+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, September 24, 2008

Faktor Khalid Tidak Berasas

Buletin Online

PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Tuesday, 23 September 2008

http://buletinonline.net/images/berita11/bukapuasabersamapj.jpg

Kuala Nerus - Tuduhan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad yang menyatakan pendekatan keras dan tiada senarai keutamaan menyebabkan PAS Terengganu tewas di tangan BN dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu, disifatkan oleh PAS Terengganu sebagai tidak berasas dan agak ‘sombong’.


“Jangan suka tuduh, sebenarnya kenyataan (Khalid) macam sombong sikit,” kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Hj Abu Bakar Chik ketika ditemui selepas majlis berbuka puasa bersama Pesuruhjaya PAS Terengganu di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah (gambar atas) dekat sini petang semalam.


Menurut beliau banyak faktor samada faktor luaran atau dalaman parti yang menyebabkan kekalahan PAS di Terengganu pada pilihanraya umum yang lalu.


Beliau berkata amalan demokrasi yang tidak memenuhi piawaian sepatutnya juga menyumbang kepada kekalahan tersebut.


”Sebab itu timbul isu pada pilihanraya yang terakhir, nak pakai dakwat (kemudian) tak jadi pakai dakwat pada saat akhir, nak pakai borang mati stem tapi saat akhir ditarik,
”kemudian tahun 2004 dalam dua hari sebelum mengundi tak boleh pakai bangsal panas tiba-tiba hari terakhir dibenarkan pakai bangsal panas, kita tak tahu sedangkan UMNO tahu,”jelas beliau, ketika memberikan respon terhadap kenyataan Khalid.

http://buletinonline.net/images/berita11/duabc.jpgUstaz Abu Bakar Chik yang juga Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bedah Siasat (Post-Mortem) Pilihanraya PAS Terengganu menegaskan isu pengundi hantu adalah satu isu yang masih relevan.


”Soal pengundi hantu, kita (PAS) pada peringkat jawatankuasa ‘post-mortem’ negeri Terengganu dan jawatankuasa peringkat pusat merasa hairan dari segi jumlah pengundi yang keluar terlalu tinggi di negeri terengganu, sampai tahap 90%,

“kita juga merasa hairan, jumlah pengundi yang sangat tinggi, (jumlah) penduduk yang kurang lebih satu juta (tetapi) pengundinya setengah juta,”tegas beliau.

Beliau mendedahkan melalui kajian post-mortem yang telah dibuat, tidak terdapat faktor sebagaimana yang dinyatakan Khalid menjadi sebab kepada kekalahan PAS Terengganu pada pilihanraya umum yang lalu.

“Kajian telah dibuat diperingkat apa yang Khalid sebut tidak ditunjukkan oleh penyelidikan yang kita buat,

“faktor yang disebut oleh Khalid tidak kami (PAS) ditemui daripada post-mortem melalui jentera parti dan juga penyelidikan diperingkat bawah,”terang beliau.

Beliau menerima hakikat kemenangan (PAS) dinegeri-negeri lain, namun sejauh mana ketahanannya adalah bergantung kepada pilihanraya yang ke 13 akan datang.

Beliau tidak faham apa yang diperkatakan oleh Khalid dan meminta Khalid untuk memberitahu apa yang dibuat oleh PAS Terengganu yang tidak membetuli dengan (kaedah) Islam.

“Kita sedia mendengar dan sedia perbaiki,”tambah beliau.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |