+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, April 21, 2008

Perlu bertindak apabila Islam dihina

Kelate daily

Dilulus Oleh:kelate| Sunday, April 20 @ 21:56:47 MYT

Artikel agama KOTA BHARU, 20 April (Hrkh) - Kerajaan Kelantan menyambut baik cadangan pelbagai pihak memulau produk keluaran Belanda sebagai bantahan terhadap filem pendek Fitna dihasil seorang anggota parlimennya yang menghina Islam. -->-->


Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, umat Islam mesti serius dalam menangani isu seperti itu kerana sudah acap kali berulang dan ia seperti sengaja dilakukan pihak barat.

�Kita mesti melakukan sesuatu kerana mereka bertindak menghina Islam dan memperlekehkan Nabi Muhammad saw.

�Bagi kita walau pun filem Fitna itu dihasil dalam bentuk cerita pendek, namun kita amat terasa tercabar,� katanya pada majlis sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kumpulan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) di sebuah hotel di sini, baru-baru ini.Filem pendek yang menghina Islam itu dihasilkan seorang ahli Parlimen Belanda, Greert Wilders dengan menganggap Islam menggalakkan keganasan.
Ekoran itu pelbagai tampil membantah termasuk mencadang dipulaukan barangan keluaran Belanda. Cadangan serupa juga diajukan ulama terkenal Syeikh Dr Yusof Al-Qardhawi dan Ketua Dewan Ulamak PAS, Datuk Mohamed Daud.

Ahmad berkata, filem Fitna dianggap sebagai perancangan jahat musuh Islam bagi mencetuskan provokasi apabila umat Islam di seluruh bangkit membantah.

Katanya, umat Islam perlu mengambil langkah lebih tegas terhadap kes penghinaan agama Islam yang sering berlaku kebelakangan ini.

�Kita bertanggungjawab mempertahankan agama Allah Taala dan syariat Islam. Ajaran Islam menganjurkan penganutnya berakhlak mulia seperti dilakukan Rasulullah saw.

�Ia bertepatan dengan firman Allah Surah Yunus, ayat 57 bermaksud: Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada dalam dada kamu, dan juga menjadi pertunjuk hidayah untuk keselamatan serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman,� ujarnya.

Beliau juga berkata, teknologi yang dinikmati umat Islam hari ini berkembang selepas kelahiran Nabi Muhammad saw.

Ketua Eksekutif PKINK, Wan Yahya Wan Salleh berkata, beliau yakin pegawai dan kakitangan PKINK mampu menjadi pekerja yang memberi manfaat kepada jabatan dan keluarga.

�Kita perlu menghayati ajaran dibawa Rasulullah saw. Dengan mengikuti ajaran baginda semua kaum akan dapat menikmati rahmatnya,� kata beliau. - mj

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |