+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, May 12, 2008

Isu persenda istana di Terengganu, PM tidak bertindak?

Harakahdaily

Wartawan Kita

Sun | May 11, 08 | 5:51:55 pm MYT

KOTA BHARU, 11 Mei (Hrkh) � Masihkah anda ingat pada 29 April 1993 apabila seorang pemimpin Umno Kelantan ketika itu menabalkan seorang raja pada satu majlis di Ketereh.

Tidak pula kedengaran seorang pemimpin utama negara mengarahkan Setiausaha Agung Umno membuat laporan polis ke atas pemimpin yang jelas mempersendakan seorang sultan.

�Tidakkah ini jelas satu double standard yang dicerminkan pemimpin Umno sekarang. Sedangkan peristiwa yang berlaku pada April 1993 bukan sekadar mencabar raja malah cubaan menolak institusi raja-raja.

�Pemimpin Umno terbabit dianggap cuba mempengaruhi sekumpulan rakyat bagi membangkit kebencian terhadap raja-raja Melayu. Namun mengapa Perdana Menteri tidak bertindak agresif seperti sekarang,� kata seorang pegawai pencen.

Pada peristiwa yang mencatat sejarah hitam dalam institusi beraja di Kelantan itu kedengaran laungan Daulat Tuanku ketika menyambut ketibaan Tengku Ibrahim Petra pada majlis pemasyhuran Anugerah Pingat Emas Kecemerlangan Indera Petra.

Ketibaan beliau di Sekolah Rendah Kebangsaan Ketereh disambut meriah dengan iringan sirih junjung dan perarakan pulut semangat dan paluan nobat.

Antara pemimpin Umno Kelantan yang dikatakan terlibat secara langsung dengan peristiwa terbabit iaitu Datuk Annuar Musa yang berjawatan menteri ketika itu.

Seorang lagi bekas kakitangan kerajaan mempersoalkan mengapa pula isu menghina Sultan Terengganu dengan perkataan �natang� semasa isu pelantikan Menteri Besar tidak dihebohkan seperti sekarang.

�Pemimpin Umno sendiri yang menolak pelantikan Datuk Ahmad Said sehingga mengugut mahu menyingkirkannya daripada parti.

�Tidakkah pemimpin utama Umno sendiri yang seolah-olah mengajar rakyat Terengganu tidak menghormati institusi raja dengan menolak Ahmad pada peringkat awalnya,� kata beliau.

Bekas anggota jawatankuasa Umno Kubang Kerian, Ibrahim Mamat berkata, dua peristiwa yang berlaku itu jauh berbeza dengan teguran Pengerusi DAP, Karpal Singh terhadap campur tangan istana dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak.

Menurutnya, kes yang berlaku di Kelantan pada 1993 dan di Terenganu baru-baru ini bukan lagi sekadar menghasut sebaliknya menghina institusi raja-raja Melayu. - mj

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |