+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, May 5, 2008

Pengguna Perlu Ubah Cara Hidup, Kata Abdullah

Bernama

05 Mei, 2008 09:52 AM


Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (tengah) beredar meninggalkan majlis sebaik selesai menyampaikan amanat beliau pada Perhimpunan Bulanan Kakitangan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya. Turut kelihatan (dari kiri) Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi; Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak; dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Zaid Ibrahim. Foto: Mahayudin Mohamad

PUTRAJAYA, 5 Mei (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata pengguna perlu mengubah cara hidup mereka dengan berbelanja mengikut kemampuan dan berjimat ketika dunia mengalami kekurangan bekalan makanan sekarang.

Perdana Menteri menasihatkan mereka supaya mengelak pembaziran, seperti semasa mengadakan kenduri, dan memainkan peranan membantu penguatkuasa mengawasi harga barang-barang.

"Mereka hendaklah melaporkan kepada penguatkuasa sekiranya berlaku kes penyeludupan, sorok dan penipuan harga," katanya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini.

Abdullah berkata rakyat yang mempunyai tanah pula digalakkan menanam sayur dan buah-buahan.

Abdullah berkata usaha itu nampak kecil tetapi mempunyai impak positif yang besar sekiranya semua pengguna mengubah cara hidup mereka.

Kerajaan, katanya, sudah mengambil langkah bagi menangani masalah itu dengan menyediakan peruntukan RM4 bilion untuk memastikan bekalan makanan mencukupi.

Peruntukan tersebut sudahpun diberikan kepada kementerian dan jabatan berkenaan bagi membantu meningkatkan hasil pengeluaran makanan negara, kata Perdana Menteri.

Di samping itu, kerajaan telah mewujudkan stok pengimbal beras manakala stok pengimbal yang lebih besar bagi keperluan bahan makanan yang lain sedang diusahakan, katanya.

"Walaupun harga barangan di negara ini sudah naik tetapi ianya masih rendah berbanding dengan harga barangan di negara-negara jiran dan ini menyumbang kepada kegiatan penyeludupan," kata Abdullah.

Beliau menyifatkan penyeludup bahan makanan sebagai pengkhianat rakyat kerana berbuat demikian ketika rakyat sendiri menghadapi kekurangan bekalan makanan.

-- BERNAMA


0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |