+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, May 13, 2008

Pakatan hanya untuk perhubungan awam: Khairy

Mstar Online

12-05-2008 07:42:17 PM

KUALA LUMPUR: Seorang penyokong kerajaan hari ini berkata, pakatan pembangkang PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menggelar diri mereka sebagai Pakatan Rakyat adalah usaha perhubungan awam semata-mata.

Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) berkata, pakatan itu tidak berani kerana apabila dicermin, mereka sebenarnya rapuh dan tidak kukuh, lemah dan saling meragui sesama sendiri serta khuatir ditikam sesama sendiri.

"Penggabungan ini hanya (usaha) PR. PAS dengan DAP hanya PR supaya di mata rakyat nampak cantik, nampak menarik, nampak kukuh. Tetapi apa sebenarnya yang tersirat di dalamnya, dalam perkara asas, jelas tiada persefahaman," katanya semasa membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau mempersoalkan pendirian PAS mengenai kontrak sosial yang dibangkitkan oleh Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) supaya ia dikaji semula dan isu negara Islam yang diperjuangkan.

Beliau berkata, kata-kata Lim yang tidak bersahut, menampakkan parti Islam itu umpama singa tidak bergigi serta takut dengan dalang yang diajak bersekongkol.

"Kami di sebelah sini pun tidak sempurna dan ada kelemahan. Tetapi selagi Barisan Nasional memegang kerajaan persekutuan, kontrak sosial yang termaktub dalam Perlembagaan akan kita pertahankan," katanya.

Khairy juga mempersoalkan kenapa Pakatan Rakyat tidak boleh memberikan komitmen untuk menghapuskan Dasar Ekonomi Baru di semua negeri pentadbirannya agar lebih seragam dan konsisten.

Katanya perbezaan itu dapat dilihat apabila dalam lima negeri yang diperintah pembangkang, ia adalah negara Islam di Kedah dan Kelantan, Malaysian Malaysia di Pulau Pinang, kerajaan boneka di Perak dan projek babi di Selangor.

Beliau juga meminta satu taklimat khas diadakan di Parlimen di mana penyata lengkap dibentang agar kedudukan kewangan serta saluran keuntungan Petronas dapat difahami dengan jelas oleh semua wakil rakyat.

Mengikut penyata kewangan Petronas 2007, kerajaan mendapat RM48.3 bilion dalam bentuk cukai dan royalti dan ia adalah 66.2 peratus daripada keuntungan kasar Petronas dan baki digunakan untuk operasi carigali di negara asing.

Khairy juga mencadangkan kerajaan melaksanakan sistem e-perolehan yang mampu menjamin kos harga barang yang dibeli dijimatkan sehingga 25 peratus, seperti yang dilakukan syarikat gergasi dunia.

Katanya, sistem track and trace dalam kerajaan juga dicadangkan supaya rakyat mampu mendapat maklumbalas segera dan tepat masa mengenai permohonan mereka yang bakal meningkatkan sistem penyampaian dan mengurangkan kemungkinan berlaku rasuah.

Datuk Wilfred Bumburing pula mendesak kerajaan segera menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menangani masalah pendatang haram, khasnya warga Filipina yang semakin meruncing di Sabah.

Katanya, sehingga kini tidak nampak kesungguhan kerajaan untuk menyelesaikan isu itu memandangkan tiada tindakan holistik untuk menanganinya sehingga ke peringkat akar umbi.

Beliau berkata, masalah itu semakin meruncing kini terutama di beberapa kawasan di mana nisbah antara rakyat tempatan dan warga asing itu mencapai 1:1.

"Malah di sesetengah tempat, rakyat tempatan sudah takut untuk keluar kerana tempat mereka sudah dibanjiri pendatang asing hingga ada yang bertindak mengugut rakyat tempatan dan mendakwa Sabah milik mereka," katanya.

Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) pula dalam ucapannya terus mempertahankan kenyataannya yang menyentuh hak Raja-Raja Melayu, yang menurutnya, tidak melanggar undang-undang.

Read More...

Khalid Ibrahim perjelas tindakan pemberian air percuma Selangor

Harakahdaily

Nyza Ayob

Tue | May 13, 08 | 4:14:38 pm MYT

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Hrkh) - Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (KeADILan-Bandar Tun Razak) menyangkal kenyataan Ahmad Maslan (BN-Pontian) dan Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) yang menganggap pemberian air secara percuma oleh kerajaan Selangor kepada rakyatnya sebagai satu pembaziran.

Jelasnya kerajaan Selangor bersedia untuk memberi air secara percuma, kerana ia merupakan salah satu usaha kebajikan daripada kerajaan Selangor kepada rakyatnya. Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

"Terdapat sebilangan Ahli Parlimen yang 'mencemburui' kemudahan yang akan diberikan oleh kerajaan Selangor. Mungkin ramai kerajaan lain yang 'cemburu' dengan kebajikan yang diberikan kerajaan Selangor, tetapi kita telah menggunakan mekanisme harga untuk mengurangkan penggunaan yang tidak digunakan," katanya.

Katanya, mekanisme harga telah menekankan penggunaan 20 meter padu yang pertama yang dikenakan harga 50 sen dan penggunaan meter padu yang kedua yang telah dibuat dalam bil air Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) yang menunjukkan harga dinaikkan kepada RM1.03. Manakala jika penggunaan melebihi meter padu yang kedua, harganya akan tetap dinaikkan.

"Jika mereka menggunakan air melebihi meter padu pertama, harga yang akan dikenakan dua kali ganda. Oleh itu pemberian percuma ini melatih masyarakat supaya berjimat cermat menggunakan mekanisme harga bagi salah satu cara masyarakat dapat menggunakan dengan sebaik-baiknya. Ini merupakan satu pengajaran kepada negeri-negeri lain supaya mereka dapat mempraktikkan cara ini," katanya.

Sementara itu, sewaktu Khalid menyampaikan perbahasannya, Ahmad dan Mohd Puad kelihatan bangun beberapa kali untuk memberi penjelasan tetapi tidak diberikan kerana tempoh perbahasan yang diberikan hanya 15 minit kepada setiap ahli parlimen.

Dalam pada itu, Khalid turut menyentuh kenyataan Ahmad bahawa pemberian air percuma merupakan rasuah Pakatan Rakyat kepada rakyat Selangor.

"Ahli Parlimen Pontian boleh menulis surat kepada Perhubungan Umno Selangor mengenai kenyataaanya itu dan sekiranya di kalangan Umno yang tidak berminat untuk mendapatkan bekalan air percuma bolehlah menghantar surat kepada Menteri Besar Selangor memaklumkan tidak berminat untuk mendapatkan bekalan air percuma tersebut.

"Pihak saya telah menyediakan satu sistem bagi mengasingkan data pihak yang tidak berminat untuk mendapatkan bekalan air percuma. sekiranya terdapat pihak yang tidak berminat termasuk Umno untuk mendapatkan bekalan air percuma, duit tersebut akan salurkan untuk pembangunan sekolah agama rakyat dan sekolah rendah jenis kebangsaan," katanya yang disambut tepukan meja ahli parlimen Pakatan Rakyat tanda sokongan. - mns

Read More...

Beras: Fomca syor empat tindakan

Malaysiakini

May 13, 08 12:48pm

Bekalan beras yang mencukupi dan harga yang berpatutan haruslah berada dalam satu mekanisme bersepadu bagi memastikan krisis makanan ruji negara ini tidak menjadi semakin parah, kata Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca).

Mengulas pengumuman perdana menteri malam tadi, setiausaha agung gabungan itu Muhammad Sha'ani Abdullah berkata langkah yang diperkenalkan oleh kerajaan "tidak akan membawa perubahan yang memanfaatkan pengguna" tanpa mekanisme bersepadu.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan langkah-langkah berikut selepas satu mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Menangani Inflasi semalam:

bullet buttonMengekalkan beras Super Tempatan 15 peratus sebagai beras yang dikawal harga antara RM1.65/kg hingga RM1.80/kg mengikut zon;

bullet buttonMengapungkan harga beras import termasuk beras Putih Thai di Semenanjung, Sabah dan Sarawak;

bullet buttonMembenarkan pemindahan padi di antara negeri-negeri secara berperingkat;

bullet buttonMenaikkan Harga Minimum Terjamin (GMP) daripada RM650 satu tan metrik kepada RM750/tan metrik.

Selain langkah-langkah ini, dalam kenyataannya lewat malam tadi, Fomca mencadangkan empat tindakan tambahan seperti berikut:

bullet buttonMemastikan bekalan yang mecukupi pada gred dan harga yang berpatutan dengan menentukan struktur harga yang menetapkan margin keuntungan yang sama rata bagi pelbagai gred, menggalakkan pengeluar menghasilkan gred-gred mengikut permintaan pasaran.

bullet buttonMenentukan kuantiti gred-gred yang dikeluar dan dipasarkan menepati keperluan golongan pengguna yang memerlukan melalui kajian pasaran dari segi keperluan dan taburan keperluan supaya tiada golongan pengguna terpinggir.

bullet buttonMenguruskan satu mekanisme penentuan harga di peringkat runcit kerana kuasa-kuasa pasaran dalam keadaan pasaran berkrisis tidak dapat menentukan tahap harga runcit yang berpatutan supaya peningkatan harga yang keterlaluan akan mempengaruhi permintaan penanam padi tempatan untuk kenaikan harga padi yang tiada hubung kait.

bullet buttonMelaksanakan peraturan-peraturan kawal selia padi dan beras serta penguatkuasaan undang-undang secara bersepadu berhubung bekalan beras terhadap kegiatan penyeludupan dan penahanan bekalan dari aliran pasaran untuk tujuan memanipulasi harga.

Read More...

Tarif kekal, TNB rugi besar

Utusan Online

KUALA LUMPUR 12 Mei - Tenaga Nasional Bhd. (TNB) akan mengalami aliran tunai negatif pada tahun depan jika kerajaan tidak membenarkan syarikat utiliti itu memindahkan kos kenaikan bahan api kepada pengguna.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh (gambar) berkata, buat masa ini, TNB memiliki rizab tunai mencukupi yang dikumpul sejak lebih dua tahun lalu tetapi ia hanya cukup sehingga akhir tahun ini.

"Selepas tempoh itu, kami perlu membuat pinjaman kerana kedudukan kewangan syarikat adalah amat lemah,'' katanya kepada Dow Jones Newswires di sini hari ini.

Kali terakhir TNB dibenarkan oleh kerajaan untuk menaikkan tarif elektrik adalah pada bulan Jun 2006 yang menyaksikan kenaikan sebanyak 12 peratus.

Che Khalib berkata, sekiranya TNB gagal memindahkan kos bahan api itu kepada pengguna pada tahun depan, syarikat itu tidak lagi berupaya untuk menjana tunai yang cukup untuk menampung tanggungan kos.

Beliau menjelaskan, harga arang batu yang digunakan TNB untuk menghasilkan elektrik telah meningkat sebanyak 200 peratus sejak tahun 2006 manakala harga gas yang menjadi bahan api utama lain di Malaysia telah dibekukan sejak sedekad lalu.

Kata beliau, TNB kini memiliki simpanan tunai kira-kira RM3.4 bilion dan perlu membelanjakan RM4 bilion hingga RM5 bilion bagi perbelanjaan modal tahunan untuk menambah baik dan mengekalkan loji-loji jana kuasanya.

TNB memiliki sembilan buah loji janakuasa dengan kapasiti 11,464 megawatt. Ia juga mengendalikan pengagihan tenaga dan infrastruktur transmisi di negara ini.

Che Khalib berkata, jumlah pinjaman TNB kini berjumlah RM22 bilion berbanding RM32 bilion pada tahun 2004.

Menurutnya, syarikat itu telah memohon untuk mengalihkan beban kos kenaikan bahan api dan bukannya kenaikan tarif rasmi, tetapi kerajaan masih belum memberi sebarang jawapan balas.

"Kami tidak meminta untuk diberi penghargaan kerana kecekapan... kami meminta untuk melepaskan kenaikan kos untuk memastikan kewangan TNB stabil kepada kos minyak meningkat terlalu tinggi.

"Tiada organisasi mampu menyerap kenaikan sebanyak itu dalam kos pengeluaran tanpa memberi kesan kepada pendapatannya,'' kata Che Khalib.

Beliau berkata, harga arang batu mewakili 31 peratus daripada kos penjanaan TNB pada tahun ini tetapi ia diunjurkan meningkat kepada 40 peratus tahun depan.

Che Khalib berkata, TNB membekalkan arang batu kepada empat buah loji penjanaan menggunakan arang baru iaitu di Loji Kapar dengan keupayaan 1,600 megawatt, Loji Janamanjung dengan kapasiti 2,100 megawatt yang dimiliki oleh TNB dan pengeluar tenaga bebas dengan Loji Tanjung Bin berkeupayaan 2,100 megawatt.

Sebuah lagi loji terbaru, Loji Jimah yang memiliki kapasiti 1,400 megawatt sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada tahun depan.

Che Khalib berkata, setakat ini pihaknya tidak mempunyai rancangan untuk meningkatkan kapasiti dalam loji pembakaran arang batu.

- Dow Jones

Permintaan kuasa pada waktu puncak bagi Malaysia diunjurkan mencecah 14,200 megawatt tahun depan dan bertambah kepada 17,600 megawatt pada tahun 2013, kata beliau.

Mengulas tentang pendapatan TNB, beliau berkata, syarikat itu masih mencatatkan keuntungan dalam tahun fiskal semasa yang berakhir pada 31 Ogos.

Katanya. TNB telah mendapatkan keperluan bekalan arang batu bagi tahun kewangan 2008 pada harga purata AS$75 (RM240.75) setiap tan, lebih tinggi berbanding AS$45 (RM144.45) setan pada 2007.

"Memandangkan kenaikan harga arang batu dan peningkatan kos penjanaan, TNB menjangkakan pendapatan bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos lebih rendah berbanding sebelum ini dan untuk 2009 pula ia lebih 'mencabar','' ujar beliau.

Ini kerana, katanya, kenaikan AS$1 bagi setiap tan arang batu akan menjejaskan keuntungan sebanyak RM50 juta.

Bagi setengah tahun pertama yang berakhir 29 Februari lalu, TNB mencatatkan keuntungan bersih RM2.58 bilion berbanding RM2.8 bilion sebelumnya.

- Dow Jones

Read More...

Karpal Singh ungkit tindakan Rosol, 22 YB


Berita Harian

TINDAKAN ahli Parlimen pembangkang terus membahaskan isu mengenai kuasa Yang di-Pertuan Agung dan Raja-Raja Melayu, terutama pindaan Perlembagaan pada 1987 bagi mengehadkan kuasa Raja ditegur Timbalan Speaker, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) masih berkeras dengan pendiriannya Sultan tidak mempunyai hak campur tangan keputusan yang dibuat pentadbiran kerajaan negeri dan tegas beliau berhak mempersoalkannya.

Beliau yang kini disiasat polis berikutan kenyataannya terhadap tindakan Sultan Perak berhubung isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak Datuk Jamry Sury, menegaskan beliau tidak mencabar kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama dan Adat Istiadat Melayu.

"Apa yang saya suarakan adalah Sultan Perak tidak ada hak mengarahkan Menteri Besar Perak menarik balik arahan pertukaran terhadap Jamry. Selain itu, saya hanya mahu tahu siapa sediakan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong.

"Saya tidak menerima apa-apa jawapan, sebaliknya beberapa pertuduhan dilemparkan kepada saya, termasuk mengatakan saya derhaka kepada Yang di-Pertuan Agong," katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong semalam.

Tindakan Karpal dibantah Razali Ibrahim (BN-Muar) yang merujuk Peraturan Mesyuarat 36(7) dan (8) kerana isu yang dibangkitkan perlu dibahaskan sebagai usul berasingan, lebih-lebih lagi kerana ada laporan polis dibuat terhadap beliau.Timbalan Speaker menegur Karpal supaya mematuhi Peraturan Mesyuarat dan jangan membangkitkan isu berkaitan sifat Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu.

Karpal berkata setakat ini sudah ada 20 laporan polis dibuat terhadapnya dan beliau tidak risau walaupun 2,000 laporan dibuat kerana berpendapat tidak melakukan apa-apa kesalahan.

"Antara yang buat laporan termasuk Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. Apa kredibiliti beliau untuk buat laporan polis, namanya sendiri baru-baru ini terbabit dalam skandal klip video V K Lingam.

"Kalau perbuatan saya salah, kenapa tiada tindakan terhadap Datuk Rosol Wahid dan 22 Ahli Dewan Undangan Negeri di Terengganu yang membantah tindakan Sultan Terengganu kerana enggan memberi perkenan melantik Menteri Besar pilihan Barisan Nasional (BN).

"Begitu juga di Perlis. Kenapa ada pilih kasih. Umno yang mulakan penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agung dan Raja-Raja Melayu," katanya.

Read More...

Tidak minat Ketua Pemuda, Naib Presiden tengoklah... - Adnan Yaakob

Utusan Online

BENTONG 12 Mei – Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob (gambar) berkata, beliau tidak berminat untuk bertanding jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO pada pemilihan parti Disember ini.

Bagaimanapun, Adnan yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pahang membayangkan akan memberi pertimbangan jika dicalonkan untuk jawatan Naib Presiden.

“Saya beritahu saya tidak mahu bertanding jawatan tersebut (Ketua Pemuda UMNO), kalau nak calonkan (untuk) jawatan Naib Presiden dan lain-lain, tengoklah keadaan, tetapi sekarang ini kita hendak kuatkan parti,’’ katanya di sini hari ini.

Adnan mengulas kenyataan Ketua Pemuda UMNO Pahang, Datuk Khairuddin Yaakob yang mendakwa sebanyak 14 bahagian sayap kanan parti itu di Pahang akan mencalonkan Adnan untuk jawatan Ketua Pemuda UMNO.

Menurut Adnan, beliau tidak mahu mencampuri urusan pemilihan Pemuda UMNO, sebaliknya menyerahkan kepada ahli-ahli Pemuda menentukan sendiri siapa yang bakal memimpin pergerakan tersebut.

“Jawapan saya cukup tegas, tanpa desakan dan tekanan daripada sesiapa. Saya mencadangkan biar (pemilihan) diselesaikan dengan cara Pemuda menentukan pemimpin mereka.

“Saya ingin menarik perhatian kepada idea yang dilontarkan oleh Khairuddin. Kalau saya tidak keluarkan kenyataan, orang ingat saya ‘baling batu sembunyi tangan’. Sebenarnya saya tidak tahu mengenai cadangan mereka ini,’’ katanya.

Menteri Besar itu seterusnya memberitahu, beliau hanya dimaklumkan mengenai kesediaan Pemuda UMNO Pahang menyokong pencalonannya apabila menerima mesej khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada Khairuddin pada hari berita beliau hendak dicalonkan sebagai Ketua Pemuda UMNO tersiar dalam akhbar.

“Saya sudah berusia 58 tahun. Saya rasa tidak sesuai terutama untuk bercakap mengenai (pencalonan) itu pada masa sekarang,’’ ujarnya.

Adnan pernah bertanding jawatan Naib Presiden UMNO pada pemilihan 2004 tetapi tewas.

Read More...

Anwar: Dakwa individu kes video Lingam

Malaysiakini

Jimadie Shah Othman | May 12, 08 5:01pm

Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan mendakwa mereka yang didapati terlibat dalam skandal kehakiman seperti dirumus oleh suruhanjaya diraja siasatan klip video VK Lingam.

"Perdana menteri Datuk Seri Abdullah Badawi berhasrat melaksanakan reformasi badan kehakiman, maka cadangan suruhanjaya tersebut supaya menyiasat dan mendakwa kalangan yang terlibat dapat dilaksanakan.

"Kami juga ingin memohon penjelasan bersabit laporan suruhanjaya yang mengaitkan isu ketidakadilan pendakwaan dan penghukuman kes-kes tertentu di bawah bidang kuasa suruhanjaya tersebut," katanya di sidang akhbar di pejabatnya petang tadi.

anwar lingam tape aca 221007Beliau bagaimanapun berkata pendekatan yang diambil untuk mereformasi badan kehakiman sekarang adalah salah.

"Apabila timbul kes Tun Salleh Abbas misalnya, kita siasat kes ini. Apabila timbul kes Lingam, kita siasat kes Lingam. Sampai bila masalah ini akan selesai?

"Bagaimana dengan ribuan kes yang lain? Masalahnya adalah keseluruhan sistem kehakiman itu sendiri," katanya.

Tambahnya, Pakatan Rakyat sedia memberi cadangan penuh untuk reformasi badan kehakiman.

Anwar berkata, amat mendesak sekali untuk kerajaan mengambil tindakan untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap badan kehakiman.

"Kerajaan juga mesti memastikan pendakwaan terhadap kes salah laku jenayah yang dilakukan peguam negara bebas daripada gangguan pemerintah," katanya lagi.

Mengulas laporan suruhanjaya itu yang diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong minggu lalu, Anwar berkata beliau bersedia menyokong perdana menteri jika Abdullah sanggup melaksanakan reformasi lengkap sistem kehakiman.

anwar ibrahim pc 120508 04"Isunya adalah (sama ada) Abdullah mempunyai keberanian untuk melakukan itu. Saya berharap beliau melakukannya. Saya cakap selepas beliau mengumumkan reformasi kehakiman, kami akan memberinya semua sokongan.

"Bukan sebab kami kerajaan dalam penantian, tetapi kami sedia memberi sokongan yang perlu kepada beliau (Abdullah) dan kerajaan ke arah pentadbiran yang adil," katanya lagi.

Dalam laporan suruhanjaya tersebut, lima ahli panel yang diketuai oleh Tan Sri Haidar Mohamed Noor dilaporkan mencadangkan beberapa individu yang terlibat mengatur pelantikan hakim seperti perbualan dalam klip video itu dikenakan tindakan undang-undang.

Suruhanjaya itu juga dilaporkan telah mengenal pasti salah laku beberapa individu dalam siasatannya yang bermula 14 Januari lalu.

Sementara itu, dalam kenyataannya hari ini, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) meminta kerajaan mengumumkan laporan tersebut sepenuhnya kepada umum kerana ia melibatkan kepentingan dan minat orang ramai.

"Pendengaran kes tersebut dibuat secara terbuka dan hasil pendengaran awam itu yang mengundang minat besar orang ramai patutlah diumumkan.

"Suhakam selanjutnya berpendapat keputusan untuk mengumumkan laporan ini kepada awam mestilah dibuat oleh suruhanjaya diraja itu sendiri," kata timbalan pengerusinya Tan Sri Datuk Seri Panglima Sipaun.

Perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi belum memutuskan untuk mendedahkan dokumen itu sehinggalah beliau mengkajinya.

Read More...

Isu Karpal dicetus cubaan media tutup kelemahan pemimpin negara

Harakahdaily

Salmah Mat Husain

Mon | May 12, 08 | 4:05:06 pm MYT

PENGKALAN CHEPA, 12 Mei (Hrkh) - Media masa di negara ini sepatutnya mengetengahkan isu-isu lain yang dianggap lebih penting berbanding isu membabitkan Karpal Singh.

Naib Presiden PAS, Dato� Husam Musa berkata, media sebenarnya banyak mengeksploitkan kenyataan Pengerusi DAP sehingga ia dianggap menyimpang daripada kenyataan asal.

�Sebenarnya masih banyak lagi isu lain yang perlu diketengahkan terutamanya kekurangan dan kenaikan harga beras yang cukup membebankan rakyat sekarang,� katanya di sini, baru-baru ini.

Menurutnya juga adalah menjadi hak Karpal untuk menyuarakan pendapat peribadinya atas kapasiti sebagai seorang pemimpin.

Namun kata beliau sekiranya media tidak memberi liputan meluas terhadap isu tersebut, ia tidak akan menjadi besar dan berpanjangan.

�Jadi saya harap media usah memperbesarkan isu itu sahaja, jangan pula ikut rentak dia (Karpal), kalau tak sampai bila pun tak selesai.

�Dalam keadaan sekarang media sepatutnya memberikan fokus kepada isu dan agenda negara menghadapi cabaran yang lebih besar khususnya bidang ekonomi,� ujarnya.

Katanya juga ekonomi dunia sekarang semakin terancam dan ia memerlukan perhatian pemimpin negara dan bukannya menyembunyi kekalahan teruk pemimpin Barisan Nasional pada pilihan raya umum lalu.

Beliau berkata, bekalan beras semakin tidak mencukupi di samping melambung tinggi harganya perlu mendapat perhatian media.

�Pakatan Rakyat juga perlu bekerjasama menangani masalah ini dan media juga perlu fokuskan agenda nasional bukannya cuba menutup kelemahan pemimpin negara,� ujarnya. - mj

Read More...

Kisah lompat parti - Apa dah jadi...?

Agenda Daily
Ketika Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim memberikan sidang media di pejabatnya di Petaling Jaya petang Isnin dimana beliau masih lagi mempertahankan dakwaannya sudah mempunyai cukup bilangan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan bersamanya membentuk kerajaan baru...di Dewan Rakyat lain pula suasananya.

Nama-nama yang disebut akan berhijrah menyertai Anwar, satu persatu membuat penegasan mereka bukan sahaja akan tetap bersama BN tetapi menafikan akan menjadi penumpang kerajaan baru Anwar tersebut.

Malah ada yang memberi penegasan yang dicari ialah keadilan bukan Parti Keadilan dan menyifatkan dakwaan Ahli-Ahli Parlimen BN dari Sabah yang paling ramai akan melompat sebagai satu penghinaan kepada mereka.

Antara mereka yang berada dalam senarai teratas, kumpulan yang didakwa akan melompat parti secara terbuka membuat penafian kepada Agendadaily ialah Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman, Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Ghapur Salleh, Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Raden, Ahli Parlimen Tenom, Raime Unggi, Ahli Parlimen Putatan, Datuk Dr,. Makin Marcus Mojigoh, Ahli Parlimen Arau dan Datuk Ismail Kassim. Manakala Ahli Parlimen Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah mengambil sikap tidak mahu membuat ulasan.

Menurut mereka, walaupun suara mereka di dalam Dewan Rakyat macam pembangkang itu tidak bererti mereka akan menyertai pembangkang tetapi sebaliknya melahirkan suara akar umbi dari Sabah yang mengharapkan kerajaan berlaku adil kepada mereka.

Ini satu penghinaan

Anifah Aman menegaskan, beliau tidak mempunyai niat untuk melompat parti apatah lagi hendak menyertai pakatan pembangkang dan menyifatkan dakwaan ada yang akan lompat parti satu penghinaan kepada Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dari Sabah.

“Buat masa ini saya tidak pernah berjumpa dengan pembangkang. Saya tidak ada niat untuk melompat parti seperti yang didakwa,” katanya kepada Agendadaily hari Isnin di lobi Parlimen.

Beliau berkata demikian ketika diminta menjelaskan kenyataanya semasa mencelah perbahasan menjunjung kasih atas titah Diraja Ahli Parlimen Tuaran dengan menyatakan, isu-isu berkepentingan rakyat Sabah kini tenggelam ekoran adanya dakwaan ada Ahli Parlimen BN akan melompat parti.

Anifah yang sebelum ini menolak perlantikan sebagai Timbalan Menteri menjadi tumpuan dalam isu melompat parti kerana kononnya beliau tidak berpuashati dengan kepimpinan dan parti.

Malah kenyataan keras beliau mengenai nasib rakyat dan negeri Sabah menghangatkan lagi spekulasi seolah-olah kenyataan kerasnya itu member indikasi bahawa beliau akan meninggalkan BN.

Terdahulu semasa mencelah perbahasan, beliau berkata banyak isu-isu penting mengenai Sabah ditenggelami dengan dakwaan melompat parti dan dakwaan itu merupakan satu penghinaan kepada mereka.

Saya tak jumpa Anwar

Ghapur Salleh pula menafikan beliau ada menemui penasihat PKR, Anwar Ibrahim.

"Orang lain saya tidak tahu tapi saya tidak ada jumpa dia," katanya ringkas.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita di lobi Parlimen ketika diminta mengulas mengenai cakap-cakap akan berlaku lompat parti di kalangan Ahli Parlimen BN ke pakatan pembangkang dan beliau adalah antara nama yang disebut-sebut salah seorang daripadanya.

Menurut beliau, tidak ada sebab untuknya melompat parti jika masalah yang ada sekarang boleh diselesaikan oleh kerajaan.

"Bagi saya tidak guna kita dengar janji di luar jika kerajaan ini boleh selesaikan masalah yang ada," jelasnya.

Terdahulu semasa berucap membahaskan titah diraja di Dewan Rakyat, beliau melahirkan rasa tidak puas hati rakyat Sabah terhadap cara kerajaan mengendalikan masalah yang timbul di negeri itu.

Katanya, Sabah telah dianak tirikan bukan sahaja dalam soal perlantikan menteri Persekutuan dari Sabah tetapi juga dalam soal pembangunan.

Beliau turut memberi amaran, sekiranya kerajaan sekarang tidak memperbetulkan hal-hal yang berlaku, beliau yakin pada pilihan raya akan datang rakyat akan menghukum BN.

Beliau juga menolak perbuatan melompat parti tetapi tidak menolak kemungkinan dalam usaha penubuhan parti baru.

Mereka boleh buat spekulasi

Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar berpendapat, pihak-pihak tertentu boleh membuat spekulasi dengan cuba mengaitkan dirinya sebagai salah seorang yang akan menyertai parti pembangkang.

Katanya, beliau bukan sahaja tidak akan mengambil tindakan mengkhianati rakyat yang memilihnya sebagai wakil rakyat BN malah menolak sebarang kemungkinan lompat parti itu akan berlaku.

"Isu besarnya bukan soal lompat parti tetapi ialah harapan rakyat Sabah agar kerajaan menunaikan janji yang dibuat. Memang ada orang yang kecewa tetapi tidak sampailah nak keluar parti. Apa yang mereka mahu ialah suara mereka didengar dan segala janji yang dibuat ditunaikan.

"Kita sudah jumpa Perdana Menteri dan sampaikan harapan kita. Ada janji yang dibuat jadi kita harap janji-janji itu ditunaikan," jelasnya.

Dakwaan hanya nak pecah belahkan perpaduan

Ahli Parlimen Tenom, Raime Unggi turut menegaskan beliau tidak ingin pun untuk menyertai pembangkang kerana isu sebenar yang perlu diberi perhatian ialah soal nasib rakyat dan negeri Sabah.

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen BN dari Sabah yang disebut-sebut akan melompat parti, beliau berkata, isu melompat parti tidak akan terjadi kerana dakwaan tersebut penuh dengan muslihat politik.

“Dakwaan melompat parti ini hanya bertujuan untuk memecah belahkan perpaduan kita,” katanya kepada Agendadaily.

Menurut beliau, isu utama bukanlah soal melompat parti tetapi keseriusan kerajaan membantu rakyat dan negeri Sabah yang masih jauh ketinggalan dalam pelbagai bidang.

Antaranya kata beliau, ialah soal kemiskinan yang masih lagi menjadi isu utama yang perlu diberikan perhatian di samping isu-isu pembangunan.

“Yang kita mahu ialah keseimbangan pelaksanaan program pembangunan kerana sokongan rakyat kepada BN bukan sedikit. 140 kawasan Parlimen satu jumlah yang besar dan kukuh. Dengan itu jangan kita tenggelam dengan isu lompat-melompat kerana ada perkara yang lebih besar perlu diberikan keutamaan,” ujar beliau.

Ini semua sampah

Ahli Parlimen Putatan, Dr. Makin pula menganggap cerita kononnya ada di antara mereka akan melompat parti dan menyertai pakatan pembangkang adalah 'sampah'.

Katanya, beliau secara peribadi tidak akan berbuat demikian malah memilih untuk meletakkan jawatan sekiranya kerajaan yang dipilih oleh rakyat tidak dapat melaksanakan janji-janji pembangunan yang sepatutnya telah lama dilaksanakan di Sabah.

"Kami adalah wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat daripada parti yang memerintah. Apa yang kami tuntut ialah pelaksanaan segala janji pilihan raya yang telah dibuat sejak dahulu lagi, bukan soal kami nak lompat parti," jelasnya.

Saya tiada keinginan

Ahli Parlimen Arau, Ismail Kassim yang turut disebut-sebut sebagai salah seorang Ahli Parlimen BN yang akan 'melompat' menyertai pakatan pembangkang menegaskan, beliau tidak punya keinginan untuk berbuat demikian.

Katanya, tidak ada sebarang perundingan atau perjumpaaan yang melibatkan dirinya berhubung dengan perkara itu.

"Ini cuma khabar angin," katanya.

Malah beliau menambah, jika diikutkan cakap-cakap, ramai lagi Ahli Parlimen BN yang disebut-sebut akan menyertai pembangkang.

Selain itu jelasnya, jika ada pun mereka terserempak ia tidak harus ditafsir sebagai adanya rundingan.

Nama beliau dikaitkan akan melompat kerana kononnya beliau tidak berpuashati dengan kepiminan BN yang tidak melantik semula abangnya, Datuk Seri Shahidan Kassim sebagai Menteri Besar Perlis.

Saya tak ada komen

Sementara itu, Ahli Parlimen BN kawasan Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah mengelak untuk memberikan sebarang ulasan mengenai isu adanya Ahli Parlimen BN khususnya dari Sabah akan melompat parti menyertai pakatan pembangkang.

Agendadaily yang menemuinya di Parlimen meminta ulasan beliau kerana namanya disebut-sebut oleh pihak PKR sebagai wakil dari Parti Bersatu Sabah (PBS) yang telah menemui Anwar di luar negara baru-baru ini.

"Saya tidak ada komen mengenai perkara itu buat masa ini," katanya. - 12/5/2008


-------------------------------
Apa cerita sidang akhbar Anwar….

Terdapat sikit hu ha bila tersebarnya pengumuman Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim nak adakan sidang akhbar di pejabatnya di Petaling Jaya jam 2.30 petang Isnin.

Pengumuman itu menjadi perbualan bukan saja dikalangan para wartawan dan orang politik tetapi sebilangan ahli parlimen yang sedang menghadiri sidang Dewan Rakyat juga tertanya-tanya apa ceritanya.

Ada juga yang menduga kemungkinan sesuatu ‘ berita besar’ akan muncul dari sidang akhbar itu berdasarkan timing nya dalam senario hangatnya spekulasi kemungkinan ada ahli parlimen Barisan Nasional yang nak melompat ke pembangkang.

Kira-kira 30 orang wartawan dan jurugambar serta dari agensi berita asing hadir pada sidang akhbar itu.

Anwar muncul bersama Timbalan Presiden PKR Dr Syed Hussein Ali dan Dr Jeffery Kittingan di ruang tamu rumah banglo yang dijadikan pejabatnya itu sambil dengan nada jenaka bertanya mereka ‘ ada apa berita yang menarik.’

Beliau memulakan sidang akhbarnya dengan membacakan satu kenyataan ringkas berhubung dengan laporan Suruhanjaya Diraja mengenai kes klip video VK Lingam yang sudah diserahkan kepada Yang Dipertuan Agong.

Kenyataan itu nampaknya tidak begitu menarik minat para wartawan sehingga beliau terpaksa meminta soalan pertama difokuskan kepada hal itu dulu.


Ini bila mana wartawan pertama yang nak bertanya soalan berkata bolehkan dia kemuka soalan lain dari isu itu yakni mengenai isu lompat parti.

Setelah menjawab beberapa soalan mengenai kenyataannya tentang laporan suruhanjaya itu para wartawan mula tumpu menembak berbagai soalan khusus mengenai spekulasi terbaru tentang lompat parti.


Antaranya mereka nak tahu betulkah sesuatu akan berlaku pada hari Rabu ini merujuk kepada satu laporan Agendadaily tentang kemungkinan 17 orang ahli parlimen BN kebanyakannya dari Sabah nak melompat Rabu ini.

Apapun sepanjang sidang akhbar itu Anwar tidak dapat memberi sebarang indikasi yang meyakinkan sesuatu yang besar bakal berlaku dalam masa terdekat.

Beliau sebaliknya banyak bermain dengan teka teki dan mengulangi kenyataannya yang pernah dibuatnya sebelum ini bahawa pakatan pembangkang akan dapat membentuk kerajaan menjelang 16 September ini.

Penasihat PKR itu juga mempertahankan dakwaannya bahawa mereka sudah ada dalam tangan jumlah ahli parlimen BN yang mencukupi untuk tujuan itu dan hanya menunggu masa.

Ditanya kalau sudah cukup kenapa langkah membentuk kerajaan itu tidak dibuat sekarang,Anwar memberi alasan sesuatu perubahan besar perlu dibuat dengan teliti dan tidak boleh tergesa-gesa.

"Saya sudah jelaskan, biar UMNO dan BN buat spekulasi masing- masing. Kita ambil langkah mengikut peruntukan undang-undang dan prosedur dan kita akan umumkan pada waktu yang tepat,”katanya.

Anwar secara sinis berkata beliau tidak mahu umum diketika UMNO dalam keadaan kelamkabut menghadapi macam-macam hal sekarang akan akan menunggu waktu mereka ‘tengah selesa’.

Beliau juga memberi alasan mahu isu ini diperbahaskan secara meluas di seluruh negara agar tidak menimbulkan ketegangan bila ia berlaku.

Ditanya tentang soal itu Anwar berkata beliau yakin tidak berlaku huru hara dalam negara bila kalangan ahli parlimen BN melompat parti kelak.

Menurutnya ini terbukti dengan keadaan aman di empat negeri lagi yang berjaya di tawan oleh pembangkang semasa pilihanraya 8 Mac lalu.

Menjawab soalan lain Anwar berkata mereka memberi kebebasan kepada mana-mana ahli parlimen BN yang nak melompat membuat pengumuman itu secara bersendirian dari masa ke semasa menjelang 16 September ini.

Katanya hanya apabila tiba masanya bila nak buat ‘pengumuman besar’ baru beliau akan tampil.

Menjawab satu lagi soalan tentang kemungkinan BN membubarkan parlimen untuk mengelakkan peralihan kuasa melalui langkah lompat parti, Anwar berkata mereka sedia berdepan dengan kemungkinan itu.

Namun katanya jika pilihanraya semula hendak diadakan ia tidak harus dikendalikan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang sedia ada.

Katanya jika pilihanraya semula diadakan beliau yakin BN akan kalah teruk.

Ditanya pula tentang pandangan bahawa para pengundi di sesuatu kawasan yang mengundi BN berhak memprotes jika ahli parlimen mereka melompat kerana mereka telah mengundi calon BN, beliau menjawab sebagai negara yang amalkan demokrasi mereka berhak memprotes.

Ditanya tentang pendirian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tidak setuju dengan tindakan lompat parti kerana menggangap perbuatan itu tidak ‘ manusia’ ,Anwar berkata beliau ada bercakap mengenainya dengan Menteri besar Kelantan itu.

Beliau mempertikaikan pandangan yang mengatakan tindakan melompat parti ini tidak bermoral.

Anwar mendakwa banyak penipuan berlaku semasa pilihanraya umum baru ini termasuk pembatalan pengunaan dakwat pada jari.

Diminta mengulas pandangan bahawa beliau berusaha habis-habisan untuk menumbangkan kerajaan BN sekarang semata-mata kerana bercita-cita nak jadi Perdana Menteri, Anwar secara sinis menjawab, “ Najib nak jadi Perdana Menteri,Muhyiddin nak jadi Perdana Menteri you tak tanya...I nak jadi Perdana Menteri jadi masalah...pasal apa ?”.- 12/5/2008


----------------------------------------Saya pegang cakap Mursyidul Am - Timbalan Presiden PAS

Gamat mengenai isu lompat parti selama ini hanya kedengaran daripada sebelah pihak Parti keadilan Rakyat (PKR). Sekutu rapat PKR iaitu PAS nampaknya sehingga kini masih belum membuat sebarang pendirian.

Bagi mendapatkan gambaran apakah sentimen sebenar PAS, Agendadaily hari Isnin telah menemui Timbalan Presiden parti itu, Nasharuddin Md. Isa yang dalam perbualan ringkas dengannya, beliau berkata: “Secara peribadi saya berpegang kepada kenyataan Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat”.

Nik Abdul Aziz sebelum ini menyifatkan perbuatan melompat parti sebagai tindakan yang tidak bermaruah.

‘‘Lompat parti ini bukan kerja orang politik tetapi kerja orang yang makan upah. Sebab masa kita hendak menang jadi wakil rakyat... mengundi bukan main lagi tetapi lepas itu, dia main-main lompat. Bukan manusia kalau boleh jual beli undi. Orang itu tak reti dosa pahala kalau dia reti dia tak lompat, orang yang faham tak buat macam itu,” katanya pada 22 Mac lalu di Kota Bharu.

Menurut Nasharuddin, secara keseluruhannya usaha PKR khususnya penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menarik Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menyertai pakatan pembangkang tidak lagi dibincangkan secara rasmi oleh parti itu.

Malah kata beliau, pihaknya masih lagi meneliti perkembangan tersebut secara teliti sebelum membuat sebarang pendirian mengenainya.

“Kita akan lihat dan kaji dahulu sama ada perubahan tersebut membawa kebaikan atau tidak,” jelasnya.

Ditanya apakah penada aras bahawa melompat parti itu membwa kebaikan, Nasharuddin berkata, ia sesuatu yang agak sukar untuk ditentukan.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub ketika ditanya mengenai perkara yang sama memberitahu Agendadaily di lobi bangunan Parlimen, pihaknya akan mengutamakan kepentingan negara dan rakyat berhubung dengan isu melompat parti ini.

Katanya, belum ada pendirian rasmi PAS mengenai perkara berkenaan kerana semua aspek yang melibatkan isu tersebut sedang diteliti. – 12/5/2008


-------------------------

Shafie nafi anggota BN Sabah lompat parti Rabu ini

Anggota Parlimen Semporna Datuk Mohd Shafie Apdal menafikan dakwaan satu kiriman pesanan ringkas (SMS) mengenai 17 anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dari Sabah akan melompat parti Rabu ini.

Shafie berkata dakwaan itu sama sekali tidak benar, sungguhpun beliau mengakui bahawa terdapat suara-suara ketidakpuasan hati di kalangan rakyat Sabah yang sering didengari kini.

"Ia tidak benar, tetapi kita memang tahu ada sentimen ketidakpuasan hati rakyat di Sabah yang mahukan perubahan di negeri itu terutamanya dalam aspek kemudahan prasarana yang minta dilaksanakan secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas melawat Istana Budaya di Kuala Lumpur Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz yang menerima SMS kononnya 16 wakil rakyat dari UMNO Sabah akan melompat parti Rabu ini.

Shafie berkata pihaknya memahami akan keluhan dan lontaran suara rakyat negeri Sabah yang menuntut perubahan dan meminta rakyat negeri di bawah bayu itu supaya bersabar memandangkan pelaksanaan sesuatu perubahan itu mengambil sedikit masa.

Bernama melaporkan Shafie berkata pertukaran parti bukan sesuatu perkara mudah serta ringan, dan ia harus mengambil kira beberapa faktor penting.

"Apa jaminan yang diperolehi jika lompat parti... BN sudah lama wujud hasil dari gabungan semua kaum tetapi parti pembangkang adalah hasil gabungan PAS, Parti Keadilan Rakyat dan DAP, kita kena fikir," katanya.

Shafie meminta masyarakat supaya tidak mempercayai khabar-khabar angin itu dan berkata tumpuan kini adalah untuk membangunkan negeri Sabah.

Terdahulu Shafie yang juga Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan berkata Istana Budaya merupakan satu platform dalam penyebaran dan pengembangan seni budaya tempatan ke medan antarabangsa.

"Justeru Istana Budaya harus kreatif dalam memilih karya-karya yang mempunyai unsur tradsional dan moden untuk dipentaskan kepada umum, terutama dalam menarik minat generasi muda untuk mencintai seni budaya," katanya.- 12/5/2008

Read More...

Mahathir sepatutnya boleh dihukum pancung oleh raja-raja Melayu - Ahmad Awang

Siasah daily


Monday, May 12, 2008

KUALA LUMPUR, 13 Mei: Jika hendak dikatakan dosa kepada raja-raja Melayu, para pimpinan Umnolah yang 'berdosa besar' kerana membiarkan para pengikut mereka menaikkan kain rentang yang menyifatkan Sultan Terengganu sebagai binatang semasa kekecohan perlantikan MB negeri itu baru-baru ini.


"Mengapa pemimpin Umno yang mendakwa membela raja dan ketuanan Melayu bertindak lebih biadap dari Karpal yang mungkin tidak tahu adat resam dan sensitiviti orang Melayu itu?" tulis Naib Presiden PAS, Ustaz Ahmad Awang dalam tulisan keduanya di blog beliau usahmadawang.blogspot.com.

Ahmad Awang dipercayai mengulas kenyataan Pengerusi DAP,Karpal Singh yang kini dihebohkan oleh media dan para pemimpin BN.

Ahmad dipercayai mengaitkan kain rentang yang dinaikkan oleh penyokong Datuk Seri Idris, bekas MB Terengganu dalam kekecohan perlantikan MB Terengganu baru-baru ini.

Dalam kes itu, kain rentang yang dinaikkan berbunyi "Kami nak Idris, natang". Natang adalah singkatan dari perkataan 'binatang' yang dipanggil sebagai 'natang' dalam loghat Terengganu atau 'nate' dalam loghat Kelantan. (Gambar atas)

Walaupun beberapa laporan polis dibuat, sehingga kini tidak ada sebarang dakwaan dibuat ke atas pihak yang menaikkan kain rentang itu.

Kata Ustaz Ahmad Awang, 'penderhakaan' yang paling besar ke atas simbol ketuanan melayu ialah ketika usaha yang di lakukan oleh bekas pemimpin tertinggi Umno dan bekas PM, Tun Dr Mahathir.

"Tindakan gila kuasa yang melampau bekas pemimpin Umno tersebut seharusnya boleh di hukum pancung oleh raja-raja Melayu.

"Ini di sebabkan ketika Mahathir bertindak meminda perlembangaan mengurangkan imuniti kuasa raja-raja, raja masih berkuasa penuh melalui hairaki Sistem Raja Berperlembagaan yang di gariskan oleh perlembagaan persekutuan Tanah Melayu," tulis beliau.

Bagi Ahmad, isu Karpal telah dipolitikkan oleh pemimpin dan media BN.

Read More...

MIC Youth: Free Hindraf leaders

The Star Online


Tuesday May 13, 2008

KLUANG: The Hindu Rights Action Force (Hindraf) leaders detained under the Internal Security Act should be released if they do not pose a threat to the country.

In making the call, MIC Youth chief Datuk S.A. Vigneswaran said the Hindraf leaders were getting more recognition for being held under the ISA than the party.

“Their detention causes problems for the MIC as the issue is being exploited by the opposition,” he said.

Vigneswaran: ‘Their detention causes problems for MIC’

“It is hard for us to go to the grassroots and counter the accusations alleged by Hindraf.”

Vigneswaran, who was speaking to pressmen after launching the Johor MIC Youth Convention on Sunday, said that if the leaders posed little threat, then the Government should set conditions for their release.

However, he said the Government should explain to the people if the leaders were to be detained further.

On the recent general election results, he said it was time for the Youth wing to adapt to changing times.

Vigneswaran said the youth wing planned to set up a new cyber unit to counter accusations made by the opposition, introduce a new toll-free hotline and form a new task force to liase with government agencies on grievances faced by the Indians.

Read More...

Laporan Suruhanjaya Pita Lingam - Anwar jawab Mahathir

Harakahdaily

Azamin Amin | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Mon | May 12, 08 | 6:42:32 pm MYT

PETALING JAYA, 12 Mei (Hrkh) - Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim hari ini menjawab tuduhan yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed ke atas dirinya berhubung isu klip video VK Lingam.

ImageKatanya ketika insiden dan rakaman itu dibuat, beliau masih berada di penjara Sungai Buloh.

"Saya maafkan Mahathir sebab dia terlupa saya masih di penjara Sungai Buloh pada tahun 2001," katanya sinis, dalam satu sidang media di Petaling Jaya sebentar tadi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Mahathir bahawa klip video itu dibuat untuk tujuan peras ugut.

Dr Mahathir juga dilaporkan berkata bahawa setiapkali seseorang itu membuat rakaman rahsia, niatnya ialah untuk mengugut dan beliau bimbang 'kerajaan telah menjadikan percubaan memeras ugut itu, berjaya'.

Anwar dibebaskan pada September 2004 ketika Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri manakala Isu klip video 'Linggam' muncul pada 2002 tetapi menimbulkan kontroversi di Malaysia pada tahun 2007.

Klip video ini dikatakan mengandungi perbualan telefon antara seorang peguam terkemuka, Dato' V.K. Linggam dan seorang hakim kanan bagi mengatur perlantikan hakim-hakim di Malaysia pada 2002.

Sebelum itu dalam kenyataannya Anwar menggesa kerajaan mendakwa mereka yang didapati terlibat dalam skandal kehakiman seperti dirumus oleh suruhanjaya diraja siasatan klip video VK Lingam.

Image"Perdana menteri Dato' Seri Abdullah Badawi berhasrat melaksanakan reformasi badan kehakiman, maka cadangan suruhanjaya tersebut supaya menyiasat dan mendakwa kalangan yang terlibat dalam dilaksanakan.

"Kami juga ingin memohon penjelasan bersabit laporan suruhanjaya yang mengaitkan isu ketidakadilan pendakwaan dan penghukuman kes-kes tertentu di bawah bidang kuasa suruhanjaya tersebut," katanya.

Berikut disiarkan kenyataan penuh Anwar Ibrahim dalam sidang akhbar petang tadi:

Kami mengalu-alukan penyerahan Laporan Suruhanjaya Diraja mengenai video klip Lingam kepada Yang Di-Pertuan Agong dan meminta laporan itu segara didedahkan kepada umum.

Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berhasrat melaksana reformasi badan kehakiman, seperti mana yang beliau umumkan sebelum ini, maka cadangan suruhanjaya tersebut supaya menyiasat dan mendakwa kalangan yang terlibat dapat dilaksanakan.

ImageKami juga ingin memohon penjelasan bersabit laporan suruhanjaya yang mengaitkan isu ketidak adilan pendakwaan dan penghukuman kes-kes tertentu dibawah bidang kuasa suruhanjaya tersebut.

Amat mendesak sekali untuk kerajaan mengambil tindakan wajar mengembalikan keyakinan terhadap badan kehakiman serta memastikan agar penyiasatan dan pendakwaan salah laku jenayah oleh Jabatan Peguam Negara yang bebas dari gangguan pemerintah.

Ini pastinya melibatkan beberapa percanggahan dan kaedah yang dipertikai yang sewajarnya dipatuhi oleh pihak berwajib dalam penyiasatan kes yang melibatkan pimpinan kanan kerajaan termasuk kes-kes yang tercela seperti pembunuhan dan yang melibatkan dana yang besar.

Rakyat Malaysia prihatin tentang permasalahan tersebut dan justeru itu tidak harus diremehkan oleh pemeritnhn sekarang. Sebarang tindakan yang dianggap tidak bersungguh-sungguh bagi memulihkan kewibawaan badan kehakiman pasti nya tidak akan berhasil.

ANWAR IBRAHIM - mr

Read More...

Tsunami politik landa Sabah jika...

Malaysiakini

Muda Mohd Noor | May 12, 08 6:41pm

Jika kerajaan pusat terus menganaktirikan Sabah dan mengabaikan tuntutan parti-parti komponen BN negeri itu, tsunami politik akan berlaku di kalangan ahli parlimen di negeri tersebut.

"Saya tidak kata tsunami politik itu adalah lompat parti tetapi lebih baik menubuhkan parti politik yang baru," kata ahli parlimen Kalabakan, Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh kepada Malaysiakini hari ini.

Ketua bahagian Umno itu berkata langkah itu lebih baik daripada menyertai PKR atau Pakatan Rakyat jika mereka tidak berpuas hati dengan BN.

Bekas timbalan menteri itu bagaimanapun berkata beliau sendiri tidak akan berbuat demikian kerana tidak berminat pada parti pimpinan Dr Wan Azizah Wan Ismail, kini ketua pembangkang di Dewan Rakyat.

"Saya tidak tahu mengenai lompat parti kerana saya sendiri tidak minat kepada PKR.

"Saya juga ingin menjelaskan bahawa saya tidak pernah mendapat tawaran untuk lompat parti," katanya lagi.

Mengenai pembangunan ekonomi, Abdul Ghapur berkata, kemajuan di Sabah dan Semenanjung ibarat langit dan bumi.

Katanya, masih ada penduduk Sabah yang terpaksa masuk hutan jika mahu membuang air.

"Banyak lagi contoh yang boleh saya berikan tetapi saya merasa malu hendak sebut," tambahnya.

Abdul Ghapur semasa berucap di sidang Dewan Rakyat hari ini juga berkata, terlalu banyak ketidakadilan BN dan kerajaan persekutuan terhadap rakyat Sabah.

"Jika harapan rakyat Sabah tidak dipenuhi, tsunami akan melanda Sabah. Jika ia melanda Sabah, ia akan menyapu semua," katanya lagi.

Abdul Ghapur berkata, rakyat Sabah sudah lama tidak puas hati dengan layanan kerajaan pusat kepada penduduk negeri itu.

Selain ekonomi, kata ahli politik berpengalaman itu, rakyat Sabah kecewa dengan pengagihan jawatan dalam kabinet yang menurutnya tidak adil kepada pemimpin BN negeri itu.

"Mengapa negeri yang BN kalah dapat empat menteri termasuk menteri kemajuan luar bandar yang begitu penting kepada rakyat Sabah.

"Sebuah lagi negeri sampai dapat enam menteri. Sepatutnya Sabah dapat lebih lagi (daripada sekarang).

"Sepatutnya jawatan-jawatan penting dalam kabinet diberikan kepada ahli-ahli Parlimen dari Sabah," katanya ketika ditemui di parlimen hari ini.

Abdul Ghapur berkata, akibat rasa tidak puas hati itu, ramai ahli-ahli Parlimen Sabah bercakap mengenai lompat parti.

Read More...

Koleksi Video - Babi Negara Bergema Di Parlimen

Tranungkite

Dilulus terbit pada Monday, May 12 @ 16:55:53 MYT oleh greenboc
Video Klip Oleh GB

BABI NEGARA! Itu akronim yang sesuai agaknya untuk BN setelah Ahli Parlimen Rembau dengan celupar dan angkuh menyatakan bahawa PKR itu dalah singkatan untuk Projek Khinzir Raksase.


Roslan SMS melaporkan, "Beliau yang saya sangka petah berbahasa dan berucap rupanya bergantung sepenuhnya dari teks ucapan ketika berucap.

Yang anehnya beliau terus berucap tanpa memberi peluang langsung kepada mana-mana wakil memohon penjelasan. Antara yang beliau sentuh dalam ucapan beliau adalah menuduh Penasihat PKR Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai manusia yang lidah bercabang! Projek Khinzir Raksaksa - PKR."

Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar menolak akronim yang diberikan oleh Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin bahawa PKR itu adalah singkatan kepada "projek khinzir raksasa".

"Bukan projek khinzir raksasa (PKR) tetapi projek 'babi negara' (BN)," demikian selar Ahli Parlimen Pokok Sena tersebut.

Mahfuz juga meminta Khairy berucap di hadapan kanak-kanak tadika dan bukan di dalam Dewan Rakyat.

Mahfuz berkata demikian apabila menantu Perdana Menteri itu enggan memberi laluan kepada Ahli-Ahli Parlimen lain yang meminta penjelasan sedangkan pada minggu lepas mnantu PM inilah yang banyak menganggu ucapan ahli Parlimen pembangkang.
Untuk muat-turun

http://www.youtube.com/watch?v=KtTCJl6B8ak

Read More...

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |