+++++Blog dalam proses pembikinan semula....terima kasih... +++++++

Monday, April 21, 2008

Ong dan Karpal tidak wajar pertikai hak Melayu

Mstar Online

20-04-2008 04:07:47 PM

PASIR PUTEH: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata MCA dan DAP tidak wajar mempertikaikan hak keistimewaan orang Melayu yang berteraskan Islam.

Beliau berkata hak keistimewaan itu sudah termaktub dalam Perlembagaan Negara yang tidak perlu diungkitkan lagi.

"Bagaimanapun PAS menolak kalau ia semata-mata untuk kepentingan bangsa Melayu sahaja," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kilang air batu di sini, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting dan Pengerusi DAP Karpal Singh yang mempertikaikan titah ucapan Tengku Muhammad Faris Petra di satu seminar di Kuala Lumpur pada 12 April lepas mengenai ketuanan Melayu.

Kedua-dua pemimpin itu disifatkan sebagai keterlaluan dan cuba mengheret institusi RajaRaja Melayu ke kancah politik.

Sehubungan itu Nik Aziz yang juga Mursyidul Am Pas berkata parti itu tidak boleh menyokong kalau ada orang Melayu sendiri yang menolak Islam.

"Lebih baik berkawan dengan orang Cina dan India Muslim yang taat kepada pegangan Islam," katanya.

Katanya kedaulatan tanah air wajib dipertahankan tetapi ia perlu diasaskan Melayu benar-benar memperjuangkan Islam.

Sementara itu Nik Aziz berharap kerajaan Pusat akan meneruskan projek-projek pembangunan sebagaimana yang dirancang sebelum pilihan raya umum 8 Mac lepas.

Beliau berkata ia termasuk projek pembinaan jalan raya dari Kota Baharu ke Kuala Krai kerana kerajaan negeri sudah meluluskan pengambilan tanah untuk projek itu.

Bagaimanapun Nik Aziz berharap kerajaan negeri diberi kuasa melantik kontraktor-kontraktor yang berwibawa bagi melaksanakannya. BERNAMA

0 comments:

Carian dalam Tau Takpe

masukkan je apa-apa yg nak dicari

Tau takpe

Blog arkib berita dari pelbagai media dan blog-blog sebagai simpanan dan rujukan pemilik blog. Segala catatan pendapat dan pandangan adalah dari sudut kacamata dan tafsiran pemilik blog ini sendiri melalui pemerhatian dan kajian berkenaan isu dan fakta yang dikumpulkan. Anda dialu-alukan memberikan pendapat dan berkongsi idea dalam memantapkan blog ini.

- OrangKita (OK) -

Video mesti tengok!!!

| Web blog Tau Takpe dipaparkan sejak 20 Mac 2008 | Copyright 2007 © template by delang[at]delang-d.blogspot.com | Paparan terbaik dengan Firefox |