+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Wednesday, September 3, 2008

Harga minyak mungkin turun sebelum Aidilfitri - Shahrir

Mstar Online

03-09-2008 06:49:29 PM
Oleh ZANARIAH ABD MUTALIB

PUTRAJAYA: Selepas mengalami penurunan sebanyak 15 sen lebih seminggu lalu, harga minyak tempatan mungkin akan diturunkan lagi menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri bulan depan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad Shahrir berkata, jika harga pasaran mengalami penurunan secara berterusan, pada paras AS$109 setong, pengguna boleh mengharapkan harga baru menjelang 1 Syawal.

"Saya memang seronok melihat harga minyak di pasaran dunia turun, walaupun dijangka adanya kekangan berikutan masalah Gustav dan politik di Eropah dan sebagainya.

"Saya tidak boleh ramal tapi harapannya macam yang lain. Tetapi alhamdulillah nampaknya harga minyak di paras yang stabil dan saya harap ia akan berterusan stabil dan menurun sedikit supaya kita dapat pula satu berita baik sebelum hari raya.

“Kalau kita dapat lihat kepada harga pasaran ke hadapan adalah AS$110, kemungkian ianya (akan) rendah daripada ini... saya harap jugak dapat hadiah hari raya seperti yang lain-lain,” katanya kepada media selepas majlis pelancaran Web TV Bernama di Pejabat Perdana Menteri di sini, hari ini.

Ketika ditanya sama ada kerajaan menetapkan tarikh untuk mengumumkan harga minyak baru, beliau berkata dari segi amalannya, kerajaan telah bersetuju untuk mengambil harga bagi tempoh sebulan.

Bagaimanapun katanya, ia mungkin akan diumumkan kurang daripada tempoh itu termasuk pada bulan ini yang dijangka diumumkan sebelum Aidilfitri.

“Macam bulan lepas, kita dah nak ambil harga sebulan tetapi bila diberitahu tentang kenaikan indeks harga pengguna dan kita akan menyambut merdeka, jadi Kabinet merasakan mengapa kita tunggu kerana harga minyak dah turun pada paras yang baik.

“Jadi kita diputuskan untuk turunkan harga minyak pada ketika itu lebih awal daripada sepatutnya dan keadaan yang sama saya jangka boleh berlaku pada bulan ini,” katanya.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |