+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Tuesday, April 1, 2008

Penubuhan Pakatan Rakyat

Suara Keadilan


Petaling Jaya, 1 April - Pimpinan tertinggi parti-parti PKR,DAP dan PAS hari ini mengumumkan hasrat untuk membentuk Pakatan Rakyat yang terdiri daripada tiga parti tersebut.

Selepas sebuah mesyuarat di pejabat Anwar Ibrahim yang dihadiri antara lain oleh Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Tuan Guru Haji Hadi Awang dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail, sebuah kenyataan dibuat yang mengatakan bahawa pemimpin-pemimpin tersebut mencadangkan untuk memantapkan lagi kerjasama ketiga-tiga parti atas nama Pakatan Rakyat.

“Pakatan Rakyat juga berikrar akan memperjuangkan hak dan kebajikan semua rakyat tanpa mengira agama dan kaum seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara” kata kenyataan yang ditandatangani oleh empat pemimpin utama tiga parti tersebut.

Kerajaan-kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor akan kini dikenali sebagai kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Dasar-dasar utama kerajaan negeri ini akan diselaraskan sesuai dengan dasar-dasar Pakatan Rakyat.

Bagi memantapkan pemahaman atas semua dasar, wakil-wakil rakyat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ketiga-tiga parti turut akan mengadakan satu konvensyen pada 27 April 2008. Selain itu, struktur Pakatan Rakyat akan diperkemaskan dengan diwujudkan di bawah Majlis Pimpinan yang terdiri daripada ketua-ketua tiga parti, sebuah Sekretariat Bersama yang akan diwakili oleh tiga pimpinan daripada setiap parti.

Sekretariat Bersama ini telah ditugaskan untuk membina asas dan kerangka pakatan untuk disahkan oleh Majlis Pimpinan nanti.

admin @ April 1, 2008

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |