+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, April 21, 2008

Sokong batal misi angkasawan kedua


PROTOTAIP pesawat angkasa suborbital yang dicadangkan untuk kegunaan misi angkasawan kedua negara.


KUALA LUMPUR - Persatuan Pelancong Angkasa Malaysia (STSMC) bersetuju cadangan supaya misi angkasawan kedua yang bakal diketuai oleh Mejar Dr. Faiz Khaleed (gambar) tidak diteruskan.

Presidennya, Norul Ridzuan Zakaria yang menghubungi Kosmo! berkata, adalah lebih baik kerajaan mengambil pendekatan dengan membangunkan sebuah prototaip pesawat angkasa suborbital daripada meneruskan misi tersebut.

"Berdasarkan fakta yang dipersetujui oleh badan-badan dunia, kos bagi membangunkan sebuah prototaip pesawat angkasa adalah lebih rendah daripada kos menghantar angkasawan ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS)," ujar Norul Ridzuan.

Cadangan itu dibangkitkan pada simposium ke-12 Internationall Space University di Strasbourg, Perancis pada 20 Februari lalu yang turut disertai oleh STSMC.

Ujar Norul Ridzuan, sekiranya program menghantar angkasawan ke ISS menelan belanja kira-kira RM100 juta, pembinaan sistem pengangkutan itu hanya memerlukan perbelanjaan sekitar RM80 juta dan ia sedikit menjimatkan.

Menerangkan secara terperinci tentang pesawat angkasa itu, jelas beliau, prototaip pesawat berkenaan yang boleh membuat berkali-kali penerbangan ke paras 100 kilometer (km) dari aras laut akan melayakkan juruterbangnya digelar angkasawan.

Menurut Norul Ridzuan, Federal Aviation Administration (FAA) secara prinsipnya akan menganugerahkan sayap angkasawan kepada juruterbang dan penumpang pesawat yang terbang melebihi 80 km dari aras laut.

Tambahnya, prototaip pesawat angkasa suborbital juga boleh digunakan sebagai pelantar penyelidikan saintifik terutamanya penyelidikan graviti sifar dan mikro serta kajian tentang atmosfera.

"Penyelidikan sistem pengangkutan itu telah dibuat sejak 10 tahun lalu dan ia telah pun diuji keupayaan. Jika kerajaan melaksanakan cadangan ini, pelaksanaannya memakan masa sekitar dua tahun tapi dapat digunakan dalam jangka masa panjang," katanya.

Untuk itu, katanya, beliau telah menghantar cadangan STSMC itu bagi rujukan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk pertimbangan lanjut.

STSMC sebuah badan yang beribu pejabat di Los Angeles dan mempunyai sembilan cawangan di dunia termasuk Jepun dan Singapura.

Pada masa yang sama, STSMC juga beranggapan kenyataan angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha yang menyarankan agar program angkasawan kedua dihentikan dianggap satu kenyataan yang bertanggungjawab.

"Tindakan beliau betul... dia punya pengalaman dan punya kesedaran terutama beban yang kerajaan tanggung semasa dia ke sana," jelas beliau.

Faiz pula kata Norul Ridzuan, perlu bersikap terbuka kerana jika kerajaan memutuskan untuk tidak meneruskan misi itu, ia tidak bermakna peluang menjadi angkasawan tertutup.

"Sudah pasti kerajaan mempunyai kecenderungan untuk meneruskan kesinambungan memajukan industri angkasa lepas tapi melalui pendekatan yang berbeza," tambahnya.

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |