+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, June 7, 2008

Demonstrasi bantah kenaikan harga minyak di Komtar

Mstar Online

06-06-2008 09:17:17 PM

ABDUL Malik Abdul Kassim ketika berucap dalam demonstrasi di pekarangan Komtar petang tadi.

PULAU PINANG: Kira-kira 50 penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di sini mengadakan demonstrasi secara aman di perkarangan bangunan Komtar bagi membantah kenaikan harga minyak yang diumumkan kelmarin.

Mereka berkumpul pada pukul 2.30 petang dengan menunjukkan poster bagi membantah tindakan kerajaan menaikkan harga minyak secara mendadak dan membebankan golongan berpendapatan rendah.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malik Abul Kassim dan beberapa pemimpin kerajaan negeri dilihat menyertai demonstrasi secara aman yang dikawal rapi oleh polis.

Sementara itu jurucakap kumpulan itu, Aminudin Ahmad, yang juga Exco Angkatan Muda PKR berkata, rakyat yang sebelum ini sudah terbeban kerana terpaksa mengeluarkan kos yang tinggi untuk kehidupan, kini perlu bersedia untuk berdepan dengan kemungkinan kenaikan harga barang.

"Macam yang kita tahu, setiap kali harga minyak naik, harga barang juga akan naik, keadaan ini memang merisaukan rakyat," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membuat pengumuman itu kelmarin, yang menyaksikan kenaikan harga bahan api bagi petrol dan diesel meningkat hampir 40 peratus.

Harga baru bagi petrol ialah RM2.70 seliter iaitu kenaikan 78 sen berbanding RM1.92 sebelum ini, manakala diesel pula meningkat RM1 kepada RM2.50 seliter daripada RM1.58 sekarang.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan beban rakyat, Abdullah berkata, kerajaan akan memperkenalkan rebat tunai bahan api dibayar kepada pemilik kenderaan persendirian sebagai satu bentuk subsidi minyak.

Jurucakap polis ketika dihubungi berkata, kira-kira 30 pegawai dan anggotanya digerakkan ke tempat kejadian bagi mengawasi keadaan.

"Dengan kerjasama daripada penganjur, kumpulan berkenaan bersurai kira-kira pukul 3.15 petang dan tiada sebarang tangkapan dibuat," katanya. - BERNAMA

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |