+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, March 27, 2008

Kerajaan Pulau Pinang belanja berhemah....

Kerajaan Pulau Pinang batal beli kereta kegunaan EXCO.

keratan akhbar utusan 27/3/08.

Menurut akhbar utusan hari ini, Kerajaan Pulau Pinang bersetuju membatalkan pembelian 5 buah kereta Proton Perdana V6 untuk kegunaan Exco kerajaan negeri.

Ketua Menterinya berkata, kos belian yang berjumlah RM623,000 itu dapat diselamatkan dan ini dapat menjimatkan wang rakyat serta memantapkan akaun kerajaan negeri dengan perbelanjaan yang berhemah.

Kereta perdana itu ditempah oleh kerajaan lama tetapi tidak sampai lagi dan Lim berkata lagi bahawa barisan exco nya bersetuju menggunakan kenderaan sedia ada yang baru berusia 5-10 tahun yang masih lagi boleh digunakan.

Saya terpanggil untuk memberi pandangan dalam kes ini. Jika kes seumpama ini dapat dipanjangkan ke peringkat pusat, saya boleh bayangkan begitu banyak wang kerajaan dapat diselamatkan. Daripada membeli kenderaan yang baru, walhal kenderaan lama masih lagi boleh digunakan adalah baiknya kerajaan menumpukan kepada kebajikan rakyat ataupun perkara lain yang lebih berfaedah.

Ini tidak, perbelanjaan yang boros oleh pemimpin kerajaan Barisan Nasional di peringkat pusat begitu ketara dan membimbangkan. Kalau nak sebut memang banyak. Tapi, biarlah saya sebutkan di sini bahawa kerajaan Malaysia sepatutnya mengamalkan perbelanjaan berhemah sebagaimana yang dilakukan oleh kerajaan Pulau Pinang khasnya dan juga kerajaan Alternatif yang lain amnya.Semoga semangat begini berterusan. Tahniah kerajaan Barisan Rakyat!!!!

orangkita - cerita camni kena sebarkan kepada seluruh rakyat Malaysia, semoga yang masih lagi menyokong BN terbuka hati dan minda mereka untuk bertukar kepada Barisan Rakyat.

catatan: orangkita (27 mac 2008, 11:10 am)

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |