+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, April 13, 2009

Dunia mesti iktiraf Iran sebagai kuasa nuklear

Berita Harian

TEHERAN: Negara kuasa besar perlu mengiktiraf Iran sebagai kuasa nuklear, kata speaker Parlimen, Ali Larijani ketika Teheran meneruskan usaha pengkayaan uranium.

Larijani memberi ulasan berkenaan selepas lima anggota tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) � Britain, China, Perancis, Russia dan Amerika Syarikat, termasuk Jerman � menawarkan rundingan langsung dengan Iran berhubung cita-cita nuklearnya.

"Kini negara 5+1 tidak mempunyai alasan untuk menolak atau menafikan teknologi nuklear Iran dan rundingan dijangka berdasarkan menurut hak yang disebut dalam Perjanjian Gencatan Senjata Nuklear (NPT)," kata Larijani dalam ucapan kepada Parlimen dilaporkan agensi berita Isna.

Masyarakat antarabangsa menggesa Iran menghentikan program pengayaan uraniumnya kerana mengesyakinya satu cubaan membina senjata nuklear, tuduhan yang berulang kali dinafikan Teheran.

Khamis lalu, Iran mengumumkan pembukaan loji bahan api nuklear pertama dan berkata, ia sudah menguji dua emparan berkapasiti tinggi digunakan untuk mengayakan uranium, walaupun Washington ragu-ragu berhubung dakwaan lanjutan teknologi nuklear milik negara Parsi itu.

Teheran masih memberi kebenaran kepada pemerhati nuklear PBB, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) untuk memeriksa kerja nuklearnya dan sebagai negara menyertai NPT, ia berhak untuk mengayakan uranium sebagai bahan api loji kuasa nuklear.

Larijani yang juga bekas ketua rundingan nuklear Iran berkata, 'lebih banyak penyeliaan hebat yang disokong beberapa negara Barat tidak berasas dari segi perundangan.' � AFP

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |