+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Saturday, June 7, 2008

Kenaikan Harga Gula Tiada Kaitan Dengan Kenaikan Harga Minyak - Shahrir

bernama

SHAH ALAM, 6 Jun (Bernama) -- Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad berkata kenaikan harga gula di negara ini tidak ada kaitan dengan kenaikan harga minyak.

"Ini kerana ia adalah berdasarkan kepada soal harga pasaran dan keadaan bekalan semasa.

"Apa yang patut kita lakukan sekarang ialah melihat kepada bekalan untuk membolehkan harga tersebut kembali stabil," katanya kepada pemberita selepas majlis Retreat Majlis Tertinggi Umno di sini Jumaat.

Semalam Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata harga gula mungkin akan dinaikkan sebanyak 20 sen tahun depan, tetapi keputusan mengenai perkara itu akan dibuat selepas pertemuan dibuat dengan para pengeluar bahan itu pada akhir tahun ini.

Shahrir berkata kenaikan harga gula akan berlaku apabila kurangnya bekalan dan ada pembelian secara panik dengan jumlah yang besar.

Katanya kerajaan akan memastikan bekalan gula mencukupi supaya keadaan kembali 'tenang'.

"Gula diletakkan di bawah Akta Kawalan Harga. Jadi kita boleh tentukan harga gula untuk pulih di bawah harga kawalan," katanya.

-- BERNAMA

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |