+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Thursday, May 1, 2008

Pandikar Amin: Alhamdulillah tidak seperti Parlimen Taiwan

Mstar Online

30-04-2008 08:24:51 PM

KUALA LUMPUR: "Bersyukur kepada Tuhan, ia bukannya seperti yang berlaku di Parlimen Taiwan." Begitulah gambaran yang diberikan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengenai persidangan Dewan Rakyat hari ini yang menyaksikan beberapa Anggota Parlimen pembangkang dan Barisan Nasional (BN) bertikam lidah dan mengganggu persidangan awal hari ini.

Parlimen Taiwan terkenal dengan tingkah laku Anggota Parlimen yang tidak mengikut peraturan Parlimen apabila ada yang terbabit dalam tindakan seperti melontar buku dan kerusi terhadap satu sama lain.

"Jika mereka tidak dapat mengawal diri mereka, mengeluarkan perkataan-perkatan tidak mengikut peraturan Parlimen, akan berlaku seperti yang terjadi di Taiwan," katanya selepas persidangan hari pertama Dewan Rakyat di pejabatnya di Parlimen di sini.

Pandikar Amin berkata persidangan hari ini benar-benar menguji kesabarannya dan memberi amaran kepada semua Anggota Parlimen supaya tidak mengulangi kelakuan sedemikian kerana beliau tidak suka menggantung sesiapa pun di antara mereka.

"Tidak terfikir di fikiran saya. Kalau dibuat (tindakan mengantung) seolah-olah tak cukup kesabaran. Tapi kalau betul-betul ada yang melanggar peraturan dan terus menerus menegakkan benang yang basah, tindakan akan diambil," katanya.

Sehubungan itu beliau amat berharap semua Anggota Parlimen akan memberikan kerjasama mereka dengan mematuhi arahannya supaya beliau dapat menjalankan tugasnya semasa persidangan dijalankan.

"Apa kebaikan dalam sistem demokrasi berparlimen kecuali kalau kita mematuhi peraturan yang telah ditetapkan," katanya. BERNAMA


0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |