operasi mengejut ketika pihak pembangkang merancang untuk mengambil alih kuasa.

Ketiga-tiga mereka ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membolehkan mereka ditahan tanpa bicara, yang turut digunakan sebelum ini, ke atas mereka yang tidak sehaluan dengan kerajaan.

raja petra to police station on burma doctor sd 040908 04Para pemerhati politik berkata, mereka bimbang Barisan Nasional - yang dimalukan dengan kekalahan teruk dalam pilihanraya umum Mac lalu dan kini diancam pula dengan rancangan pembangkang untuk mengambil alih kuasa - merancang untuk melancarkan gerakan penahanan sepertimana pada tahun 1987.

"Apakah Malaysia kini dicengkam satu lagi kegilaan ISA, sepertimana Operasi Lalang 21 tahun lalu apabila ramai yang ditahan di bawah ISA dan tiga akhbar ditutup?" kata ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang yang turut ditahan dalam operasi tahun 1987 itu.

Blogger terkemuka Malaysia dan editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, merupakan yang pertama ditahan di bawah ISA tengahari semalam.

Kemudian, Tan Hoon Cheng, wartawan akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily, ditahan malam tadi selepas melaporkan kenyataan seorang pemimpin Umno yang didakwa berkata kaum Cina "menumpang" di negara ini.

Laporan Tan telah mencetuskan pertikaian yang hebat dalam gabungan Barisan Nasional yang dianggotai parti-parti komponen yang berasaskan kaum. Umno - selaku tulang belakang BN - terpaksa bertindak menghukum pemimpin berkenaan.

tan hoon cheng 04 120908"Rakan-rakannya (Tan) dari Sin Chew Daily terperanjat dengan penahanannya," kata akhbar tersebut dalam satu kenyataan.

"Sin Chew Daily akan berpegang teguh kepada pendirian editorial kami," tambahnya.

Sementara itu, Teresa Kok, seorang ahli Parlimen dari DAP - sebuah parti dalam barisan pembangkang - Pakatan Rakyat - juga turut ditahan di bawah ISA.

Sementara tidak banyak maklumat yang diperolehi mengenainya, Teresa berdepan dengan dakwaan yang beliau telah mengadu bunyi bising pembesar suara dari sebuah masjid di Puchong.

teresa kok modern pig farm 150408 talkingTeresa telah menafikan dakwaan tersebut dan berkata tuduhan terhadapnya itu "tidak masuk akal".

ISA - yang ditentang oleh badan-badan hak asasi manusia supaya dimansuhkan - membolehkan seseorang itu ditahan selama dua tanpa bicara dan boleh dilanjutkan tempohnya setiap dua tahun berikutnya. Ia biasanya digunakan untuk menahan suspek keganasan.

Pembangkang yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merancang untuk mengambil alih kuasa minggu depan, mengecam tindakan menggunakan ISA sebagai "kejam dan tiada justifikasinya".

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dipercayai melancarkan operasi penahanan tersebut untuk memperkukuhkan kedudukannya dalam Umno.

Beliau semakin berdepan dengan desakan dari pemimpin-pemimpin parti tersebut supaya melepaskan jawatannya lebih awal daripada yang dijanjikannya - untuk menyerahkan kuasa kepada timbalannya pada pertengahan tahun 2010.

Surat tunjuk sebab

Sementara itu, Pusat Wartawan Bebas (CIJ) berkata operasi penahanan tersebut "mempunyai persamaan yang membimbangkan dengan Operasi Lalang pada 1987" di mana berpuluh-puluh aktivis, artis, ahli akademik dan ahli politik telah ditahan.

"Kedua-dua insiden itu adalah sama kerana ianya ada kaitan dengan krisis politik yang melanda Umno, tetapi dimanifestasikan oleh kerajaan sebagai dakwaan ketegangan kaum," katanya dalam satu kenyataan.

Tiga akhbar - Sin Chew Daily; akhbar berbahasa Inggeris, The Sun dan akhbar rasmi PKR - Suara Keadilan - juga telah diberi surat tunjuk sebab berhubung laporan mereka mengenai perkembangan politik semasa.

Ketiga-tiganya mendapat surat tunjuk sebab itu dari kementerian dalam negeri, yang meminta mereka menjelaskan tindakan tidak boleh diambil terhadap mereka atau berdepan dengan tindakan digantung penerbitan.

- AFP

Read More...

ISA reda ketegangan - Hamid Albar

Berita Harian

Oleh Petah Wazzan Iskandar dan Nik Sukry Ramli
bhnews@bharian.com.my


HOON Cheng yang ditahan di bawah ISA berbual dengan keluarga dan rakan di rumahnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang sejurus dibebaskan, semalam.

KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, berkata penahanan tiga individu mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kelmarin bertujuan menjaga keselamatan serta ketenteraman rakyat negara ini dan tiada lagi tangkapan akan dilakukan pada masa sekarang.

Beliau berkata, tindakan ISA diambil selepas polis berpuas hati dan percaya hanya melalui akta berkenaan dapat meredakan keadaan dan ketegangan yang tercetus.

Polis kelmarin menahan pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng mengikut ISA.

"Polis mengambil kira pelbagai faktor sebelum membuat keputusan. Selepas kita pasti itu cara terbaik, barulah kita bertindak. Ini penting untuk menjaga ketenteraman negara ini.

"Undang-undang tidak mengira siapa, sama ada wartawan dan editor. Mereka yang mengeluarkan kenyataan menimbulkan keresahan dan kegelisahan sehingga boleh menggugat keselamatan negara akan ditahan menggunakan akta sama," katanya pada sidang media di Bukit Aman yang penuh sesak dengan wartawan di sini, petang semalam.

Syed Hamid berkata, sebagai sebuah negara berbilang kaum, agama dan budaya, setiap kenyataan yang dikeluarkan perlu mengambil kira sensitiviti dan perhubungan di antara kaum.

Pada sidang media itu juga beliau mengesahkan pembebasan Tan kira-kira jam 2.30 petang semalam di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang, selepas polis berpuas hati dengan soal siasat yang dijalankan.

Tan ditahan di rumahnya di Taman Alma, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada jam 8.30 malam kelmarin.

"Tindakan menahan wartawan itu adalah untuk menyoal siasat beliau berhubung artikelnya yang mendakwa bekas Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail mengeluarkan kenyataan berbau perkauman.

"Kita juga dapat maklumat, wartawan itu menerima ugutan daripada pihak tidak dikenali dan ini menyebabkan kita menahannya bagi memastikan keselamatannya terjamin," katanya.

Raja Petra dan Teresa akan terus ditahan mengikut ISA sehingga siasatan selesai.

Mengenai Raja Petra, Syed Hamid berkata, beliau ditahan selepas polis mendapati artikel penulis blog berusia 58 tahun itu menyentuh sensitiviti perkauman.

Katanya, Raja Petra sudah dinasihatkan dan diberi amaran berulang kali supaya menghentikan penyiaran artikel seumpama itu, tetapi tidak diendahkan.

"Penahanan Teresa pula berhubung komennya yang tidak sensitif mengenai laungan azan. Kita tidak boleh campur tangan dalam mana-mana upacara atau amalan keagamaan," katanya.

Ditanya mengapa Ahmad tidak turut ditahan, beliau berkata, Ahmad sudah menerima hukumannya selepas digantung daripada memegang sebarang jawatan dalam parti selama tiga tahun.

Polis juga sedang menyiasat Ahmad berikutan aduan dibuat beberapa pihak sebelum ini.

Beliau bagaimanapun, menafikan tindakan menggunakan ISA ada kaitan dengan khabar angin penubuhan kerajaan baru pada 16 September ini.

"Kita juga berasakan tidak ada keperluan mengisytiharkan darurat memandangkan keadaan di dalam negara masih terkawal," katanya.

Read More...

Syed Hamid sahkan penahanan Teresa dan Raja Petra dilanjutkan

Harakahdaily

Sat | Sep 13, 08 | 6:16:19 pm MYT

KUALA LUMPUR: 13 Sept (Hrkh) - Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar menjelaskan, tahanan ke atas pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok akan disambung - selama 60 hari yang dibolehkan oleh ISA.

Menurut laporan mSTAR.Online sebentar tadi, Syed Hamid memberitahu, syor untuk menahan mereka datang daripada polis bukannya arahan beliau. Beliau mengulangi bahawa Tan ditahan ekoran maklumat bahawa keselamatannya terancam dan pihak polis mahu mendapatkan maklumat mendalam.

Kata beliau, penahanan kali ini dibuat kerana pihak polis mempunyai asas kuat yang perbuatan mereka boleh membahayakan ketenteraman awam.

"Polis bertindak dengan kuasa mereka dan bukan di bawah arahannya," kata beliau.

Sementara itu, wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng telah dibebaskan selepas ditahan hampir 18 jam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Dia dibebaskan di IPK Pulau Pinang.

Pembebasan beliau turut disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar pada sidang media di Bukit Aman, Kuala Lumpur sebentar tadi.

Tan yang dibawa keluar dari IPK Pulau Pinang pada pukul 8.30 pagi tidak dibawa ke Bukit Aman sebagaimana dilaporkan sebelum ini. Sebaliknya beliau disiasat di IPK Perak dan dibebaskan di IPK Pulau Pinang.

Ketika ditemui di rumahnya di Bukit Mertajam sebentar tadi, Tan berkata, dia berpuas hati dengan layanan pihak polis sepanjang tahanan.

Menurut Tan, dia telah disoal siasat berhubung laporannya yang berkaitan dengan ucapan Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh, yang melabelkan kaum Cina negara ini sebagai "penumpang". - (tmj) _

Read More...

Usah guna ISA terhadap orang awam, mahu bincang dengan PM - Zaid

Mstar Online

14-09-2008 11:06:48 PM

(Dikemas kini) KOTA BAHARU: Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak harus digunakan terhadap orang awam seperti wartawan dan ahli-ahli politik, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim (gambar).

Menteri yang bertanggungjawab berkaitan soal perundangan dan kehakiman itu berkata, akta tersebut seharusnya hanya digunakan terhadap pengganas ataupun ke atas mereka yang cuba menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Kata beliau, sudah tiba masa bagi kerajaan Persekutuan kembali kepada matlamat asal penggubalan ISA, yang digubal untuk mengawal komunis, ataupun pada hari ini untuk menangani pengganas ataupun mereka yang hendak menggulingkan kerajaan menggunakan kekerasan.

"Saya tidak meminta supaya ISA dimansuhkan tetapi hanya menggunakannya apabila wujud ancaman ke atas keselamatan negara seperti pengganas dan bukan orang awam," kata beliau kepada wartawan di rumahnya di sini hari ini.

"Saya akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawui untuk mengadakan perbincangan terus terang bagi mendapatkan pandangan beliau dalam isu ini secepat yang mungkin," jelas beliau.

Kata Zaid, dengan memberikan pandangan sedemikian beliau kemungkinan dilihat bertindak bertentangan dengan 'dasar kerajaan' tetapi bersedia untuk menghadapi kesannya.

"Jika saya perlu meletakkan jawatan (kerana memberikan pandangan ini), saya akan berbuat demikian," katanya.

Tambah Zaid, beliau bukan pencetus masalah dan tidak mahu menyusahkan Perdana Menteri dalam isu berkenaan.

Sebaliknya, katanya, beliau mempunyai prinsip dan sentiasa memberikan pendirian kritikal dalam soal penggunaan ISA.

Kata beliau lagi, kerajaan mempunyai undang-undang secukupnya untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang melakukan didapati kesalahan, antaranya Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan.

Kelmarin, tiga orang iaitu masing-masing seorang penulis blog, wartawan dan ahli politik ditahan di bawah ISA.

Penulis laman blog Raja Petra Kamaruddin yang pertama ditahan di rumahnya pada pukul 1.50 tengah hari di Sungai Buloh dekat sini berkaitan artikel yang disiarkan dalam laman webnya yang bertajuk "I promise to be a good, nonhypocritical Muslim" dan juga
"Not all Arabs are descendants of the Prophets".

Kedua-dua artikel itu didakwa menggunakan ayat yang menghina orang Islam dan Nabi Muhammad S.A.W.

Ini adalah kali kedua Raja Petra ditahan di bawah ISA.

Beliau pertama kali ditahan pada April 2001 kerana penglibatannya dalam gerakan reformasi dan ditahan selama 53 hari di Pusat Tahanan Kamunting, Taiping.

Selepas penahanan Raja Petra, polis menahan pula wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng di rumahnya di Taman Permai, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Tan ialah wartawan yang menulis berita yang mendakwa Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail semasa memberi ceramah dalam kempen pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos lalu, telah melabelkan masyarakat Cina di negara ini sebagai "penumpang."

Selepas Tan, Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Anggota Parlimen Seputeh, Teresa Kok, turut ditahan di bawah akta sama di hadapan kondominiumnya di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun Tan telah dibebaskan petang semalam.

Read More...

ISA: Teresa Kok turut ditahan

Malaysiakini

Sep 12, 08 11:59pm

Pemimpin DAP, Teresa Kok turut ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini.

Beliau merupakan orang ketiga ditahan hari ini di bawah ISA, selepas editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

federal territory round table retrieat 170408 teresa kokDifahamkan, ahli Parlimen Seputeh itu ditahan pada kira-kira jam 11.18 malam ini.

Beliau yang juga exco kerajaan Selangor ditahan ketika pulang daripada menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur.

Teresa yang setiausaha organisasi kebangsaan DAP, ditahan selepas kenderaan yang dinaikinya dihalang oleh tiga kereta peronda polis.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan penahanan Teresa mengikut Seksyen 73 (1) ISA.

Menurut pemimpin DAP, Lim Kit Siang, tiga kereta polis bersama 10 anggota menahan Teresa di pintu masuk kondominiumnya .

Katanya, Teresa baru pulang daripada menghadiri satu majlis festival kuih bulan di pejabatnya di kawasan pilihanrayanya.

Kontroversi azan

Teresa menjadi tumpuan laporan media - terutama akhbar harian berbahasa Melayu - selepas timbulnya dakwaan bahawa beliau telah meminta pegawai masjid di Kota Damansara, Sri Serdang dan Puchong Jaya supaya memperlahankan pembesar suara ketika melaungkan azan.

Kok bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut. Tidak dipastikan sama ada penahanannya itu ada kaitan dengan dakwaan tersebut.

Di Pulau Pinang, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut mengesahkan penahanan Teresa.

Menurutnya, parti itu akan mengadakan mesyuarat tergempar esok untuk membincangkan perkara tersebut.

lim guan eng vs koh tsu koon penang 080808 03Sementara itu, Bernama melaporkan Guan Eng meminta supaya kerajaan dan polis membebaskan Tan dan Teresa.

Bercakap kepada pemberita di hadapan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, beliau berkata, tindakan menahan mereka dilihat seolah-olah kerajaan dalam keadaan terdesak terutamanya menjelang tarikh 16 September ini, tarikh Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan akan mengambil alih pentadbiran kerajaan Barisan Nasional.

"Sementara pemberita berkenaan hanya menjalankan tugasnya dan tidak sepatutnya beliau dipersalahkan," katanya.

Kira-kira 100 pemimpin dan penyokong parti politik termasuk MCA, Gerakan dan DAP berkumpul di luar perkarangan IPK sambil menyalakan lilin sebagai tanda membantah penahanan wartawan itu.

Mereka berkumpul sejak jam 9.30 malam sebaik sahaja mengetahui mengenai penahanan Tan oleh polis Bukit Aman di rumahnya di Bukit Mertajam pada kira-kira jam 8.30 malam tadi.

Beberapa pemimpin PAS juga dilihat berada di kawasan itu.

Keadaan di situ terkawal dan anggota polis Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat turut berada di bahagian dalam IPK untuk mengawal keadaan.

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |