+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, July 14, 2008

Perhimpunan besar-besaran di luar Parlimen gagal

Mstar Online

14-07-2008 04:43:09 PM
Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

KUALA LUMPUR: Polis berjaya menyekat penganjuran perhimpunan besar-besaran di luar bangunan Parlimen yang dijangka diadakan hari ini setelah mengadakan sekatan jalan raya sejak tiga hari lalu bermula Sabtu.

Perhimpunan itu dikatakan dirancang untuk memberi sokongan moral kepada usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Notis usul itu dikemukakan Khamis lepas oleh Wan Azizah dan ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia pagi ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman berkata sekatan di beberapa buah jalan utama menuju ke Parlimen dibuat berdasarkan maklumat yang diterima.

"Pihak polis menyiasat secara terperinci maklumat yang diterima sebelum mengambil keputusan untuk mengadakan sekatan lalu lintas," katanya dalam satu sidang media di Ibu Pejabat Kontinjen Polis (IPK) Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Dalam pada itu Bernama melaporkan, kira-kira 20 orang termasuk Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin menghadiri perhimpunan di Pasar Seni kira-kira 2 petang tadi dipercayai selepas gagal membolosi kawalan polis di sekitar bangunan Parlimen.

Kumpulan itu bagaimanapun bersurai kira-kira tiga minit kemudian selepas diarahkan oleh pihak polis untuk berbuat demikian.

Perhimpunan itu berakhir secara aman dan tiada sebarang tangkapan dibuat.

Pihak polis yang menghidu kedatangan kumpulan itu telah menampal notis larangan berhimpun di sekitar Pasar Seni sebelum kedatangan kumpulan itu.

Polis semalam mendapat perintah mahkamah untuk melarang orang ramai daripada menyertai perhimpunan di hadapan bangunan Parlimen hari ini.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Ahmad Sofian Md Yassin berkata perhimpunan itu adalah perhimpunan haram dan mengingatkan orang ramai yang menyertai, atau menganjur perhimpunan tanpa permit itu, akan dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Polis 1967.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |