+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, August 10, 2008

Lebih Ramai Penduduk Akan Dihambat keluar Dari Pulau Duyong

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Wartawan Buletin
Friday, 08 August 2008

http://buletinonline.net/images/berita9/pduyong1.jpgKerajaan akan meneruskan agenda zalim ‘menghambat’ keluar lebih ramai penduduk dari Pulau Duyong demi untuk meneruskan agenda pembangunan sebagaimana yang telah dirancang.


Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Penduduk Pulau Duyong (Pekeduy) Muzafeq Affyulzaifuzan Muhammad menyatakan demikian ketika ditemui Buletin Online baru-baru ini.


http://buletinonline.net/images/berita9/muzafiq.jpgMenurut Muzafeq, beliau dimaklumkan tentang perkara tersebut oleh pihak berkenaan yang simpati kepada nasib penduduk Pulau Duyong.


“Kawasan yang akan terlibat adalah perkampungan asal bertentangan dan dibelakang pangsapuri yang telah dibangunkan sebelum ini,

“walau bagaimanapun saya akan buat siasatan,” katanya apabila ditanya kawasan manakah yang akan terlibat dengan tindakan kerajaan tersebut.


Beliau mengakui kawasan tersebut merupakan tanah kerajaan, namun katanya, penduduk terbabit sudah tinggal diatas tanah itu puluhan tahun dan pernah beberapa kali menghantar permohonan.


“Sebelum pilihanraya lalu, pihak kerajaan telah berjanji tidak akan mengeluarkan penduduk dari kawasan itu, namun janji itu kin adalah cuma janji-janji kosong untuk memancing undi pilihanraya,”ujar Muzafiq


Pada November tahun lalu, Muzafiq telah memohon jasa baik masyarakat umum untuk bersama-sama menyokong perjuangan membela nasib rakyat Pulau Duyong yang semakin terhimpit akibat ‘pembangunan haram’ yang dilaksanakan.


Terlalu banyak kontroversi pembangunan Pulau Duyong yang memakan belanja RM 220 juta sebagaimana dilaporkan Warta Hadhari Bil 10, 2005.


Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah mengkritik pembinaan Pulau Duyong yang disifatkannya sebagai membazir.


“Tanpa sebarang kajian dan perancangan, tanpa mengendahkan peraturan dan undang-undang bagaimana sepatutnya wang kerajaan sepatutnya diperuntukkan dan digunakan,
“Dato Seri Abdullah, Dato’ Seri Idris dan para kroninya membelanjakan jumlah wang yang banyak untuk membangunkan Pulau Duyong,”kata Mahathir dalam Blognya.


Muzafiq yang juga Timbalan Ketua AMK Terengganu menyuarakan kebimbangan terhadap nasib tang akan menimpa penduduk Pulau Duyong.


http://buletinonline.net/images/berita9/pendudukpduyong.jpgBeliau berkata sebelum ini, pihaknya telah berjumpa dan cuba berbincang berkenaan perkara tersebut, namun pihak terbabit tidak dapat memberikan jawapan, apakah yang akan terjadi kepada nasib pnduduk Pulau Duyong.


“Samada dari Kerajaan Negeri, Menteri Besar, Exco, wakil rakyat dan yang lain-lain, semua kami dah jumpa, tetapi semuanya tidak dapat menjawab persoalan tentang nasib dan masa depan penduduk Pulau Duyong” jelas Encik Mozafiq.


Ahli Jawatankuasa Pekeduy, Encik Saado berkata tidak ada kepastian terhadap masa depan kehidupan penduduk Pulau Duyong.


“Kemanakah orang kampung akan pergi, adalah penempatan akan disusun semula atau penduduk Pulau akan dihambat keluar,”soal beliau.


Beliau juga mendakwa penduduk kampung tidak dimaklumkan tentang projek-projek pembangunan Pulau Duyong kerana kerajaan menganggap penduduk pualau membangkang sema projek yang dilaksanakan.


“Sepatutnya kerajaan mengambil pelajaran terhadap keputusan pilihanraya umum lalu, dimana penduduk Pualau Duyong telah menolak kerajaan dan mengundi PAS,”tambah Saado.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |