+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, November 14, 2008

Iran dakwa peluru berpandu mampu sasar Israel, Eropah

Berita Harian


PELURU berpandu �Sajjil� sedia untuk diuji pada majlis pelancarannya di Teheran, kelmarin.

Mahmoud beri amaran bertindak balas jika terima ancaman

TEHERAN: Iran berkata mereka berjaya menguji peluru berpandu jarak jauh generasi baru yang mampu mensasarkan serangan sejauh Israel sehingga tenggara Eropah, kelmarin.

Menteri Pertahanan, Mostafa Mohammed Najjar, dalam siaran televisyen berkata, peluru berpandu 'Sajjil' itu adalah peluru berpandu bahan bakar padu yang mampu mencapai jarak 1,930 kilometer (km).

Peluru berpandu bahan bakar padu adalah lebih tepat berbanding peluru berpandu bahan bakar cecair dalam jarak sama yang dibangunkan Iran. Negara itu turut memiliki peluru berpandu bahan bakar padu dengan jarak dekat iaitu Fateh yang mampu mencapai sasaran 193km

Najjar berkata, peluru berpandu dua fasa dengan dua enjin bahan bakar padu itu memiliki 'kemampuan luar biasa' tetapi beliau enggan mengulas lanjut.

Katanya, peluru berpandu itu akan digunakan sebagai senjata pertahanan dan bukan bertujuan untuk serangan terhadap ancaman dihadapi Iran.

Beliau berkata, peluru berpandu itu adalah sebahagian 'strategi pertahanan dan pencegahan dengan objektif utama mempertahankan negara'.

Tentera Amerika dan agensi perisikan luar turut memantau ujian peluru berpandu itu pada jarak 360km dari tenggara Tehran dan seorang pegawai kanan tentera Amerika berkata, peluru berpandu itu terbang sembilan saat dan mencapai jarak 290km sebelum berubah haluan dan meletup.

Presiden Mahmoud Ahmadinejad dalam ucapannya sempena pelancaran peluru berpandu itu memberi amaran kerajaannya akan bertindak balas terhadap ancaman dihadapi mereka.

Beliau berkata, adalah tidak penting siapa yang menjadi Presiden Amerika kerana soalan lebih penting adalah bagaimana corak pentadbiran negara itu pada masa akan datang. � AP

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |