+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, November 3, 2008

Madam Low hanya sementara, kata Tan Sri Khalid

Siasah daily

BERNAM JAYA, 3 Nov:
Tindakan kerajaan Selangor yang melantik Madam Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor yang baru telah menimbulkan reaksi yang berbeza terutamanya dari rakyat Selangor.


Isu ini dilihat sebagai Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim seperti menidakkan orang Melayu di jawatan nombor satu itu. Namun, Khalid mempunyai penjelasan tersendiri mengenai hal in, lapor HAMDAN MS.

Beliau ditemui selepas sesi pertama Istiadat Konvokesyen Universiti Industri Selangor (Unisel) yang disempurnakan oleh Canselor Unisel, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor di Bernam Jaya, Selangor 2 Nov lepas.

"Beliau telah berkhidmat selam 35 tahun di PKNS, dan rekod beliau memang cemerlang, Low Siew Moi hanya seorang sahaja perempuan berbangsa Cina, dan tidak dapat merobah atau mengugut orang Melayu pun, orang Melayu jangan terpedaya dengan kenyataan yang menyimpang ini," jelas Tan Sri Khalid Ibrahim.

Bagi beliau, apa yang berlaku sekarang memperlihatkan orang Melayu semakin prihatin dan atas faktor ini juga, mereka hendaklan sentiasa produktif dan memperbaiki kedudukan ekonomi dan orang Melayu.

"Selama saya bertugas di PNB dahulu, sudah ramai yang saya beri amaran dan ditukarkan oleh kerana prestasi yang tidak memuaskan, akhirnya mereka sedar bahawa tindakan saya benar....janganlan diperbesarkan perkara biasa ini. Ini berlaku di mana-mana syarikat di negara dan di luar negara...." tambah Khalid Ibrahim lagi.

Melihatkan rasa tidak puas hati khasnya dari pegawai-pegawai kanan PKNS, menurut Khalid, selama ini PKNS tidak menunjukkan kemajuan dan hanya golongan tertentu sahaja yang dapat peluang bersama PKNS, "ini semua tidak adil," katanya.

"Perlantikan ini bukan satu perkara yang luar biasa, malulah jika perkara ini digembar-gemburkan oleh semua pihak termasuk Utusan Malaysia. Syarikat luar negara akan mentertawakan kita kelak," katanya.

Menjawab laporan Utusan, Khaled berkata, pemimpin Pakatan Rakyat sentiasa berjumpa untuk berbincang isu semasa.

"Saya akan turut menjelaskan kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkenaan perkara ini melalui lapuran biasa kepada beliau melalui mesyuarat Pakatan nanti," katanya.

Bagi beliau, orang Melayu tidak harus bimbang, kerana perlantikan ini hanyalah sementara dan maksimum ialah setahun sementara memilih calon yang baru.

Kerajaan Selangor tidak akan menyambung kontraknya lagi kerana dia sudah tiga kali dilantik secara kontrak sebelum ini.

"Orang Melayu seharusnya sedar dan bangun dari tidur selama ini. Janganlah tidur lagi, perkara ini harus dilihat positif oleh orang Melayu," katanya.

Menurutnya, kerajaan Selangor kini sedang mengkaji beberapa calon yang sesuai dan berkaliber untuk mengisi jawatan itu.

"Ada beberapa faktor yang saya titik beratkan selain daripada kelayakan. Saya ingin mengenengahkan orang yang berkaliber dan jujur serta adil kepada semua bangsa," katanya.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |