+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, June 11, 2008

Harga minyak dijangka cecah AS$250 setong

Utusan Online

DEAUVILLE, Perancis 10 Jun – Pembekal gas asli terbesar Eropah, Gazprom menjangkakan harga minyak mentah akan naik dua kali ganda sehingga AS$250 (RM815) setong dalam tempoh setahun lagi.

Kenaikan itu diramalkan turut mengakibatkan peningkatan harga gas asli di pasaran.

“Kami menjangkakan harga minyak mentah akan naik sehingga AS$250 (RM815) setong dalam masa beberapa tahun ini,” kata Ketua Eksekutif syarikat milik Rusia itu, Alexei Miller kepada wartawan selepas menghadiri persidangan Kongres Perniagaan Eropah di sini hari ini.

Para pegawai kanan syarikat berkenaan menjangkakan harga minyak akan naik kepada AS$250 setong pada 2009.

Harga gas di Eropah adalah berdasarkan kontrak jangka panjang serta terikat dengan harga minyak mentah.

Kenyataan pegawai Gazprom itu dikeluarkan setelah harga minyak turun kepada AS$133.94 (RM436.6) setong hari ini, berbanding AS$139 (RM444.8) minggu lepas.

Menurut Timbalan Ketua Eksekutif syarikat itu, Alexander Medvedev, kenaikan harga gas akan turut menyebabkan harga minyak mentah melonjak di Eropah.

Gazprom kini merupakan pengeluar gas asli terbesar dunia dengan stok mencecah AS$330 bilion (RM1.07 trilion) dan ia dijangkakan memperluaskan penguasaan pasarannya dengan menjadi sebuah syarikat bernilai AS$1 trilion (RM3.26 trilion) dalam tempoh 10 tahun.

– Reuters

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |