+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, June 9, 2008

MTUC tuntut COLA RM300 sebulan

Utusan Online

KUALA LUMPUR 7 Jun - Kerajaan dan majikan swasta dituntut menyelaraskan pembayaran Elaun Kos Sara Hidup (COLA) RM300 sebulan secepat mungkin.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), G. Rajasekaran berkata, ia bertujuan mengimbangi kenaikan harga petrol serta diesel masing-masing kepada RM2.70 seliter dan RM2.58 seliter bermula semalam.

Beliau berkata, pembayaran COLA amat perlu memandangkan kenaikan harga bahan bakar itu akan diikuti kenaikan harga barangan dan kos sara hidup.

''Selain itu, COLA juga harus dilaksanakan kepada pekerja swasta dan kerajaan pada kadar RM300 sebulan tanpa mengira faktor kawasan mereka bekerja,'' katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, COLA yang dibayar kepada pekerja sektor awam berbeza antara RM100 hingga RM300 mengikut kawasan mereka bekerja sementara pekerja swasta masih lagi belum menikmatinya.

Sehubungan itu Rajasekaran menambah, 200 persatuan pekerja yang bernaung di bawah MTUC akan menghantar memorandum berhubung tuntutan itu kepada para majikan swasta di seluruh negara minggu depan.

Menurutnya, selain menghantar memorandum, pihaknya juga mengatur pertemuan dengan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam bagi membincangkan hal tersebut.

''Kami faham, syarikat juga kini terbeban dengan kos operasi yang semakin meningkat tetapi pembayaran COLA masih perlu diteliti dan dilaksanakan demi kesejahteraan rakyat. Saya harap kerajaan akan bantu kami,'' jelasnya.

Read More...

Tol turun Ogos ini?

KLpos


Cetak E-mail
Oleh Berita Minggu
Isnin, 09 Jun 2008

KERAJAAN akan memutuskan penurunan semua kadar tol pada Ogos ini, selepas jawatankuasa khas yang ditubuhkan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) selesai melakukan kajian terperinci mengenainya, lapor akhbar Berita Minggu Malaysia semalam.

Langkah untuk menurunkan kadar tol itu diambil selepas kerajaan menaikkan harga minyak antara 41 dengan 63 peratus minggu lepas, sehingga mencetus rasa tidak puas hati di kalangan rakyat.

Menteri Kerja Raya, Datuk Mohd Zin Mohamed, berkata kerajaan sudah memulakan rundingan dengan kesemua 22 syarikat konsesi lebuh raya untuk menilai semula kadar tol, termasuk menurunkan kadarnya.

'Kita tidak boleh buat keputusan sekarang kerana jawatankuasa khas masih melakukan kajian dan meneruskan rundingan dengan syarikat pemegang konsesi tol lebuh raya negara ini,' kata beliau.

Datuk Mohd Zin berkata kajian itu akan mengambil masa tiga bulan.

Antara perkara yang akan diambil kira dalam kajian itu ialah kepadatan trafik, klausa perjanjian, kadar tol, tempoh konsesi serta jumlah pembiayaan yang diperlukan bagi sesebuah syarikat membayar balik pinjaman, menyelenggara dan menjalankan operasi.

Beliau berkata begitu semasa mengulas kenyataan Naib Ketua Pemuda Umno, Encik Khairy Jamaluddin, yang menyarankan kerajaan menurunkan atau memansuhkan kadar tol lebuh raya bagi membantu rakyat berikutan pengumuman kenaikan harga petrol dan diesel, bermula Khamis lalu.

Ketua Pengarah LLM, Datuk Razali Osman, berkata jawatankuasa khas itu turut akan membuat penelitian terhadap kadar penurunan tol dan kesannya ke atas semua pihak.

Read More...

Harga ayam boleh cecah RM9 - FOMCA


DALAM keadaan banyak peniaga sudah mula menjual mahal, Safuan Sanudin cuba menarik perhatian dengan menawarkan ayam RM6 seekor di Pasar Pudu semalam.


KUALA LUMPUR - "Tidak mustahil harga ayam boleh mencecah sehingga RM9 sebab sekarang pun dengan ada harga siling, sudah sukar dikawal sampai dijual RM7.''

Demikian pandangan Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd. Yusof Abdul Rahman mengenai cadangan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan hal Ehwal Pengguna untuk mengkaji penghapusan harga siling ayam.

Beliau ketika dihubungi semalam berkata, harga ayam sebenarnya dikawal oleh penternak serta pemborong dan tanpa kawalan, tidak mustahil ia terus naik.

"Apabila harga tinggi kerajaan sukar untuk mengambil tindakan terutama kepada peniaga-peniaga yang suka mengambil kesempatan," katanya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad ketika di Pulau Pinang semalam berkata, pihaknya akan mengkaji menghapuskan paras siling harga ayam dan akan berbincang mengenainya dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

"Kerajaan bercadang untuk buka kepada pengimportan seperti ayam proses supaya harga di pasaran lebih kompetitif," katanya.

Read More...

Taman Tamadun Islam (TTI) Akan Jadi ‘Gajah Putih’

Buletin Online


PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin Online
Monday, 09 June 2008

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/ttigajahputih.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Taman Tamadun Islam (TTI) sebuah projek mega ‘kontrovesi’ yang dibina semasa kerajaan Terengganu semasa dibawah kepimpinan bekas Menteri Besar Idris Jusoh akan benar-benar menjadi sebuah monumen ‘gajah putih’.

Projek yang dibiayai dengan Dana Khas Kerajaan Persekutuan (DKKP – nama lain bagi royalti) telah dibina di kawasan 22.3 hektar di atas Pulau Wan Man membabitkan kos sebenarnya sebanyak RM 259 juta.

Yahaya Khatib, Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam Terengganu, ketika menjawab soalan pada sidang DUN lalu telah menyatakan kos tersebut melebihi RM 10 juta dari kos asalnya yang berjumlah RM 249 juta.

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/ttigajahputih.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Menteri Besar, Ahmad Said pernah menyatakan rasa tidak puashatinya terhadap pembinaan TTI kerana projek tersebut tidak dirundingkan melalui kerajaan negeri, tetapi disalurkan terus kepada Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PERMINT) ketika ditemubual oleh akhbar The Edge Daily.

TTI yang dijenamakan oleh bekas Exco Terengganu Wan Hisham sebagai ‘Edutainment Park’ sebuah taman pendidikan hiburan sebelum perasmiannya pada Februari lalu,

Walaupun sebelum ini ada penafian bahawa taman tema tersebut akan dikenakan tiket, kini sempena cuti sekolah TTI menawarkan tiket masuk untuk orang dewasa sebanyak RM 10 dan kanak-kanak RM 5.

Seorang pengunjung, Encik Ahmad Yusri, 40, dari Kuala Lumpur, menyatakan tidak berhasrat mengunjungi taman monumen yang mengandungi replika binaan bersejarah dunia Islam.

Beliau yang datang bercuti bersama keluarga berkata, tiket masuk tersebut agak mahal walaupun dikatakan pihak TTI sedang menawarkan harga promosi.

”Saya datang dengan isteri dan tiga orang anak, sekiranya hendak masuk saya terpaksa membelanjakan RM 35 dan mengorbankan makan malam seisi keluarga,” katanya ketika ditemui Buletin Online sekitar kawasan Masjid Kristal, kelmarin.

Isteri Encik Ahmad, Puan Hasnah menyarankan supaya tiket yang dikenakan untuk memasuki taman monument itu lebih murah kerana konsepnya hanya melihat ‘benda mati’.
The image “http://buletinonline.net/images/berita1/tikettti.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

”Macam masuk muzium, kan hanya melihat ‘benda-benda mati’, mana ada muzium yang kenakan tiket mahal,” kata Puan Hasnah.

Seorang lagi pengunjung ditemui menyangka bahawa taman tema tersebut adalah percuma kerana tidak ada maklumat yang diterima mengenai bayaran yang dikenakan.

Beliau yang tidak mahu dikenali menyatakan apa yang beliau tahu melawat masjid Kristal Pulau Wan Man adalah percuma.

Beliau berpendapat taman monumen tersebut mungkin akan menjadi binaan ‘gajah putih’ kerana kos pembinaan yang mahal dan tidak dikunjungi ramai.

Pemerhatian yang dibuat oleh Buletin Online ramai pengunjung yang bertumpu untuk melihat masjid Kristal dan sekitarnya.

Kawasan tempat letak kereta berhadapan dengan taman monumen tidak menjadi pilihan untuk orang ramai meletakkan kenderaan mereka.

Read More...

Pak Lah umum lagi strategi kurang beban, kawal inflasi

Mstar Online

09-06-2008 09:05:01 PM
Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

ABDULLAH Ahmad Badawi berbual dengan (dari kiri) Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zety Akhtar Aziz; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan; Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohd Yakcop dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Shahrir Samad selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Membanteras Inflasi Negara di Putrajaya semalam. fotoBernama

(Dikemas kini) PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mempengerusikan mesyuarat Majlis Membanteras Inflasi Negara petang tadi mengumumkan strategi-strategi tambahan bagi mengatasi kesan inflasi dan mengurangkan beban kos kenaikan minyak - yang mampu menjimatkan RM2 bilion.

Sebahagian besar daripada langkah dalam strategi yang diumumkan hari ini melibatkan penjimatan perbelanjaan kerajaan.

Strategi dan langkah yang diumumkan Abdullah ialah:

 • Bayaran tunai kepada pemilik kenderaan persendirian yang layak dipercepatkan mulai Sabtu ini (14 Jun) berbanding tarikh asal 1 Julai 2008
 • Kuota fleetcard lebih tinggi untuk penguasa pengangkutan awam - masih boleh membeli diesel pada harga lama RM1.43 seliter
 • Kuota disel yang boleh dibeli dengan kemudahan fleetcard akan ditambah untuk memastikan tambang bagi pengangkutan awam dikekalkan.
 • Senarai kenderaan yang layak untuk menerima diesel subsidi akan diperluaskan, meliputi bas pekerja dan teksi yang menggunakan petrol.
 • Elaun keraian Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri dan Timbalan Menteri dikurangkan 10 peratus.
 • Pakej percutian anggota Kabinet setahun sekali dihadkan dalam negeri dan rantau ASEAN manakala tempoh dibenarkan pula hanya seminggu.
 • Pengurangan hotel untuk sebarang majlis kerajaan.
 • Agensi-agensi awam diarah menangguhkan perbelanjaan yang masih dalam perancangan.
 • Pewujudan jawatan baru kecuali jawatan tertentu dan kritikal dibekukan.
 • Sewa ruang pejabat baru atau tambahan, perpindahan pejabat ke bangunan lain atau membuat pengubahsuaian pejabat sedia ada tidak dibenarkan.
 • Pembelian aset termasuk kereta, perabot, komputer dan lain-lain kelengkapan pejabat yang belum komited ditangguhkan.
 • Majlis dan upacara keraian seperti pembukaan pejabat, persidangan atau mesyuarat, penyampaian hadiah, perasmian bengkel atau kursus dihadkan.
 • Menambah baik jaringan sosial - kerajaan sedang mempertimbangkan untuk menaikkan beberapa elaun dan maklumat terperinci diumumkan dalam masa seminggu.

Perdana Menteri menjelaskan, langkah itu akan menjimatkan wang negara sebanyak RM2 bilion, yang akan disalurkan untuk pembangunan rakyat terutama mereka yang berpendapatan rendah.

"Kerajaan telah memantau keresahan rakyat yang menghadapi kesukaran susulan daripada kenaikan harga minyak.

"Walaupun kerajaan tidak mahu membebankan rakyat, keputusan yang amat sukar ini terpaksa dibuat kerana kerajaan memegang amanah untuk memastikan penggunaan sumber semula jadi negara secara berhemah, bukan sahaja untuk masa kini tetapi juga untuk generasi masa depan," kata beliau yang juga Menteri Kewangan pada sidang media di sini.

Mesyuarat berlangsung di Putrajaya bermula pukul 2.30 petang tadi dan membincangkan kesan kenaikan harga minyak di pasaran dunia serta petrol dan diesel yang diumumkan kerajaan Rabu lalu.

Majlis Membanters Inflasi Negara yang baru ditubuhkan dianggotai wakil kerajaan dan sektor swasta.

Pagi tadi Abdullah telah menyampaikan ucaptama pada Persidangan Minyak dan Gas Asia Ke-13 di sini.

Mengenai bayaran rebat kepada pemilik kenderaan persendirian yang layak yang sebelum ini dijadualkan mulai 1 Julai, jelas Perdana Menteri, ia dipercepatkan kepada Sabtu ini bagi mengurangkan bebanan rakyat akibat kenaikan harga minyak.

Kata beliau, pemilik-pemilik kenderaan yang telah memperbaharui cukai jalan pada April dan Mei tahun ini juga boleh mendapatkan bayaran berkenaan di pejabat pos pada tarikh berkenaan.

Maklumat terperinci mengenai prosedur berhubung perkara itu akan diumumkan dalam masa terdekat.

"Kerajaan turut merasai keperitan rakyat dan merasakan pucuk pimpinan hendaklah menunjukkan teladan yang baik dalam menghadapi cabaran ini," kata beliau dengan merujuk kepada langkah-langkah berkenaan.

Ketika ini, elaun keraian sebulan Perdana Menteri adalah RM18,865, Timbalan Perdana Menteri (RM15,015), Menteri Persekutuan (RM12,320) dan Timbalan Menteri (RM6,000).

Abdullah berkata, langkah penjimatan perbelanjaan awam itu dibuat ekoran masalah kenaikan harga bahan api serta bahan makanan sekarang.

Merujuk kepada arahan untuk mengehadkan perjalanan ke luar negara, Abdullah berkata, ia hanya dibenarkan bagi tugas rasmi melibatkan persidangan dan mesyuarat antarabangsa yang penting sahaja atau mesyuarat di antara kerajaan.

Pegawai-pegawai yang hadir juga hendaklah kalangan mereka yang terlibat secara langsung dengan tugas yang dipertanggungjawabkan dan bilangan pegawai kementerian dan jabatan itu pula tidak melebihi tiga orang.

Menerusi arahan itu juga seorang menteri layak membawa hanya tiga pegawai kementerian semasa tugas rasmi ke luar negara manakala timbalan menteri layak membawa dua pegawai sahaja.

Pada Jumaat lalu, Abdullah berkata, kerajaan akan mengumumkan empat langkah penting awal minggu depan, kemungkinan esok, bertujuan untuk mengurangkan beban pengguna berikutan peningkatan ketara harga minyak dan tarif elektrik.

Empat langkah penting itu melibatkan langkah-langkah penjimatan oleh jabatan dan agensi kerajaan, meningkatkan jaringan keselamatan sosial bagi rakyat dalam kumpulan berpendapatan rendah dan kurang bernasib baik seperti ibu tunggal dan orang kurang upaya.

Selain itu, kerajaan akan menambah senarai barangan kawalan untuk mengekalkan kos yang rendah dan meningkatkan bilangan pengangkutan awam seperti bas di jalan.

Di bawah penstrukturan semula subsidi petrol, diesel dan gas, harga petrol naik sebanyak 78 sen seliter menjadi RM2.70 seliter dan diesel pula naik RM1 seliter kepada RM2.58 seliter.

Bagi mengurangkan beban kenaikan petrol dan diesel khususnya kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana, Kabinet bersetuju memberi bayaran tunai kepada warga Malaysia yang memiliki kenderaan persendirian termasuk pemilik motosikal.

Kelmarin, harga minyak mentah dunia mengalami kenaikan tertinggi dalam sehari sebanyak AS$10.75 (RM34.93) untuk mencatat rekod baru AS$138.54 setong (RM450.25) walaupun ia menurun sedikit pada Rabu lalu.

Read More...

Elaun Keraian Anggota Kabinet Dikurangkan 10 Peratus

Bernama

PUTRAJAYA, 9 Jun (Bernama) - Elaun keraian melibatkan Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri dan Timbalan Menteri akan dipotong 10 peratus mulai 1 Julai ini, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Mengumumkan langkah-langkah penjimatan yang akan menjimatkan RM2 bilion setahun, Perdana Menteri berkata kerajaan akan mengumumkan langkah-langkah lain dari semasa ke semasa dalam usaha mengurangkan perbelanjaan kerajaan berikutan kenaikan harga minyak.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Menangani Inflasi di sini, Abdullah berkata penjimatan RM2 bilion itu akan digunakan untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

Abdullah berkata langkah penjimatan itu termasuk membekukan cuti berbayar bagi menteri dan timbalan menteri dan mengehadkannya kepada dalam negeri dan rantau Asean sahaja serta tidak melebihi seminggu.

Sebelum ini, kumpulan itu menikmati cuti dibayar oleh kerajaan ke mana-mana destinasi sekali setahun.

Perdana Menteri menghuraikan perkara itu selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Menangani Inflasi di pejabatnya di sini.

Pada mesyuarat itu juga, beliau mengarahkan supaya pengurangan perbelanjaan awam turut meliputi aspek mengehadkan perjalanan menteri, timbalan menteri dan pegawai awam ke luar negara.

Katanya selain itu semua jabatan kerajaan tidak dibenarkan membuat pengubahsuaian pejabat serta menangguhkan sebarang pembelian aset termasuk penganjuran majlis dan upacara keraian.

"Kerajaan turut merasai keperitan rakyat dan merasakan pucuk pimpinan hendaklah menunjukkan teladan yang baik dalam menghadapi cabaran ini," katanya.

Ketika ini, elaun keraian sebulan Perdana Menteri adalah RM18,865, Timbalan Perdana Menteri (RM15,015), Menteri Persekutuan (RM12,320) dan Timbalan Menteri (RM6,000).

Abdullah berkata langkah penjimatan perbelanjaan awam itu dibuat ekoran masalah kenaikan harga bahan api serta bahan makanan sekarang.

Harga minyak petrol mencecah USD138 setong di pasaran dunia dan memaksa kerajaan mengstrukturkan semula subsidi minyak, menjadikan harga runcit minyak petrol kini RM2.70 seliter, naik 78 sen berkuatkuasa Khamis lepas.

Untuk menambah baik liputan jaringan jaminan sosial, beliau berkata kerajaan sedang menimbangkan untuk menaikkan beberapa elaun bagi rakyat.

"Threshold pendapatan akan ditingkatkan supaya lebih ramai rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada elaun-elaun tersebut," katanya sambil menambah kata maklumat terperinci mengenai perkara itu akan diumumkan dalam masa seminggu.

Merujuk kepada arahan untuk mengehadkan perjalanan ke luar negara, Abdullah berkata ia hanya dibenarkan bagi tugas rasmi melibatkan persidangan dan mesyuarat antarabangsa yang penting sahaja atau mesyuarat di antara kerajaan.

Katanya pegawai yang hadir juga hendaklah kalangan mereka yang terlibat secara langsung dengan tugas yang dipertanggungjawabkan dan bilangan pegawai kementerian dan jabatan itu pula tidak melebihi tiga orang.

Menerusi arahan itu juga seorang menteri layak membawa hanya tiga pegawai kementerian semasa tugas rasmi ke luar negara manakala timbalan menteri layak membawa dua pegawai sahaja.

Perdana Menteri berkata penggunaan kemudahan hotel hanya dibenarkan bagi mesyuarat, persidangan, seminar dan bengkel antarabangsa.

"Semua kursus, latihan dan bengkel yang dianjurkan oleh kementerian, jabatan, agensi untuk anggotanya hendaklah dihadkan dengan diadakan menggunakan kemudahan sedia ada di kementerian, jabatan, agensi termasuk Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya," katanya.

Abdullah berkata sewa ruang pejabat baru dan tambahan, perpindahan pejabat ke bangunan lain atau membuat pengubahsuaian pejabat sedia ada juga tidak dibenarkan.

Katanya sebarang perbelanjaan bagi pembelian aset termasuk pembelian kereta, perabot, komputer dan kelengkapan pejabat lain yang belum komited, hendaklah ditangguhkan.

Selain itu pembelian bagi bahan kecil keperluan pejabat termasuk bahan percetakan dan alat tulis hendaklah dikurangkan, katanya.

Perdana Menteri berkata bagi aset kerajaan sedia ada, kerja penyelenggaraan hendaklah dilaksanakan secara optimum supaya ia dapat menjimatkan tenaga dan mengurangkan perbelanjaan dalam tempoh jangka masa.

"Majlis dan upacara keraian seperti pembukaan pejabat, persidangan, mesyuarat, penyampaian hadiah, perasmian bengkel dan kursus hendaklah dihadkan," katanya.

Sekiranya perlu diadakan, Abdullah berkata ia hendaklah dibuat pada tahap sederhana tanpa melibatkan perbelanjaan besar hingga berlaku pembaziran.

Perhiasan dan jamuan perlulah sederhana dan majlis sebolehnya dibuat menggunakan kemudahan sedia ada kerajaan, katanya.

"Tak payahlah buat kemeja khas semata-mata untuk dipakai pada hari perasmian, satu hari sahaja. Lepas itu, baju itu dah tak boleh dipakai lagi sebab ada tulis macam-macam dan disimpan untuk kenangan sahaja," katanya.

Beliau berkata pemberian cendera hati tidak digalakkan tetapi sekiranya benar-benar perlu hendaklah dihadkan kepada buku, kraf tangan tempatan atau produk makanan tempatan.

Perdana Menteri turut mengumumkan pembekuan jawatan baru dalam jabatan kerajaan bagi mengurangkan perbelanjaan awam kecuali bagi jawatan tertentu dan kritikal dalam bidang pendidikan, kesihatan dan penguatkuasaan serta jawatan yang secara langsung dapat menambah kutipan hasil negara.

Abdullah berkata penyusunan semula organisasi melibatkan kementerian, jabatan dan badan berkanun tidak dibenarkan kecuali penyusunan semula itu bertujuan untuk memperkemaskan struktur organisasi tanpa melibatkan pewujudkan jawatan baru atau untuk mengurangkan bilangan tenaga pekerja.

-- BERNAMA

Read More...

Minyak cecah AS$150 tempoh terdekat - Penganalisis

Utusan Online

KUALA LUMPUR 7 Jun - Harga minyak mentah dunia diramal mampu mencecah paras AS$150 setong (RM487.5) dalam tempoh terdekat selepas menyaksikan kenaikan tertinggi dalam sehari untuk mencatat rekod baru di pasaran hadapan New York semalam.

Harga minyak itu melonjak sebanyak AS$10.75 kepada AS$138.54 setong berbanding rekod sebelumnya AS$135.09 setong.

Penganalisis dengan MIMB Investment Bank, Shahril Anas berkata, kemungkinan untuk mencapai paras AS$150 tidak mustahil berdasarkan kenaikan yang berlaku itu.

''Kenaikan mendadak itu berpunca daripada kesediaan Israel untuk menyerang Iran sekiranya gagal menghentikan program senjata nuklear.

''Perkembangan ini akan membawa kepada spekulasi bakal berlakunya kekurangan bekalan minyak kerana Iran merupakan pembekal minyak keempat terbesar dunia,'' jelas beliau.

Bagaimanapun, Shahril berkata, harga minyak mentah dunia juga boleh mencecah paras AS$150 sekiranya keadaan ekonomi Amerika Syarikat (AS) kekal tidak menentu sehingga menjejaskan harga komoditi lain.

''Berdasarkan keadaan semasa ekonomi negara itu, harga emas hitam itu boleh mencecah AS$200 menjelang akhir tahun ini.'' kata beliau lagi.

Sementara itu, Pengurus Kanan Pelaburan Inter-Pacific Securities Sdn. Bhd., Deti Affendi A. Kadir berkata, peningkatan harga minyak mentah itu sudah dijangka berdasarkan pasaran semasa tidak menentu.

''Masalah peningkatan harga akan terus berlaku sekiranya spekulasi terhadap komoditi itu terus dipermainkan oleh para pelabur.

''Ditambah dengan keadaan tidak menentu seperti di Vietnam, kelemahan nilai dolar AS serta permintaan terhadap komoditi itu yang akan terus meningkat berbanding pengeluarannya yang berkurang,'' katanya.

Selain itu, seorang penganalisis dari firma yang sama Koay Yi Chuan pula menyifatkan peningkatan harga semasa kebanyakannya adalah disebabkan berita tidak munasabah.

''Berita seperti keadaan politik dunia bakal menyaksikan tercetusnya peperangan akan membuatkan pelabur terus melancarkan spekulasi secara berterusan.

''Khabar terbaru seperti kadar pengangguran yang semakin meningkat di AS telah menjadi salah satu punca kepada kenaikan harga minyak di pasaran pada Jumaat lalu,'' jelasnya.

Sekiranya harga minyak mentah di pasaran terus menjadi bahan spekulasi bagi menjana keuntungan, ia tidak mustahil akan mencecah AS$200 dalam masa tidak sampai setahun, tambahnya.

Read More...

Batal jambatan bengkok,Abdullah jual pasir pada Singapura

Harakahdaily

Tun Mahathir Mohamad

Mon | Jun 09, 08 | 5:19:58 pm MYT

Saya diminta membongkar apa yang saya tahu berkenaan salah guna wang rakyat.

Untuk permulaan saya senaraikan empat tindakan dimana Kerajaan Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi telah salahgunakan wang rakyat.

Apa yang saya tulis di sini tidak berasas kepada spekulasi, kemungkinan atau kebarangkalian. Perkara ini diketahui umum dan boleh disahkan

Saya perlu beri penjelasan terperinci. Jadi saya akan bincangkan satu persatu. Bagaimanapun saya senaraikan empat perkara spesifik;

1. Pembatalan pembinaan jambatan menggantikan tambak Johor di sebelah Malaysia

2. Penangguhan landasan berkembar dan rel elektrik daripada Johor Baru ke Padang Besar

3. Penjualan M.V. Agusta untuk satu Euro

4. Wang Ehsan yang dibelanjakan untuk Terengganu yang mana Menteri Besar yang baru mendakwa adalah bukan Wang Ehsan tetapi daripada dana Kerajaan Persekutuan.

Pembatalan pembinaan jambatan ke Singapura

Kerajaan Singapura tidak membantah pembinaan jambatan untuk menggantikan tambak di sebelah Malaysia.

Jambatan ini akan dibina 25 meter daripada paras permukaan air untuk benar kapal-kapal kecil lalu setelah separuh tambak di sebelah Malaysia di pecah. Link Kedua juga berada di paras 25 meters daripada paras permukaan air. Jadi kapal-kapal boleh melalui Selat Tebrau tanpa terhalang oleh tambak.

Jambatan ini penting kerana jumlah trafik di Johor Baru telah meningkat dan kesesakan lalulintas merupakan perkara harian disebabkan laluan Utara-Selatan yang datang dan pergi melalui tambak dan trafik Timur-Barat di antara bahagian-bahagian Timur dan Barat Johor Baru.

Jalan bertingkat perlu dibina menyeberangi trafik Timur-Barat untuk laluan dari dan ke tambak. Jalan ini akan menyebabkan penghujung tambak di sebelah Johor tidak boleh digunakan kerana jalan bertingkat hanya boleh mendarat pada satu jarak tertentu jauh daripada tempat tambak bertemu dengan tanah besar.

Jika jambatan penuh ke Singapura dibangunkan cerun boleh dilandaikan untuk memudahkan lori mendaki dan bot-bot kecil melalui di bawahnya setelah tambak dipecahkan.

Kerana Singapura tidak mahu sama-sama membina jambatan penuh untuk gantikan tambak, jambatan setinggi 25 meter untuk benarkan bot-bot lalu dibawahnya mesti mempunyai kepanjangan yang mencukupi untuk benarkan lori mendaki secara beransur.

Penyelesaiannya ialah untuk memanjangkan jambatan dengan rekabentuk melengkung (kemudiannya dipanggil jambatan bengkok). Bagi landasan keretapi pula, jambatan ayun yang boleh dibuka dan tutup untuk benarkan kapal atau keretapi lalu.

Untuk memendekkan cerita, kerja pembinaan jambatan bengkok dihentikan untuk membolehkan Kerajaan Dato Seri Abdullah menjual 1 billion meter padu pasir dan hak laluan terbang pesawat tentera Singapura melintasi Johor Baru jika Singaura bersetuju membina jambatan lurus.

Ada orang yang akan mengaut untung banyak menjual 50 juta meter padu pasir setahun selama 20 tahun untuk Singapura menambak tanah. Ini satu tawaran menarik kerana tanah yang ditambak boleh dijual antara 3,000-5,000 Dolar Singapura (kira-kira RM6,000-RM10,000) sekaki persegi. Kerajaan Singapura boleh buat banyak duit menjual tanah ini. Lalu merekapun menyetujui cadangan jambatan lurus ini.

Bahawa mengorek pasir dari dasar laut boleh sebabkan hakisan pantai, kemusnahan tempat pembiakan ikan dan kehilangan mata pencarian bagi nelayan negeri Johor tidak pun diambil prihatin oleh Kerajaan Dato Seri Abdullah.

Mujurlah rakyat Johor membantah penjualan pasir dan hak laluan pesawat terbang.

Abdullah yang kecewa kerana perancangannya terhalang menghukum rakyat Johor dengan membatal sama sekali projek jambatan. Tidak ada jambatan lurus mahupun bengkok.

Hasilnya lebih daripada RM1 billion telah dibazirkan yang dibelanjakan untuk membina kemudahan kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin, kerja-kerja membina stesen keretapi baru dan kerja-kerja awal untuk bina jalan menghubung kompleks KIK dan jambatan serta bayaran pampasan kepada kontraktor disebabkan pembatalan projek-projek berkenaan.

Kompleks KIK kini menjadi gajah putih, terbiar tetapi terpaksa di selenggarakan dengan memakan belanja beratus ribu Ringgit sebulan.

Jelas sekali Dato Seri Abdullah telah bazirkan duit rakyat hanya kerana beliau marah dengan rakyat Johor yang halang penjualan satu bilion meter padu pasir kepada Singapura dan keuntungan yang bakal diraih oleh pihak tertentu. - www.chedet.com_

Read More...

Lonjakan harga daging import - Peniaga semakin terdesak, tidak peduli lagi tindak balas


SEORANG peniaga menggantung daging dengan harga RM 12 sekilogram di sebuah pasar di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – “Kami dah tak kisah... nak buat operasi buatlah, kami tak akan berselindung lagi kerana inilah realiti sebenar yang kami hadapi.’’

Begitulah keluhan peniaga daging import di Pasar Chow Kit, Azlizam Ahmad, 33, yang tertekan dengan kenaikan harga bekalan itu sehingga terpaksa menjualnya melebihi harga siling.

Tegasnya, tindakan secara berterus-terang itu bukan mahu mencabar pihak berkuasa sebaliknya beliau mahu semua pihak termasuk pihak berkuasa memahami masalah para peniaga.

Cerita Azlizam, ketika ini daging import dijual RM12 sekilogram selepas membelinya RM9.80 sekilogram dari pemborong.

“Harga itu jauh berbeza berbanding sebelum kenaikan harga minyak kerana pemborong meletakkan harga sekitar RM7.80 manakala harga jualan RM9,’’ jelas beliau.

Dakwa Azlizam, kenaikan harga daging lebih buruk berbanding ayam kerana dalam tempoh dua minggu lalu, harganya melonjak naik RM2 hingga RM3 sekilogram.

“Sekarang ni kalau kami tak naikkan harga, kami rugi... jadi lebih baik kena saman (oleh pihak berkuasa) daripada rugi banyak. Kami tak nak ‘main wayang’ lagi.

“Kami sebenarnya benar-benar tertekan. Macam mana nak cari makan sebab harga daging melonjak mendadak sebanyak RM2 sekilogram sejak dua minggu lalu,” katanya yang turut memberitahu pemborong juga tertekan dengan senario itu.

Read More...

Inflasi: Pakar ekonomi bimbang

Utusan

KUALA LUMPUR 8 Jun - Kadar inflasi di negara ini yang diunjurkan lima peratus bulan ini dan 4.2 peratus pada tahun ini, boleh melonjak tinggi jika kerajaan gagal memberikan tumpuan betul terhadap kenaikan harga makanan terutama barang kawalan.

Keadaan dilihat bakal memburuk sekiranya harga minyak meningkat lagi selepas menyaksikan kenaikan tertinggi dalam sehari sebanyak AS$10.75 kepada rekod baru AS$138 setong di New York pada Jumaat lalu, daripada paras rekod AS$135 setong sebelum ini selepas Israel menggugut untuk menyerang Iran sekiranya meneruskan program senjata nuklearnya.

Menurut pakar-pakar ekonomi tempatan, peningkatan kadar inflasi tidak dapat dielakkan kerana minyak yang dinaikkan harganya merupakan sumber asli terpenting dalam menggerakkan keseluruhan ekonomi Malaysia.

Kerajaan pada 4 Jun telah mengumumkan kenaikan petrol sebanyak 78 sen seliter dan diesel RM1 seliter dalam usahanya menstruktur semula pakej subsidi negara.

Mereka menambah, petrol dan diesel merupakan bahan api paling banyak digunakan untuk tujuan pengangkutan di Malaysia pada kadar 60 peratus.

Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Mohd. Fauzi Mohd. Jani berkata, negara mempunyai rekod baik dalam mengekang kadar inflasi selama 30 tahun tetapi kali ini Malaysia pasti tidak dapat lari cengkaman inflasi.

''Ini kerana, kenaikan harga minyak kali ini agak tinggi dan sudah pasti mengakibatkan pelbagai kos bertambah terutama membabitkan sektor pengangkutan yang terlibat secara langsung dalam ekonomi negara.

''Dengan kenaikan yang diumumkan ini, Malaysia diunjurkan berdepan dengan kenaikan inflasi sebanyak empat peratus tahun ini,'' kata beliau kepada Utusan Malaysia di sini.

Mohd. Fauzi menambah, kawalan terhadap harga makanan perlu diutamakan kerana kenaikannya yang seiring dengan kenaikan harga minyak berupaya untuk melonjakkan kadar inflasi, tambahnya.

Beliau menjelaskan rakyat di negara ini membelanjakan 36 peratus pendapatan untuk makanan dan kenaikan harga minyak mengakibatkan peruntukan perbelanjaan itu meningkat kepada 50 peratus.

''Ini bermakna kos sara hidup semakin tinggi dan cara untuk membantu meringankan kehidupan rakyat adalah memastikan semua 21 barangan kawalan dijual pada harga dibenarkan.

Beban''Dengan cara ini, biarpun berdepan dengan peningkatan kos-kos lain ia tidak melibatkan persaingan dengan kos makanan, sekali gus boleh mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat,'' jelas beliau.

Seorang lain pakar ekonomi tempatan, Datuk Zainal Aznam Yusoff berkata, kerajaan kini perlu bekerja lebih keras untuk memastikan pertumbuhan ekonomi berjalan lancar bagi mengurangkan kadar inflasi.

Beliau yang merupakan bekas penasihat ekonomi Bank Negara Malaysia (BNM), berkata, rakyat kini bukan sahaja dibebani dengan kenaikan harga minyak yang bakal mengakibatkan peningkatan kos-kos lain tetapi juga kenaikan tarif elektrik.

Zainal Aznam berkata: ''Dalam keadaan sekarang, sekiranya ekonomi negara gagal diurus dengan berhati-hati, kadar inflasi boleh melonjak tinggi.''

''Sebenarnya, kenaikan inflasi yang diunjurkan oleh BNM sebanyak 4.2 peratus tahun ini, sudah cukup besar kerana 30 tahun lalu kadar itu berlegar antara satu hingga 2.5 peratus sahaja.

Bagaimanapun, seorang pakar ekonomi lain, Tan Sri Ramon Navartnam yakin bahawa peningkatan kadar inflasi boleh ditangani sekiranya harga makanan kawalan dipantau secara serius.

Katanya, kadar inflasi biasanya diukur berdasarkan sekumpulan barangan yang meliputi makanan yang mewakili peratusan terbesar sebanyak satu pertiga, pengangkutan, sewa kediaman, utiliti dan perkhidmatan.

''Sekiranya kawalan harga makanan dibuat secara betul, saya percaya inflasi boleh dikawal,'' tambah Ramon lagi.

Beliau juga melahirkan kebimbangan bahawa unjuran peningkatan inflasi yang tinggi akan digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menaikkan harga barangan dan kos.

Ramon mencadangkan supaya kerajaan mengasingkan kaedah pengukuran kadar inflasi di bandar dan juga luar bandar supaya gambaran yang lebih tepat dan jelas diperoleh.

''Kaedah satu ukuran untuk bandar dan luar bandar yang diguna pakai sekarang adalah kurang tepat kerana kadar inflasi di bandar selalunya adalah lebih tinggi daripada luar bandar,'' jelas beliau lagi.

Read More...

Rasmi: Tiada lagi Islam hadhari

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | Jun 9, 08 1:19pm

Pulau Pinang mengambil keputusan rasmi menghentikan promosi program Islam hadhari di negeri itu, kata timbalan ketua menteri Mohammad Fairus Khairuddin.

Menurutnya, perkara itu akan diumumkan secara rasmi selewat-lewatnya minggu depan.

"Saya akan membuat sidang akhbar itu mungkin di sekitar hujung minggu ini atau minggu depan. Jadi keputusan kita, di Pulau Pinang ini, kita tidak menggunakan istilah haram (mengharamkan Islam hadhari).

"Kita tidak akan meneruskan sama sekali program Islam hadhari ini.

fairus khairuddin and penang"Kita akan menumpukan untuk membangunkan dan menggerakkan sebanyak-banyaknya segala program-program Islam yang telah sedia ada dan kita syiarkan tujuan itu tanpa perlu menggunakan istilah-istilah yang mengelirukan,” katanya kepada Malaysiakini petang ini.

Menjelaskan maksud "tidak meneruskan" itu, Mohammad Fairus berkata, "ertinya, segala program (Islam hadhari) mesti dihentikanlah dan ditumpu (kepada usaha) menghidupkan apa yang ada di dalam Islam, sebagaimana yang nabi bawa sejak 1400 tahun lalu."

Keputusan itu diambil - tidak lama selepas Selangor mengambil langkah yang sama pada 26 Mei lalu - setelah mendapat nasihat lebih 20 orang pakar agama dan bekas mufti, katanya.

"Setelah saya berbincang dan mendapat nasihat daripada beberapa pakar agama, malah beberapa bekas mufti, tokoh agama, ulama ini bersetuju," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan menyebut beberapa tokoh ulama dan pakar yang dirujuknya.

Diminta mengulas jika terdapat pihak yang enggan mematuhi arahan ini, Mohammad Fairus berkata:

"Itu bermaksud mereka engkar pada ketetapan penguasa negeri. Dan kita menyatakan keputusan kita, kita tak akan meneruskan (program Islam hadhari)."

Ditanya tindakan yang bakal diambil mereka, beliau berkata kerajaan negeri belum memutuskan tindakan lanjut.

"Yang itu, saya akan tentukan kemudian," tambahnya.

Mohammad Fairus berkata kerajaan negeri telah menghentikan program mempromosikan versi Islam tersebut walaupun tiada pengumuman rasmi dikeluarkan sebelum ini.

Sementara itu, kumpulan aktivis muda Komunite Seni Jalan Telawi (KsJT) melihat tindakan kerajaan Selangor mengharamkan Islam hadhari itu sebagai "terperangkap dalam usaha BN."

"Kami yakin, tentulah harapan rakyat kepada kerajaan baru di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak adalah bagi melihat kerajaan Pakatan Rakyat memainkan peranan membela nasib golongan terpinggir seperti peniaga kecil, ibu tunggal, mahasiswa dan semua lapisan masyarakat daripada hanya terbelit dengan ‘perangkap’ Umno dan BN," kata jurucakapnya Hasmi Hashim.

"Tatkala rakyat merintih kekurangan beras di dapur dan ribuan nelayan yang kekeringan diesel untuk ke laut, tindakan mengharamkan Islam hadhari boleh sahaja dianggap sebagai mengalih isu yang sedang dideritai rakyat."

hasmi PKR 200407Hasmi, juga ketua bahagian PKR Parit Sulong berkata, niat asal perjuangan reformasi 1998 untuk menuntut kebebasan bersuara wajar direnung kembali ketika kerajaan-kerajaan negeri Pakatan, termasuk Selangor, bakal menyambut 100 hari pentadbiran mereka.

"Kami bimbang dengan pemaksaan kuasa termasuk pengharaman Islam hadhari hanya membayangkan bagaimana kerajaan baru ini dilihat mirip autoritarian ala kerajaan (BN) terdahulu," kata Hasmi dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bulan lepas, exco hal-ehwal agama Datuk Dr Hassan Mohamed Ali berkata: "kerajaan telah membuat keputusan, Islam hadhari tidak diizinkan untuk diperkembangkan di negeri Selangor, cukuplah dengan dinul (agama) Islam."

Susulan kenyataan tersebut, mufti-mufti Perlis dan Perak mempertahankan Islam hadhari.

mohd asri zainul abidin"Istilah Islam hadhari telah mengelirukan banyak pihak, namun isi kandungannya baik. Malangnya, pelaksanaan isi kandungan itu kurang kelihatan, selebihnya hanya jenamanya sahaja yang diuar-uarkan," kata Dr Mohd Asri Zainul Abidin baru- baru ini.

"Saya mencadangkan kepada pihak yang menolak secara ‘pakej’ (Islam hadhari) supaya menilai dengan objektif, menerima aktiviti yang baik atau dasar-dasar yang baik yang termuat dalam Islam hadhari dan boleh menolak jenama yang mengelirukan itu."

Mufti Perak dilaporkan berkata tidak wajar mengharamkan program berkonsepkan Islam hadhari.

Datuk Seri Dr Harussani Zakaria berkata, tindakan tersebut boleh mengelirukan umat Islam terhadap konsep Islam tersebut yang diperkenalkan perdana menteri.

harussani mufti perak"Saya rasa kita kena faham betul-betul dahulu tentang konsep Islam Hadhari itu sebelum mengambil tindakan.

"Apa yang saya faham setelah berbincang dengan perdana menteri dahulu, Islam hadhari menepati tujuan Islam," katanya.

Semalam menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zahid Hamidi dilaporkan berkata Dr Hassan "tidak menolak konsep" Islam hadhari dan tidak juga mengharamkannya.

Mengulas lanjut kenyataan awalnya itu, Dr Hassan pernah memberitahu Malaysiakini: "Kita mengambil keputusan tidak mempromosikan Islam hadhari di sekolah, dalam khutbah Jumaat dan program-program keagamaan."

Pada 27 Mei, media rasmi PAS Harakahdaily.net melaporkan bahawa Hassan mengingatkan imam-imam yang membaca khutbah berunsurkan Islam Hadhari akan ditarik balik tauliahnya.

Read More...

Syabas tolak terma, air percuma Selangor jadi tanda tanya?

Mstar Online

09-06-2008 07:55:26 PM
Oleh NURUL AIN HUSSAIN

KUALA LUMPUR: Selepas tiga hari Menteri Besar Selangor menjamin air percuma mulai bulan ini, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) hari ini menolak terma-terma dan syarat-syarat pembayaran yang dijanjikan oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) bagi pihak kerajaan negeri berhubung pemberian 20 meter padu air percuma mulai 1 Jun.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ruslan Hassan berkata, setelah menelitinya, Syabas tidak bersetuju dengan kandungan surat akujanji bersyarat KDEB itu yang ditandatangani pada 6 Jun lalu dan dihantar kepada Syabas dengan serahan tangan pagi ini.

Surat penolakan Syabas itu telah dihantar kepada KDEB untuk makluman dan tindakan lanjut, kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan di sini petang ini.

Pejabat Menteri Besar Selangor ketika dihubungi sebentar tadi memaklumkan mStar Online bahawa Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mengeluarkan kenyataan balas kemudian.

"Syabas tidak bersetuju dengan akujanji pihak KDEB yang mencadangkan pembayaran bilbil air yang diberikan percuma kepada pengguna hanya akan dibuat oleh KDEB selepas cadangan penstrukturan semula sistem bekalan air di Selangor oleh KDEB siap sepenuhnya September 2008.

"Cadangan pihak KDEB ini akan secara langsung menjejaskan aliran tunai Syabas dan boleh menjejaskan operasi Syabas," kata beliau lagi.

Jelas Ruslan, Syabas berpendapat pemberian air percuma yang dicadangkan kerajaan Selangor itu tiada kaitan dengan program penstrukturan yang dicadangkan di negeri itu.

"Oleh itu, cadangan balas Syabas ialah untuk mengebil kepada pihak KDEB setiap penghujung bulan dan pembayaran oleh KDEB kepada Syabas perlu diterima dalam tempoh 14 hari daripada penyerahan tuntutan tersebut," katanya.

Katanya, kegagalan KDEB memenuhi syarat pembayaran seperti yang dicadangkan itu akan menyebabkan Syabas terpaksa menghentikan program pemberian air percuma itu.

Ruslan berkata, Syabas akan meneruskan dengan pengeluaran bilbil seperti biasa tanpa pemotongan atau subsidi sehingga ia berpuas hati dengan akujanji yang dikeluarkan kerajaan negeri Selangor mahupun KDEB bagi pembayaran 20 meter padu air yang dijanjikan kerana Syabas tertakluk kepada perjanjian konsesi seperti yang ditandatangani dengan kerajaan negeri dan Pusat. BERNAMA

Read More...

Sidang tergempar parlimen isu minyak

Malaysiakini

Abdul Rahim Sabri | Jun 9, 08 1:38pm

Ahli-ahli parlimen PAS menggesa persidangan tergempar Dewan Rakyat, sekurang-kurangnya sehari minggu depan, diadakan bagi membincangkan isu kenaikan harga minyak.

Sidang pertama sesi kedua dewan akan berlangsung pada 23 Jun ini selepas sesi sebelumnya tamat 29 Mei lepas.

Salahuddin Ayub, yang juga ketua whip PAS, menyerahkan satu surat permohonan kepada yang dipertua Tan Sri Datuk Pandikar Amin Mulia hari ini.

Wakil rakyat Kubang Kerian berkata, kenaikan harga bahan api ini telah memberi kesan berantai dan tekanan inflasi yang menyebabkan rakyat terpaksa menanggung peningkatan kos hidup yang lebih tinggi.

Kenaikan itu, katanya lagi, juga memberi kesan kepada pengangkutan harian rakyat, tetapi seluruh pengangkutan perdagangan, industri dan sektor-sektor ekonomi yang lain termasuk pertanian dan perikanan.

pas parliament session request pc 090608 03Beliau menjelaskan terdapat pengusaha bas menaikkan harga tambang bas ekoran kenaikan harga petrol secara mendadak.

"Anak saya balik semalam terpaksa bayar RM65, dari Kuala Lumpur ke Butterworth, untuk satu hala," katanya dalam sidang media selepas penyerahan tersebut.

Kelas ekonomi bagi perjalanan tersebut lazimnya RM24.

Surat tersebut telah diterima oleh ketua pentadbir Parlimen, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria (foto, dua dari kiri) di pejabatnya kira-kira jam 11.50 pagi tadi.

Menurut suratnya, Salahuddin (foto, dua dari kanan) berkata kerajaan tidak akan berupaya memberikan satu alasan untuk menyekat kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

"Kita boleh bayangkan tentang kenaikan harga barang-barang yang diangkut dari kawasan perindustrian di Lembah Kelang ke kawasan saya di Kubang Kerian (Kelantan). Sudah tentu kosnya mendadak ekoran kenaikan harga diesel sehingga 40 peratus.

"Ini belum diambil kira kos pembuatan dan pemprosesan yang turut meningkat. Dalam beberapa bulan terdekat ini harga utiliti seperti elektrik pula akan naik," surat itu dipetik.

Turut bersama ketua Pemuda PAS, dua ahli jawatankuasa pusat parti itu Dr Dzulkifli Ahmad (foto, paling kiri) dan Dr Lo'Lo' Mohd Ghazali - masing-masing ahli parlimen Kuala Selangor dan Titiwangsa.

Dalam sidang akhbar, Dr Dzulkifli meluahkan kekhuatirannya berhubung kenaikan harga petrol dan diesel pada Rabu lalu.

"Apabila mereka membuka pintu kebanjiran, maka tidak ada cara untuk mengawalnya," katanya.

Dr Dzulkifli menyifatkan tindakan kerajaan sebagai "dasar paling ganas" kerana menjejaskan rakyat dan perniagaan.

"Kerajaan ada hak untuk menentukan subsidi dan cukai. Kalau kerajaan tidak mempedulikan rakyat, kerajaan akan menarik balik subsidi.

"Pada masa yang sama juga kerajaan mengenakan cukai daripada levi keuntungan berlebihan. Jadi ia kesan berganda -- satunya ke atas rakyat umum, dan juga kepada industri-industri minyak, gas dan perladangan," katanya.

Dr Dzulkifli, yang juga pengarah Pusat Penyelidikan PAS, meramalkan kuasa membeli rakyat akan hilang ekorang kenaikan minyak itu.

"Inflasi melonjak. (Kegiatan) ekonomi akan menjadi perlahan sebab rakyat tidak punyai keupayaan membeli dengan harga barang yang melonjak, pengangkutan dan sebagainya. Tidak ada permintaan.

"Apabila tidak ada permintaan, tentunya tidak ada keperluan terhadap penawaran. Apabila tidak ada penawaran, bayangkan apa yanga akan berlaku," katanya.

Salahuddin menambah, PAS merancang mengadakan perhimpunan membantah kenaikan minyak pada 13 Jun selepas solat Jumaat di masjid Kampung Baru dan berarak ke KLCC.

"Apa yang kami lakukan yang masih di bawah sistem negara kita yang mengamalkan demokrasi.Hak untuk kami bersuara, dan hak untuk kami menyampaikan pandangan dan hak kami untuk mengadakan apa jua acara bagi untuk mewakili rakyat," katanya.

Read More...

"Lepas satu, satu" Keluhan rakyat

Klpos

Cetak E-mail
Oleh Kosmo
Isnin, 09 Jun 2008

KUANTAN: "Lepas satu, satu naik." Itulah keluhan yang dilontarkan para pengguna apabila dibebani lagi dengan kenaikan terbaru harga gula sebanyak 20 sen kepada RM1.65 sekilogram sejak beberapa hari lalu.

Beberapa pengguna yang ditemui semalam terkejut dengan kenaikan harga gula begitu cepat sejak kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol dan diesel kira-kira 40 peratus berbanding sebelumnya.


ZAINAB


Salah seorang kakitangan kerajaan, Norli Saat, 31, berkata, harga gula tiba-tiba naik 20 sen dan selepas ini apa sahaja makanan dan minuman mengandungi gula pasti meningkat sama.

Beliau berkata, kenaikan harga ini hanya akan menyusahkan orang ramai terutama bagi mereka yang berpendapatan rendah apatah lagi yang mempunyai ramai anak.

"Jangan bandingkan harga barang kita dengan orang (negara lain) tetapi bandingkan gaji rakyat kita dengan mereka," katanya ketika ditemui semalam sambil menggesa pihak berkuasa memantau isu tersebut.

Seorang ibu tunggal, Zainab Hashim, 50, pula berkata, golongan sepertinya sudah pasti terbeban dengan kenaikan harga makanan dan minuman kelak berikutan kenaikan harga gula itu.

"Belumpun reda dengan kenaikan harga petrol, dah timbul pula harga gula naik. Kalau macam ni pening kepala lah saya," jelas beliau yang mempunyai empat orang anak termasuk dua yang sedang mengikuti pengajian di institusi pengajian tinggi tempatan.

Menurut Zainab lagi, separuh daripada gaji bulanannya hanya diperuntukkan untuk barang-barang dapur sahaja, itu tidak termasuk perbelanjaan lain.

Read More...

Bahan api: Kenapa rakyat Malaysia perlu bayar lebih

Mstar Online

08-06-2008 05:27:12 PM

KUALA LUMPUR: Kira-kira pukul 7 malam Rabu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membuat keputusan untuk menghadiri satu majlis taklimat yang diatur sebelumnya bagi semua anggota Dewan Negara di Bangunan Parlimen di sini.

Setengah jam kemudian, beliau tiba di sana dan terus memberi penjelasan kepada mereka tentang keputusan kerajaan menaikkan harga bahan bakar sebanyak 41 peratus, seperti yang beliau umumkan tiga jam sebelum itu di pejabatnya di Putrajaya.

"Melalui cara beliau bercakap, cara beliau menyatakan sebab-sebabnya dan cara beliau memberi penjelasan tentang isu itu, Perdana Menteri kelihatan memahami apa yang beliau lakukan. Semuanya (penjelasan itu) diberi tanpa berpandukan teks dan beliau memberi menjelasan tentang perkara itu secara panjang lebar.

"Abdullah memberi penerangan tentang isu itu secara jelas dan padat. Ringkasnya, setelah sesi itu berakhir, kesimpulan saya ialah beliau tahu apa yang beliau perkatakan," kata Senator Datuk Gooi Hoe Hin, yang menghadiri taklimat tertutup itu.

Bagi kerajaan, langkah mengurangkan subsidi bahan bakar merupakan cara terbaik untuk memastikan wang yang diperoleh daripada pembayar cukai, digunakan secara lebih produktif seperti menambah baik kemudahan pendidikan, kesihatan dan prasarana demi faedah rakyat sendiri, daripada membiarkan sebahagian besarnya dibelanjakan secara tidak berhemat oleh pemilik kenderaan.

Kerajaan membuat keputusan untuk menangani isu itu secara berterus terang bagi mengelak rakyat menjadi semakin marah berikutan kenaikan harga bahan bakar.

Langkah konkrit

Sejajar dengan itu, kerajaan juga akan mengumumkan beberapa langkah konkrit minggu ini bagi meringankan beban yang dipikul pengguna.

Gooi menerima hakikat bahawa kerajaan tidak lagi mampu untuk terus memberi subsidi terhadap bahan bakar apabila harga minyak mentah mencecah hampir AS$140 setong.

Bagaimanapun, kata beliau, kerajaan sepatutnya mengurangkan subsidi itu secara beransur-ansur, berdasarkan harga di pasaran antarabangsa.

"Memberi subsidi umpama memberi candu. Apabila rakyat sudah menjadi penagihnya, amat sukar untuk menariknya kembali kerana mereka akan mula mempersoalkan kenapa ia perlu dikurangkan," katanya.

Mulai sekarang, Malaysia perlu menghentikan pemberian subsidi bahan bakar dan bukan menunggu hingga tibanya keadaan di mana kerajaan tidak lagi mampu meneruskannya, kata beliau.

Malaysia, yang merupakan negara pengeluar minyak, memperkenalkan subsidi bahan bakar pada 1982 bagi mengurangkan kesan buruk yang ditanggung oleh pemilik kenderaan akibat kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia. Kini, pemberian subsidi ini melibatkan hampir sepertiga daripada jumlah bajet negara.

Keputusan berisiko

Pandangan Gooi itu itu dikongsi oleh banyak pakar ekonomi dan penganalisis politik, yang percaya bahawa Malaysia terpaksa menerima saja pengajaran yang menyakitkan itu ketika kerajaan perlu membuat "keputusan yang berisiko tinggi daripada segi politik" dalam menangani isu berkenaan.

Presiden Persatuan Pelabur Malaysia (MIA) Datuk P.H.S. Lim berkata sebelum ini, kerajaan tidak menaikkan harga bahan bakar kerana ingin menjadi popular.

Beliau berpendapat kerajaan sepatutnya hanya memberi subsidi bagi bahan makanan dan pengangkutan awam, bukan terhadap bahan bakar kegunaan kenderaan persendirian kerana langkah itu mengakibatkan wujudnya ketidakcekapan dalam sistem ekonomi.

Kerajaan juga, kata beliau, sepatutnya memperkenalkan setem makanan bagi membantu mengurangkan perbelanjaan yang terpaksa ditanggung oleh golongan berpendapatan rendah untuk membeli bahan makanan.

"Baru-baru ini, saya ditanya, apabila kerajaan memberi diesel pada harga lebih murah kepada nelayan, adakah pengguna mendapat ikan pada harga lebih murah," katanya.

Penganalisis politik Khoo Kay Peng pula berkata, jumlah subsidi bahan bakar telah meningkat dengan mendadak sejak 1982 dan apabila Abdullah mengambil alih teraju pentadbiran negara ini pada 2004, keadaan sudah mencapai tahap yang tidak lagi mengizinkan kerajaan untuk terus menghulurkan subsidi berikutan harga minyak yang melonjak.

Kata beliau pentadbiran Abdullah berpendapat bahawa penjimatan wang pembayar cukai hasil daripada pengurangan pemberian subsidi, perlu disalurkan ke jalan lebih baik seperti menambah baik sistem pengangkutan awam untuk memberi lebih banyak manfaat kepada golongan berpendapatan rendah.

"Sejak 2004, kerajaan sudahpun bercadang memotongnya, tapi saya tak tahu kenapa ia tidak berbuat demikian. Kerajaan tahu, suatu hari nanti, tindakan itu perlu juga diambil.

Tindakan terus

Kalau tindakan ini terus ditangguhkan dan tibatiba keputusan terpaksa dibuat untuk membuat pemotongan besar, sudah tentu rakyat menjadi amat marah," kata Khoo.
Beliau berharap penjimatan sebanyak RM13.5 bilion daripada subsidi bahan bakar akan digunakan secara bijak dan produktif.

Tindakan kerajaan menghentikan pemberian subsidi bahan bakar juga disokong badan antarabangsa seperti Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA).

Berdasarkan data IEA, subsidi bahan bakar di China, India dan Asia Barat saja melibatkan AS$50 bilion tahun lepas.

Jumlah ini akan menjadi lebih besar pada 2008 jika harga minyak terus meningkat, kata Pengarah Eksekutif IEA Nobuo Tanaka.

Malah, beliau berkata "bukanlah suatu andaian yang tidak masuk akal" kos melindungi pengguna daripada harga pasaran di ekonomi sedang muncul ini akan meningkat kepada AS$100 bilion tahun ini.

Tanaka berkata, subsidi memberi ruang kepada pengguna untuk terus menggunakan minyak secara tidak berhemat dan melonjakkan harga minyak dunia, hinggakan dalam banyak keadaan, ia menjadi beban ekonomi yang tidak lagi mampu ditanggung oleh kerajaan, yang lama kelamaan, memaksa kerajaan perlu mengubah dasarnya bagi membiarkan kuasa pasaran mengawal permintaan.

Petronas meraih

Hakikat bahawa Malaysia adalah negara pengeluar minyak dan Petronas meraih keuntungan sejak sekian lama, sering mendorong kebanyakan rakyat Malaysia untuk bertanya kenapakah subsidi minyak tidak boleh terus diberi kepada mereka.

Ahli politik pembangkang mendakwa penjelasan kerajaan bahawa harga runcit petrol RM2.70 sekarang masih rendah berbanding di negara lain di rantau ini, tidak boleh diterima kerana ia sepatutnya dibandingkan dengan harga di negara pengeluar minyak mentah lain.

Bagi menguatkan hujah mereka, ketua Pembangkang Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengemukakan satu senarai perbandingan: Emiriyah Arab Bersatu (RM1.19 seliter), Mesir(RM1.03 seliter), Kuwait (RM0.67 seliter), Arab Saudi (RM0.38 seliter), Nigeria (RM0.32 seliter) dan Venezuala (RM0.16 seliter).

Mengulas perkara ini, Ketua Ahli Ekonomi RAM Consultancy Services Dr Yeah Kean Leng berkata, memang tidak dapat dinafikan bahawa negara pengeluar minyak lain dan malah, sesetengah negara membangun, memberi subsidi yang besar jumlahnya bagi harga bahan bakar.

"Tapi, apa yang menjadi persoalan ialah saiz subsidi yang mereka berikan kerana kebanyakannya hanya berjumlah kirakira 2.0 hingga 4.0 peratus daripada KDNK mereka, kecuali sesetengah negara pengeluar minyak seperti Brunei, memberi hingga 5.0 peratus daripada kadar KDNKnya.

"Malaysia memberi kira-kira 6.0 hingga 7.0 peratus daripada jumlah KDNKnya berdasarkan harga AS$135, iaitu suatu jumlah yang terlalu besar dan kerajaan perlu mengambil langkah segera untuk mengurangkannya," kata beliau.

Mendadak

Yeah berkata kenaikan mendadak harga bahan bakar baru-baru ini tidak dapat dielakkan setelah kerajaan membiarkan jurang antara harga pasaran dan harga yang disubsidi menjadi terlalu lebar dan pelarasan tidak dibuat sepanjang tahun ini apabila harga minyak mentah melonjak daripada AS$50 kepada lebih AS$100 setong.

"Sebab itulah kuantum yang perlu dipelaraskan begitu besar supaya ia mencapai tahap yang mampu ditanggung," katanya.

Penganalisis politik Ong Kian Ming pula berkata, Petronas tidak boleh terus memberi subsidi terhadap harga bahan bakar memandangkan keuntungan kasarnya sudahpun dimasukkan ke dalam tabung kerajaan melalui cukai, dividen dan royalti.

"Separuh lagi perlu digunakan bagi dilaburkan semula ke dalam kegiatan penyelidikan dan pembangunanm medan minyak di dalam dan di luar Malaysia. Jika semua keuntungannya digunakan bagi menanggung subsidi bahan api untuk kegunaan domestik, suatu hari nanti, kita mungkin akan mencapai tahap menjadi pengimport sepenuhnya," kata beliau.

Lagipun, kata beliau, Petronas hanya menguasai 30 peratus daripada pasaran runcit tempatan dan ini bererti subsidi selebihnya akan jatuh ke tangan syarikat minyak asing.

Ketika membentangkan penilaian beliau tentang keadaan semasa, Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tan Sri Hassan Marican secara berterus terang berkata Petronas akan gulung tikar dalam tempoh 10 tahun lagi jika semua keuntungan yang diperolehnya diserahkan kepada kerajaan bagi membiayai subsidi bahan bakar.

Banyak syarikat minyak telah berkubur atau menghadapi masalah kewangan kerana keuntungan mereka habis diambil bagi tujuan seperti itu, katanya.

Untuk rekod, Petronas membayar RM52.3 bilion kepada kerajaan dalam bentuk cukai, royalti dan dividen pada tahun kewangan lepas dan jumlah ini merupakan 32 peratus daripada hasil yang dijana oleh kerajaan pusat.

Sejak ditubuhkan pada 1974 hingga tahun lepas, Petronas membayar kepada kerajaan sejumlah RM335.7 bilion daripada keuntungannya yang berjumlah RM570 bilion. BERNAMA

Read More...

Keuntungan hasil minyak dibazir, negara dipenuhi penyelewengan - Presiden PAS

Harakahdaily

Intan Abdullah
Mon | Jun 09, 08 | 8:09:53 am MYT

(gambar ehsan dperantauan )

KUALA LUMPUR, 9 Jun (Hrkh) - Rakyat merasa tertipu dengan manifesto kerajaan Barsian Nasional (BN) sebelum ini melalui pengumuman oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak sewaktu melancarkan manifesto pilihan raya umum BN pada 25 Februari lalu.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata kerajaan BN perlu mengulangkaji tindakan salah yang telah dibuat seterusnya membetulkan situasi dengan segera bagi mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat sekarang ini.

"Kerajaan BN juga disaran agar membuat kerjasama dengan negara-negara Islam yang lain untuk menangani masalah kenaikan harga minyak memandangkan kebanyakan negara Islam memiliki sumber galian tersebut," ujarnya pada sidang media pelancaran kempen mengumpul tandatangan bantahan kenaikan harga barang oleh Pemuda PAS Wilayah Persekutuan di pejabat Agung PAS semalam.

Tegasnya, tindakan kerajaan menaikkan harga minyak adalah tidak tepat dengan sifat negara yang sebelum ini pernah mendabik dada dengan menyatakan negara ini sedang maju ke depan.

"Minyak merupakan suatu hasil negara yang boleh menguntungkan serta dimanfaatkan dengan sebaiknya.

"Namun, keuntungan daripadanya telah dibazirkan kepada projek mewah yang telah ditiriskan dengan amalan penyelewangan dan rasuah yang berleluasa," ujarnya lagi.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad berkata kerajaan masih mempunyai pilihan untuk mengelakkan kenaikan harga minyak di pasaran.

"Kerajaan sepatutnya mengurangkan perbelanjaan keraian, elaun-elaun ahli-ahli parlimen serta kos pentadbiran," katanya pada sidang media yang sama.

Ujarnya, kerajaan boleh berbelanja sehingga RM10 juta ketika melaksanakan majlis pelancaran projek Wilayah Pembangunan Ekonomi Koridor Utara (NCER) tetapi pada masa yang sama tiada peruntukan untuk mengekang kenaikan harga minyak.

"Kita melancarkan gerakan untuk mengumpulkan tandatangan sokongan rakyat untuk diserahkan kepada Perdana Menteri.

"Pada masa yang sama, kita juga bersama dengan badan perhubungan PAS wilayah akan mengadakan siri-siri demonstrasi bersama rakyat sehingga 12 Julai ini," katanya.

Pemuda PAS Wilayah Persekutuan juga katanya, menyarankan agar kerajaan memansuhkan tol-tol di seluruh negara agar ianya tidak membebankan rakyat hingga menyebabkan hasil cukai Petronas dibazirkan untuk menampung kos operasi berganda oleh konsesi yang sedia ada.

"Kerajaan BN juga perlulah memecat Menteri-menteri dan Timbalan Menteri yang terlibat dengan skandal penyalahgunaan dan pembaziran dana negara hingga menyebabkan beban hutang negara meningkat dan membebankan rakyat," ujarnya. - mks. _

Read More...

Gas asli jadi pilihan pemilik kenderaan

Utusan Online

MELAKA 8 Jun - Malam Rabu lalu, seluruh negara dikejutkan dengan berita kenaikan harga petrol dan diesel berkuat kuasa keesokan harinya.

Walaupun ramai sudah menjangka tetapi kenaikan harga petrol daripada RM1.92 seliter kepada RM2.70 manakala diesel daripada RM1.58 kepada RM2.58 seliter cukup mengejutkan.

Sejak itu, pelbagai keluhan, cadangan dan pandangan diterima daripada badan-badan bukan kerajaan (NGO) bagi membela nasib golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Namun, di sebalik rintihan tersebut, ada di kalangan pengguna yang lebih suka berdiam diri kerana sedar kenaikan harga minyak dunia adalah fenomena tidak dapat dielakkan.

Bermula dengan kesedaran itu, pengguna kini mula berkira-kira untuk menggunakan gas asli (NGV) pada kenderaan mereka yang terbukti lebih menjimatkan berbanding penggunaan petrol dan diesel.

Pengarah syarikat pemasangan NGV, Natural Autogas Enterprise, Azuwan Salleh, 26, berkata, sejak minggu lalu, dia menerima lebih banyak tempahan untuk memasang NGV pada kenderaan pelanggannya.

"Tiga tahun lalu, secara purata, kami hanya menerima 15 buah kereta sebulan untuk memasang NGV pada kenderaan mereka.

"Tapi sejak kenaikan minyak diumumkan Khamis lalu, sehingga hari ini, dalam masa empat hari saja, saya sudah menerima tempahan hampir 90 buah kenderaan pelbagai jenis untuk dipasang dengan NGV," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sambil menyifatkan keadaan itu umpama durian runtuh baginya, Azuwan berkata, kebanyakan pelanggannya terdiri daripada pengguna persendirian dan juga syarikat swasta.

"Saya sendiri terkejut dengan sambutan yang diterima dan terpaksa bekerja tujuh hari seminggu sehingga pukul 10 malam untuk memenuhi permintaan pelanggan.

"Nampaknya, penguna sudah mula sedar akan kebaikan NGV yang lebih menjimatkan dan mesra alam," katanya ketika ditemui di bengkelnya di Kawasan Perindustrian Industri Kecil dan Sederhana, Ayer Panas di sini hari ini.

Menurut Azuwan, kos mengubah suai enjin kenderaan petrol kepada NGV dan petrol menelan belanja antara RM2,900 hingga RM8,250 bergantung kepada jenis enjin dan saiz tong yang ingin dipasang.

Daripada segi penjimatan pula, katanya, sebagai contoh, pengisian penuh sebuah tong standard berkapasiti 55 liter padu gas adalah sekitar RM8 dan boleh bergerak sehingga sejauh 200 kilometer (km) berbanding harga petrol yang perlu diisi ialah sekitar RM40.

"Memang tidak dinafikan, dengan pemasangan NGV, kenderaan akan kehilangan 25 peratus prestasi kuasa pecutan, tetapi masih ada cara untuk mengekalkannya dengan pemasangan peralatan tertentu.

"Apa yang pasti, NGV merupakan alternatif terbaik dalam menangani kenaikan harga minyak hari ini, tambahan pula kini stesen NGV semakin mudah didapati di seluruh negara," katanya.

Beliau turut berharap kerajaan memperkenalkan satu bentuk pinjaman kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana yang layak untuk menampung kos pemasangan NGV.

"Kebanyakan pengguna sedar tentang penjimatan menggunakan NGV tetapi mereka tidak mempunyai perbelanjaan yang cukup untuk memasang NGV pada kenderaan.

"Sebenarnya, untuk jangka masa panjang, NGV lebih menjimatkan dan berharap kerajaan dapat memperkenalkan bentuk pinjaman yang sesuai kepada pengguna sebagai alternatif kepada subsidi minyak yang telah dikurangkan," katanya.

Read More...

Tidak setuju subsidi berlebihan - DSAI

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | Jun 9, 08 12:51pm

Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersetuju dasar memberi subsidi berlebihan kerana ia boleh melemahkan ekonomi negara.

Ketua umum PKR juga mempertikaikan tindakan kerajaan memberi subsidi kepada syarikat-syarikat kaya.

"Subsidi untuk Tenaga Nasional Berhad (TNB) RM5.6 bilion dan pengeluar tenaga bebas (IPP) RM6.7 bilion.

"Tetapi subsidi untuk perumahan dan peniaga kecil cuma RM3.9 bilion," kata mantan timbalan perdana menteri itu, ketika menyampaikan ceramah di Taman Keramat, dekat ibu negara malam tadi.

Turut berceramah, menteri besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan naib presiden PKR, Azmin Ali.

Anwar juga mendedahkan bahawa sebuah syarikat yang didakwa dekat dengan pemimpin politik negara telah mendapat kontrak untuk mengawal diesel bersubsidi selama lima tahun.

Beliau bagaimanapun tidak menjelas syarikat ada hubungan dengan siapa.

Syarikat yang diberikan kontrak membekalan nanotag - teknologi menanda diesel bersubsidi agar mudah dikesan jika diseleweng - untuk tempoh 2006 hingga 2011
dibayar RM117 juta setahun.

Syarikat itu bertanggungjawab menjalankan 36,000 sampel ujian setahun bagi menjejak pergerakan bahan api itu.


Dalam ceramahnya itu, Anwar sekali lagi menegaskan bahawa beliau tidak akan mengkhianati orang Melayu jika beliau menjadi perdana menteri kelak.

"Saya tidak akan memimpin negara ini walau seharipun jika saya mengkhianati orang Melayu.

"Sebaliknya saya akan mengangkat martabat orang Melayu, di samping kaum yang lain," katanya lagi.

Anwar juga berkata, politik BN kini tidak stabil apabila MCA, Gerakan dan MIC dalam keadaan berkecamuk.

Katanya, para pemimpin Umno sudah tidak dapat mengawal apa yang berlaku dalam BN.

Bagaimanapun, katanya pemimpin MCA, MIC dan Gerakan berani menegur kerajaan tetapi pemimpin Umno tidak berani berbuat demikian.

Read More...

Pemerintahan 100 hari: Beza PR dan BN terlalu jauh

Harakahdaily

Mohd Sabri Said

Mon | Jun 09, 08 | 12:50:34 pm MYT

BUTTERWORTH, 9 Jun (Hrkh) - Perbezaan 100 hari pemerintahan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) di lima buah negeri selepas pilihan raya umum ke-12 lalu jelas ketara sekali kata, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi Abdul Rani.

BN ujarnya, terus memperkenalkan sikap penindasan manakala PR lebih cenderung membantu meringankan masalah yang dihadapi rakyat.

Beliau ketika berceramah di Dewan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Butterowrth semalam menegaskan, walaupun rakyat memberi isyarat kepada BN agar lebih berhati-hati memimpin negara namun kemenangan yang dikecapi tidak langsung mengambarkan mereka akan berubah.

Sebaliknya, terus menghukum rakyat yang memberi ruang kepada kepimpinan pembangkang untuk ke parlimen sekaligus menghalang usaha BN memperolehi kemenangan dua pertiga.

"Jurang antara pemerintahan BN dan PR jelas sekali berbeza. BN mengekalkan dasar penindasan manakala PR cuba memberikan perkhidmatan terbaik dengan menengahkan konsep kesederhanaan kepada rakyat, " jelasnya.

Tambahnya, sejak bulan pertama kemenangan BN mereka asyik bercakaran sesama sendiri tanpa memikirkan penyelesaian berbagai gejala kemungkaran.

Bulan kedua isu beras melanda negara sehingga kepimpinan BN menyeru rakyat makan ubi kayu atau kentang bagi mengantikan beras yang semakin kurang.

Bulan ketiga pula berlaku kenaikan harga barang dan terbaru minyak yang mana menerima kenaikan sehingga 78 sen bagi petrol dan RM1.00 bagi diesel iaitu kenaikan paling tinggi dalam sejarah Malaysia.

"Kerajaan BN serba salah untuk berhadapan dengan rakyat. Lain yang tertera dalam manifesto lain pula yang menjadi amalan, " tegas beliau.

Bagi PR pula sejak bulan pertama hingga sekarang semua kerja ditumpukan untuk membaiki urus tadbir hasil peninggalan kerajaan terdahulu.

Bulan kedua mula merancang berbagai agenda seperti menambah elaun guru-guru Kelas Fardhu Ain (KAFA), menurunkan hasil tanah, memberikan geran tanah, menambah keluasan tanah sawah dan sebagainya.

Bulan ketiga rata-rata lima negeri sedang berusaha menarik pelabur negara asing supaya yakin dengan kebolehan pembangkang memerintah. Hasilnya kini sudah ada yang berani tampil bekerjasama dalam banyak perkara.

"PR pula kena bermula daripada asal kerana banyak dokumen penting kerajaan terdahulu dihilangkan. Tetapi kini, semuanya dalam proses perkenalan kepada pelaburan asing untuk membuka ruang kepada mereka untuk memajukan negeri masing-masing. Lain pula di Kelantan mereka teruskan usaha meningkatkan prestasi pembangunan rakyat setelah mendapat mandat baru memerintah, " kata Azman seterusnya.

Kemungkinan berlaku sekali lagi kenaikan harga minyak sebanyak RM4.10 berbanding RM2.70 sekarang ini menjelang bulan Ogos depan.

Oleh itu, rakyat harus menilai di mana kecemerlangan BN selama ini yang mengamalkan konsep Cemerlang, Gemilang dan Terbilang walhal kepimpinan negara acapkali bertindak sebaliknya.

Turut berceramah sama pada majlis Nakba Palestin anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri dengan kerjasama Dewan Pemuda PAS Kawasan Bagan itu ialah Presiden Teras Pengupayaan Melayu (TERAS), Haji Azmi Abdul Hamid dan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Hafiz Noordin. - mks. _

Read More...

Anwar masih yakin MP lompat parti, tubuh kerajaan baru?

Mstar Online

08-06-2008 11:44:27 PM
Oleh G. MANIMARAN

ANWAR Ibrahim bersama isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail pada sidang media di Kuala Lumpur tengah hari tadi.

KUALA LUMPUR: Selepas tiga bulan pilihan raya umum ke-12 berlalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang kini mengetuai Pakatan Rakyat, masih yakin berupaya untuk menubuhkan kerajaan baru di peringkat persekutuan sebagaimana diumumkan beliau Mac lalu?

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu nampak 'amat yakin' apabila beberapa kali membayangi kemungkinan tersebut pada majlis Malam Karyawan II di Shah Alam, Selangor malam tadi.

Misalnya, dalam ucapannya beliau berkata, pembaharuan-pembaharuan yang dibawa oleh kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat sekarang adalah bersifat sementara waktu sebelum mencapai impian menubuhkan kerajaan di peringkat persekutuan - membawa maksud akan membawa lebih banyak pembaharuan apabila mendapat kuasa memerintah negara.

Majlis itu diadakan dengan kerjasama Kerajaan Negeri Selangor. Anwar berucap sebagai tetamu kehormat.

Tengah hari tadi pada sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dekat sini, Anwar berkata, tarikh 16 September yang disasarkan untuk wakil rakyat BN melompat ke Pakatan Rakyat masih kekal.

Anwar berkata, beliau telah mengadakan pertemuan dengan beberapa pemimpin BN di Manila kelmarin dan Sabah semalam.

"Saya telah dijemput ke Manila untuk memberikan syarahan dan beberapa orang (wakil rakyat BN) telah menemui saya," kata beliau selepas mesyuarat Majlis Tertinggi PKR di sini.

Ketika ditanya mengenai bilangan Ahli Parlimen yang akan melompat parti, Anwar yang dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno 10 tahun yang lalu berkata, beliau tidak dapat mendedahkan maklumat mengenainya.

"Saya tidak boleh memberikan butiran (lanjut) mengenai mereka yang ingin melompat demi keselamatan mereka," kata beliau.

Kata beliau, perbincangan masih diadakan dengan pelbagai pihak.

Dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu, barisan pembangkang yang menyaingi BN di bawah ikatan yang longgar memperoleh 82 kerusi Parlimen berbanding 140 kerusi bagi BN.

Dua minggu selepas pengundian barisan pembangkang menubuhkan Pakatan Rakyat dan Anwar meletakkan sasaran untuk menubuhkan kerajaan persekutuan dengan menarik sekurang-kurangnya 30 Ahli Parlimen BN menjelang 16 September ini.

Desas-desus menyebut beberapa Ahli Parlimen Sabah akan menyertai Pakatan Rakyat dengan beberapa wakil rakyat mendakwa telah ditawarkan sejumlah wang sebagai ganjaran.

Pada sidang akhbar itu juga Anwar memberitahu bahawa beliau kini bersedia untuk bertanding dalam sebarang pilihan raya kecil setelah mendapat kelulusan daripada Pendaftar Persatuan bagi berbuat demikian.

"Saya telah pun menerima surat daripada Pendaftar Pertubuhan, nasihat daripada peguam saya, kami tidak memerlukan surat daripada AG (Peguam Negara), surat daripada Pendaftar Pertubuhan sudah cukup," katanya.

Anwar kembali aktif dalam politik mulai 15 April lepas, setelah berakhirnya tempoh larangan selama lima tahun baginya berbuat demikian berikutan pensabitan mahkamah terhadapnya atas kesalahan rasuah.

Anwar berkata, beliau sanggup bertanding sekiranya ada mana-mana Ahli Parlimen PKR memberikan laluan bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan tahun ini juga.

Read More...

Kaji semula projek mega

Utusan Online

BUTTERWORTH, 8 Jun - Kerajaan berusaha mencari pelbagai mekanisme untuk menangani kesan kenaikan harga minyak di pasaran dunia dan tidak akan bergantung kepada kaedah penstrukturan semula harga bahan api itu semata-mata.

Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata memandangkan harga pasaran minyak sedunia dijangka terus meningkat, kerajaan perlu mencari beberapa kaedah lain untuk memastikan beban yang ditanggung kerajaan dan rakyat tidak begitu ketara.

Katanya kerajaan telah membelanjakan RM33 bilion untuk subsidi petrol dan setakat ini tiada tanda-tanda harga itu akan turun.

"Penstrukturan semula harga minyak baru-baru ini membolehkan kerajaan menjimatkan RM4 bilion daripada subsidi yang diberikan kepada bahan api tetapi apabila harga naik lagi kepada AS$138.54 setong (RM450.25) pada Jumaat lalu, penjimatan itu sudah tiada lagi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Khidmat Anggota Parlimen Tasek Gelugor di Taman Merbau Indah, Sungai Dua di sini.

Katanya dengan peningkatan harga pada setiap hari, jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan boleh mencecah sehingga RM40 bilion dan ini merupakan satu jumlah yang amat besar dan sama dengan nilai yang diperuntukkan bagi pembangunan negara untuk tempoh setahun.

Nor Mohamed berkata faktor risiko geopolitik berikutan ancaman Israel terhadap Iran akan menyebabkan harga minyak dunia meningkat dengan mendadak.

Oleh itu, katanya, kerajaan perlu melihat kepada beberapa mekanisme lain untuk mengurangkan kesan itu dan memastikan rakyat negara ini mendapat faedah daripadanya.

Beliau mengakui bahawa kebanyakan subsidi yang diberi kerajaan tidak dinikmati sepenuhnya oleh rakyat, sebaliknya menguntungkan rakyat Thailand, Singapura dan Indonesia serta segelintir rakyat Malaysia yang menjadi penyeludup bahan itu.

"Sebab itu kerajaan memberi rebat sebanyak RM625 untuk rakyat negara ini yang mempunyai kenderaan 2000cc ke bawah, van pickup dan jip di bawah 2,500cc serta RM150 untuk motosikal di bawah 250cc," katanya.

Beliau berkata kaedah pembayaran rebat menerusi pejabat pos juga akan diperhalusi dan cuba disegerakan untuk meringankan beban rakyat.

Antara mekanisme yang boleh dilaksanakan ialah menjimatkan kos penganjuran majlis oleh jabatan dan agensi kerajaan, memperluaskan jaringan keselamatan sosial untuk masyarakat, meningkatkan infrastruktur pengangkutan awam, membantu golongan miskin dan ibu tunggal serta mengkaji semula pelaksanaan projek mega.

Nor Mohamed turut meminta supaya isu kenaikan harga minyak tidak dipolitikkan oleh mana-mana pihak, sebaliknya bekerjasama dengan kerajaan untuk menangani saat getir seperti yang pernah dilakukan pada masa lepas.

"Ini bukan kali pertama kita menghadapi cabaran dan kita berjaya mengatasinya serta mampu memacu kemajuan negara. Kali ini, rakyat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pembangkang harus membantu dan memberikan cadangan yang konstruktif kepada kerajaan," katanya.

- Bernama

Read More...

Pakatan Rakyat akan bela rakyat, turunkan harga minyak selepas menjadi kerajaan - Anwar

Suara KeadilanKetua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim berkata tidak membawa sebarang makna menjadi seorang pemimpin dan kerajaan sekiranya tidak membela nasib dan hak rakyat .

Katanya, Pakatan rakyat akan memberi jaminan membela nasib rakyat, serta beliau sekali lagi mengulangi bersedia untuk menurunkan harga minyak sekiranya berjaya membentuk kejayaan.

Beliau menyelar keutamaan kerajaan dalam menyediakan insentif kepada syarikat-syarikat besar yang mencatatkan keuntungan berbilion ringgit sedangkan pemberian subsidi untuk golongan miskin dan berpendapatan rendah telah ditarik balik.

“Subsidi kepada rakyat miskin ini dipandang rendah” katanya di hadapan lebih 10, 000 yang hadir dalam program himpunan rakyat, Menuju Harapan Baru di Keramat malam tadi

Anwar, secara rasional tidak bersetuju pemberian subsidi yang berlebihan sehingga membebankan ekonomi negara namun merasa kesal dengan pengurusan ekonomi yang membebankan rakyat.

“Subsidi gas diberi kepada syarikat-syarikat kaya. Subsidi kepada TNB diberi sebanyak 5.6 bilion ringgit, subsidi kepada IPP yang dipunyai oleh syarikat2 besar yang kaya sebanyak yang untung berbilion ringgit setahun 6.7 billion.

Selain Anwar, Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim, Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang, Saari Sungib turut menyampaikan ucapan.

Laporan lanjut mengenai ucapan dan program boleh didapati dalam akhbar Suara Keadilan bilangan 137 yang akan terbit pada 18 Jun depan

Read More...

Harga minyak Malaysia kini antara yang termahal

Harakahdaily


A Kadir Jasin

Mon | Jun 09, 08 | 12:43:42 pm MYT

PADA hari Sabtu, 7 Jun, akhbar The Star menyiarkan berita bertajuk "PM: Get true picture of global oil price hikes" (PM: Dapatkan gambaran sebenar mengenai kenaikan global harga minyak.)

Kata Abdullah Ahmad Badawi beliau berharap rakyat jelata memperoleh maklumat yang betul agar dapat memahami apa yang sedang dihadapi negara.

Setiap orang daripada kita, kata Perdana Menteri, mempunyai peranan dan tanggungjawab masing-masing di dalam keadaan yang mencabar ini.

"Dengan itu, marilah kita menghadapi bersama cabaran ini dengan daya tahan demi kebaikan negara dan generasi akan datang."

Tetapi rata-rata, reaksi rakyat jelata boleh disimpulkan begini - peranan kerajaan menarik balik subsidi minyak dan menaikkan harga minyak. Tanggungjawab kami adalah menganggung bebannya.

Mengambil ilham daripada seruan Perdana Menteri itu, saya melayari Internet untuk "mendapatkan gambaran sebenar" mengenai kenaikan 41 peratus harga minyak itu.

Sekarang fahamlah saya bahawa akibat kenaikan harga sebanyak 78 sen seliter pada tengah malam Rabu lalu itu, harga petrol kini RM2.70 seliter atau RM10.20 segelen Amerika (US gallon). Dalam Dolar Amerika, ia bersamaan AS$3.12 segelen (AS$0.82 seliter).

(Saya terpaksa mengubah kepada gelen dan Dolar Amerika kerana perangkaan global menggunakan ukuran gelen dan Dolar Amerika. Segelen Amerika bersamaan 3.785 liter. Kadar tukaran adalah RM3.27 kepada satu Dolar Amerika.)

Pada kadar AS$3.12 segelen, harga petrol di Malaysia adalah lebih murah daripada di Amerika Syarikat di mana harganya melepasi AS$4.00 (RM13.08) segelen.

Tetapi kita kena ingat Amerika jauh lebih kaya daripada kita. Mengikut Buku Fakta (Fact Book) Agensi Perisikan Pusat (CIA) Amerika, pendapatan purata berdasarkan pariti kuasa membeli (purchasing power parity) rakyat Amerika adalah AS$46,000 tahun lalu.

Dalam bahasa yang mudah, jika pendapatan dibahagikan sama rata, setiap orang penduduk Amerika mempunyai kuasa membeli bernilai AS$46,000 berbanding kita sebanyak AS$14,400.

Itu pun bukan semua rakyat Malaysia mempunyai kuasa membeli sebanyak AS$14,400. Hanya segelintir sahaja yang mempunyai kuasa membeli sebesar itu.

Majoritinya adalah berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka inilah yang paling teruk menderita akibat kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang akan dicetuskan oleh kenaikan harga minyak.

Segelen minyak berharga AS$4.00 bagi penduduk Amerika adalah "murah" kerana pendapatan dan kuasa membeli mereka tinggi. Manakala pada kadar AS$3.12 segelen bagi penduduk Malaysia adalah �mahal� kerana pendapatan kita rendah.

Pendapatan penduduk Amerika lebih tiga kali ganda daripada pendapatan penduduk Malaysia. Lagipun Amerika adalah negara pengimport bersih minyak manakala kita adalah negara pengeksport. Maksudnya kita mengeksport lebih banyak minyak mentah daripada mengimport. Para pembesar kita sering mengatakan harga minyak petrol lebih mahal di Singapura. Betul. Harga segelen petrol di Singapura, mengikut laman web Shell Singapura, adalah sekitar AS$6.28 segelen.

Tetapi pendapatan per kapita PPP penduduk Singapura adalah AS$48,900 atau 3.4 kali ganda lebih tinggi daripada pendapatan per kapita PPP kita. Lagipun Singapura negara kecil, pengangkutan awamnya bagus, tambangnya berpatutan dan Singapura tidak ada setitik minyak pun .

Selain itu mereka ada "pilihan". Mereka boleh menyeberang ke Johor untuk membeli petrol. Bagi membeli segelen di Malaysia mereka hanya perlu membelanjakan sekitar S$2.63 atau AS$1.92 kerana nilai duit mereka lebih tinggi daripada ringgit Malaysia (RM1 bersamaan 42 sen Singapura.)

Tetapi akibat dasar "flip-flop" kerajaan kita � sekejap tidak boleh dijual kepada orang asing dan sekejap boleh - penduduk Singapura yang berkali-kali ganda lebih kaya daripada kita menikmati durian runtuh setiap kali mengisi minyak di Malaysia.

Rakyat rasa tertipu dan keliru. Pada 3 Jun Menteri Perdagangan Dalam Negara dan Hal Ehwal Pengguna Shahrir Abdul Samad berkata harga minyak hanya akan naik pada bulan Ogos.

Susah kita hendak faham. Berita ini tersebar satu dunia. Jadi Shahrir cakap karut atau memang harga akan naik hanya pada bulan Ogos tapi entah macam mana bos dia naikkan harga lebih awal.

Jadi saya nak tanyalah sikit. Shahrir tidak hadir mesyuarat Kabinet kah? Tidak masuk akal kalau Kabinet tidak dibawa berunding mengenai keputusan menarik balik subsidi dan menaikkan harga minyak yang sangat berat kesannya kepada rakyat jelata.

Atau (atau) Shahrir cuba memberi amaran bahawa kerajaan akan menaikkan harga minyak sekali lagi Ogos ini?

Satu lagi tabiat buruk sesetengah pembesar kita adalah kecenderungan mereka membandingkan Malaysia dengan negara-nagara yang lebih miskin dan lebih mundur.

Kalau kita hendak banding negara kita dengan negara-negara miskin, tidak perlulah kita bersusah payah hendak menjadi negara maju. Kita jadi sajalah macam negara-negara miskin yang kucar-kacir dan rakyat jelatanya menderita.

Perdana Menteri bercakap mengenai kebajikan generasi akan datang. Apakah prospek mereka jikalau hari ini pun mereka tidak cukup makan, tidak cukup pakai dan tidak cukup persekolahan kerana kos sara hidup dan inflasi yang tidak terkawal?

Jadi itulah lebih kurang kefahaman saya setelah membuat sedikit kajian seperti yang disarankan oleh Perdana Menteri ketika berucap sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara Sabtu lalu.

Kesimpulannya, harga minyak petrol (dan juga diesel) di negara kita kini adalah antara yang termahal di dunia berasaskan pariti kuasa membeli (purchasing power parity).

Ia semestinyalah akan memberi kesan yang luas terhadap kuasa membeli dan inflasi serta prestasi ekonomi keseluruhannya. - kadirjasin.blogspot.com_

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |