+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Friday, May 30, 2008

Larangan jual minyak di Johor tangguh 9 Jun

Utusan Online

JOHOR BAHRU 29 Mei - Penguatkuasaan larangan menjual petrol dan diesel kepada kenderaan asing di semua stesen minyak di Johor Bahru dan Kulai ditangguhkan sehingga 9 Jun ini.

Namun, larangan yang sama di stesen minyak di utara dan pantai timur Semenanjung yang bersempadan dengan Thailand, kekal berkuat kuasa pada 2 Jun ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, penangguhan itu bagi membolehkan kementerian memuktamadkan beberapa isu berkaitan.

"Kita tidak mahu menyusahkan orang ramai untuk membeli petrol dan diesel apabila larangan itu dikuatkuasakan.

"Antaranya, kementerian bercadang untuk mengecualikan larangan tersebut ke atas motosikal," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Isnin lalu, kerajaan menetapkan semua stesen minyak di sempadan Thailand dan Singapura dilarang sama sekali menjual petrol dan diesel kepada kenderaan asing yang sepatutnya dikuatkuasakan esok.

Langkah tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Menangani Inflasi yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen, Isnin lepas.

Ia membabitkan semua stesen minyak yang terletak dalam lingkungan 30 hingga 50 kilometer di sempadan Malaysia-Thailand membabitkan Perlis, Kedah, utara Perak dan Kelantan.

Shahrir berkata, penangguhan itu kerana terdapat masalah tertentu di Johor Bahru yang tidak timbul di Perlis, Kedah, utara Perak dan Kelantan.

Ditanya sama ada penangguhan tersebut disebabkan tekanan pihak tertentu, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenainya.

Shahrir bagaimanapun, mengesahkan beliau dan pegawai kementerian telah mengadakan perjumpaan dengan beberapa pengusaha stesen minyak hari ini berhubung penangguhan tarikh larangan tersebut.

Tanpa mendedahkan hasil pertemuan itu, beliau menambah, terdapat pihak mencadangkan supaya kerajaan mengenakan caj bagi kenderaan dari Singapura yang memasuki Johor untuk menambah hasil pendapatan negara.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |