+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Sunday, July 20, 2008

Shahrir Samad balas hujah Anwar


Agenda Daily

Mereka yang masih menunggu pembentukan kerajaan baru di bawah Pakatan Rakyat harus merasa bimbang kerana pemimpinnya iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim masih belum mempunyai satu dasar ekonomi yang konsisten untuk diketengahkan kepada rakyat, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad.

Beliau berkata apa yang diperkatakan oleh Anwar yang juga Penasihat Umum Parti Keadilan Rakyat menerusi Agenda Ekonomi Baru (AEB) yang diperkenalkannya, janji kempen pilihan raya umum lepas hingga kepada hujah semasa debatnya bersama Menteri Penerangan Datuk Shabery Cheek Selasa lalu, sering berubah-ubah.

"Kaedah pengurangan caj kapasiti oleh penjana kuasa bebas (IPP) seperti yang dicadangkan oleh Anwar semasa debatnya dengan Shabery, amat bertentangan dengan AEB yang dibentangkannya di hadapan tokoh-tokoh perniagaan antarabangsa di Singapura tidak lama dulu.

"Ia bukan cadangan yang baik tetapi membahayakan ekonomi negara kerana ia akan mengambil keuntungan IPP secara rakus sedangkan janjinya adalah untuk berlaku adil, probisnes dan menghormati undang-undang," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat cawangan-cawangan Umno dalam bahagian Johor Baharu, Sabtu.

Dalam debat itu Anwar mencadangkan penurunan caj kapasiti yang dibayar oleh IPP kepada Tenaga Nasional Berhad bagi memperolehi penjimatan sebanyak RM2 bilion.

"Saya tak faham bagaimana ia dapat memberikan pulangan tunai kepada kerajaan," kata Shahrir yang menyifatkan cadangan itu sebagai melanggar perjanjian IPP-TNB dan akan menimbulkan kesan negatif terhadap negara terutamanya kepada pelabur asing.

Bernama melaporkan katanya kaedah tersebut hanya dapat digunakan secara "one off" atau sekali sahaja bagi menyelesaikan masalah harga minyak.

Shahrir berkata jika itu dilakukan, pada tahun berikutnya Pakatan Rakyat (sekiranya berjaya memerintah) akan terpaksa menggunakan alternatif lain untuk menyelesaikan kenaikan harga minyak atau menggunakan lagi kaedah penurunan caj kapasiti itu, yang mana penggunaannya secara berterusan akan memufliskan IPP.

Bagi kerajaan Barisan Nasional pula, pemberian subsidi bagi mengurangkan harga minyak dibuat setiap tahun sebagai penyelesaian jangka panjang yang menguntungkan rakyat di semua peringkat, katanya.

Shahrir juga berkata Anwar telah menyokong kenaikan harga minyak sebanyak 28 sen daripada RM1.92 seliter berbanding kenaikan sehingga RM2.70 seliter yang dibuat kerajaan, namun beliau tidak mencadangkan pemberian rebat sebagaimana yang diberikan kerajaan kepada rakyat.

Menurut Shahrir, idea Anwar juga tidak dapat membantu mengurangkan kesan inflasi dan juga golongan berpendapatan rendah kerana ia hanya memfokus kepada pengurangan harga petrol dan tidak termasuk harga diesel.

"Tumpuannya hanyalah kepada menurunkan harga petrol sebanyak 50 sen daripada RM2.70. Kalau kita menurunkan harga petrol, kita hanya akan menguntungkan mereka yang menggunakan kenderaan persendirian.

"Sepatutnya cadangan itu bukan untuk petrol tapi diesel juga yang lebih mempunyai hubungan langsung dengan golongan berpendapatan rendah dan kenaikan harga barang-barang," katanya.

Katanya pengurangan harga diesel akan menjamin kos yang rendah bagi pengangkutan awam yang digunakan golongan berpendapatan rendah dan pengangkutan barang-barang bagi menjamin harga barang-barang tidak melambung naik.

"Diesel bersubsidi pada harga RM1.43 akan terus diberikan kerajaan melalui fleet card kepada pengangkutan awam, bas sekolah, bas ekspres dan sektor yang berkaitan.

"Daripada 10 bilion liter diesel yang bakal digunakan setiap tahun, antara 6 dan 7 bilion liter bersubsidi akan disampaikan kepada sektor pengangkutan awam dan barangan," katanya.

Beliau mahu Anwar membentangkan cadangan yang lebih jelas bagi mengurangkan harga minyak kerana menurutnya cadangan yang samar-samar hanya menunjukkan Anwar tidak tahu apa yang hendak beliau lakukan.- 19/7/2008

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |